2024/03/28

 

NUO GEGUŽĖS 1 D. ATŠAUKIAMA EKSTREMALI SITUACIJA

SAM nuotauka

Vyriausybė trečiadienį nutarė nuo gegužės 1 d. atšaukti dėl COVID-19 pandemijos paskelbtą valstybės lygio ekstremaliąją situaciją šalyje.

„Atsižvelgiant į tai, kad dominuojant omikron atmainai ir esant labai aukštam visuomenės imunizacijos lygiui, netaikant beveik jokių pandemijos kontrolės priemonių, epidemiologinė situacija gerėja, šiuo metu tęsti ekstremalią situaciją nėra pagrindo“, – rašoma nutarimo projekto aiškinamajame rašte.

Taip pat Ministrų Kabinetas, atsižvelgdamas į tai, kad šalyje atšaukiama ekstremali situacija, pripažino netekusiais galios valstybės lygio ekstremaliosios situacijos dėl COVID-19 plitimo grėsmės valstybės operacijų vadovo įgaliojimus.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atkreipė dėmesį, kad atšaukus ekstremaliąją situaciją išnyks visi su COVID-19 susiję ribojimai, tačiau liks tam tikros rekomendacijos.

„Yra tokie raktiniai žodžiai kaip renginiai, maitinimas, kaukės, švietimas, kaip visi įpratę per šiuos dvejus metus. Tai visiems šiems dalykams bus rekomendacijos, noriu pabrėžti, kad visi kažkokie reikalavimai jie išnyksta. Tiesiog gyvenimas sugrįžta į rekomendacijas“, – Vyriausybės posėdžio metu sakė A. Dulkys.

„Dėl testavimo spręs šeimos gydytojai, testuojami bus tik simptominiai asmenys, nebebus 1808 testavimosi registravimo, tai darys jau gydymo įstaigos, vakcinacijos centrai jau yra ir išnykę, mobilūs punktai vienas kitas dar bus, bet irgi jau yra decentralizuota sistema“, – taip pat pažymėjo jis.

Sprendimas atšaukti valstybės lygio ekstremalią situaciją argumentuojamas tuo, kad COVID-19 ligos epidemiologinė situacija Lietuvoje pastarosiomis savaitėmis ženkliai gerėja.

Taip pat pažymima, kad bendras imunizacijos lygis Lietuvoje yra daugiau nei 80 proc., o darbingo amžiaus grupėse – apie 90 proc. Labiausiai pažeidžiamoje asmenų grupėje (vyresni nei 80 m. amžiaus) imunizuota 75,37 proc. asmenų. Tarp asmenų nuo 65 m. iki 80 m. imunizacijos apimtys sudaro apie 85 proc.

„Prie šiuo metu esamo labai aukšto visuomenės imunizacijos lygio, netaikant beveik jokių pandemijos kontrolės priemonių visi esminiai rodikliai rodo gerėjimo tendencijas visoje šalies teritorijoje: atvejų skaičius šiuo metu yra žemiau keturių pastarųjų bangų pikų, o reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose (RITS) užimtumas ir mirčių skaičius juda ta pačia kryptimi atsilikdami dviem trim savaitėmis“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Taip pat pažymima, kad, turimais duomenimis, COVID-19 liga gali būti valdoma kaip kitos per orą plintančios užkrečiamosios ligos. Per orą plintančių užkrečiamųjų ligų valdymas pagrįstas kontaktų mažinimu, atstumų laikymusi, tinkamu vėdinimu, rankų, kosėjimo ir čiaudėjimo higienos užtikrinimu, srautų atskyrimu asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose bei būdingų simptomų stebėsena ir savalaikiu tinkamų veiksmų užtikrinimu esant simptomams.

Ministrų Kabinetas taip pat nutarė, kad pasibaigus ekstremaliajai situacijai, tačiau vis dar besitęsiant COVID-19 ligos pandemijai toliau užtikrinti duomenų apie COVID-19 ligą skelbimą turėtų Lietuvos statistikos departamentas.

ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video