2024/03/28

 

DVEJŲ METŲ EKSTREMALIOS SITUACIJOS PAMOKOS

Sveikatos apsaugos ministerijos nuotrauka

Daugiau nei dvejus metus Lietuva gyveno ekstremalios situacijos sąlygomis dėl COVID-19 ligos pandemijos. Visos įstaigos, įmonės, organizacijos, visi gyventojai turėjo greitai prisitaikyti prie naujų reikalavimų, kurie atsirado norint užkirsti kelią plisti koronavirusinei infekcijai.

Kaip šį išbandymą atlaikė kupiškėnai?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Pirmi su COVID-19 liga susikovė medikai. Jiems teko didžiausias darbo krūvis ir sunkiausia psichologinė našta.

Šį laikotarpį prisiminė Roma Ramanauskienė, buvusi ilgametė Kupiškio ligoninės vadovė, direktoriaus pavaduotoja medicinai. Šiuo metu šioje ligoninėje ji dirba priėmimo-skubios pagalbos skyriuje budinčia gydytoja.

„Ekstremalios situacijos pradžia, karantinas buvo labai sunkus laikotarpis. Tvyrojo didžiulė baimė, nerimas ir nežinomybė. Taip galiu sakyti lygindama su antrais metais nuo koronavirusinės infekcijos pradžios.

Tai visiems medikams buvo gera pamoka, kaip susitelkti, kaip dirbti izoliacijos sąlygomis. Apsirengę apsauginiais kombinezonais, su kaukėmis ant veidų su pacientais bendravome tarsi per sieną. Tai buvo neįprasta. Kupiškio ligoninės personalas tuos išbandymus gerai atlaikė. Dirbo nuoširdžiai. Per pirmą infekcijos plitimo etapą ligoninės COVID-19 ligos skyriuje gydėsi 100 pacientų. Mirė 10 ligonių. Viską darėme, kad tų netekčių nebūtų. Konsultuotasi su aukštesnio lygio ligoninėmis, tartasi dėl jų perkėlimo, jei įmanoma ten gydytis. Deja, ne viskas buvo tik medikų valioje. Emociškai visa tai išgyventi buvo sunku.

Kai prasidėjo vakcinacija, kai apie koronavirusą atsirado daugiau informacijos, darbo įtampa šiek tiek nuslūgo. Kiek Kupiškio ligoninėje per antrą infekcijos plitimo laikotarpį gydyta COVID-19 pacientų, tiksliai nežinau.“

Plačiau skaitykite gegužės 3 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video