2024/03/28

 

SVARBU IŠANKSTINĖS PENSIJOS GAVĖJAMS

Renatos Malinauskienės nuotrauka iš redakcijos archyvo.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis ketvirtadienį Seimui ketina pateikti Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama taisyti susidariusią situaciją, kai išankstinę pensiją pasirinkę asmenys sumažintą išmoką gauna visą likusį gyvenimą.

Įstatymo pataisas parengę Seimo nariai L. Kukuraitis ir Tomas Tomilinas siūlys senatvės pensijos mažinimą dėl išankstinių pensijų mokėjimo stabdyti, kai iš asmens vykdomų atskaitymų suma tampa lygi visai išankstinės pensijos metu išmokėtai sumai.

Projektas numato, kad sustabdžius senatvės pensijos mažinimą, asmeniui pradedama mokėti pilna jam priklausanti senatvės pensija.

„Rinkdamasis išankstinę pensiją žmogus suvokia, kad tai nėra jam palankus pasirinkimas, žino, kad ateityje išmokos sumažės, todėl, galima numanyti, jog šį sprendimą daro, nes kitų pasirinkimų neliko. (…) Visuomenei senėjant daugėja žmonių, kuriems dėl sveikatos sudėtinga išlaikyti turimą darbą ar gauti naują, pridėję vis dar gajus, su amžiumi susijusius stereotipus, turime situaciją, kai vyresnio amžiaus žmonių įdarbinimas juda per lėtai, o kitos socialinės apsaugos sistemos yra nepakankamos, kad apsaugotų žmogų nuo skurdo. Taigi jis yra priverstas rinktis išankstinę pensiją nepaisant jos socialinio neteisingumo“, – sako L. Kukuraitis.

„Mūsų socialinio draudimo sistema žmones, pasirinkusius išankstinę pensiją, „nubaudžia“ visam gyvenimui, t. y. kartą priėmus sprendimą gauti sumažintą pensiją ji bus mokama iki pat asmens mirties“, – pažymi kitas pataisų rengėjas Tomas Tomilinas.

Anot jo, egzistuojanti sistema yra dvejopai neteisinga: išmokos sumažinamos visam gyvenimui, net jei žmogus gyvena ilgai ir jau būna kompensavęs iki pensinio amžiaus gautas išmokas.

„Paradoksalu, kad reikiamos pagalbos sistemos nebuvimas likus keleriems metams iki senatvės pensijos tarsi stumia žmogų rinktis priešlaikinę pensiją, o jam priėmus šį, jau ir taip nepalankų sprendimą, jis ir toliau baudžiamas tos pačios sistemos“, – sako T. Tomilinas.

Jis pažymi, kad  nuo tokios sistemos labiausiai nukenčia pažeidžiamiausi, mažesnes pajamas gavę žmonės, kuriems socialinės apsaugos sistema nesugebėjo padėti priešpensiniu laikotarpiu.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2023 m. sausio 1 d.

ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video