2024/05/04

 

VELYKOS – METAS NURIMTI IR TRUMPAM PALIKTI DAIKTŲ PASAULĮ

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Svarbiausia krikščioniška šventė – šv. Velykos. Vieniems jos – margučiai, kitiems – pavasaris, bet daugumai – Kristaus pergalės prieš mirtį šventė. Apie jos prasmę ir kaip nepamiršti džiaugtis, pasikalbėjome su Kupiškio parapijos dekanu Mindaugu Kučinsku.

Jurga BANIONIENĖ

Kas šiuolaikiniam žmogui, Jūsų manymu, yra Velykos?

Manau, labai įvairių atsakymų išgirstume apie Velykas. Krikščionims – tai Kristaus Prisikėlimo šventė, taip pat ir žmogaus vidinio atsinaujinimo šventė. Tad gražu, kad artėjant jai žmonės gausiau eina išpažinties, norėdami atsiprašyti Dievo, atgailauti bei apsivalyti. O šv. Velykų dieną didesnis būrys ateina ir į bažnyčią švęsti Kristaus Prisikėlimo.

Jei per pandemiją prie Velykų stalo sėdome neramūs, baimindamiesi dėl savo, artimųjų sveikatos, tai šios šventės – vėlgi pilnos įtampos ir nerimo, stebint Ukrainoje vykstančius įvykius.

Kaip rasti ramybę nuolat galvojant apie tai, nepasiduoti blogoms mintims ir nepamesti šios šventės prasmės?

Jeigu nuoširdžiai įsigilintume į šv. Velykų prasmę ir tikrai tikėtume Jėzaus prisikėlimu, visiškai kitaip mums nušvistų visos gyvenimo situacijos, žinotume, kam atiduoti savo baimes, nerimus ir iš kur semtis ramybės.
Iš to, kuris Velykų rytą pasveikino mokinius: „Ramybė jums!“

Kokią žinią žmonėms gali atnešti mirtį įveikęs Jėzus Kristus?

Meilė stipresnė už neapykantą, atleidimas už kerštą, gėris už blogį, gyvenimas už mirtį, Jėzus už velnią. Ir visada esu kartu! O prisikėlimas – mūsų visų likimas.

Kartais atrodo, kad mes, suaugusieji, nebemokame džiaugtis šventėmis. Tik dirbame, lekiame. Tas pasiruošimas šventėms – kone vargas. Rūpinkis skanesniu kąsniu, dažyk kiaušinius. Tik vaikams tai smagumas. Kodėl? Juk Velykos – ne tai? Kaip pajusti jų džiaugsmą?
Mano atsakymas paprastas: turime išmokti švęsti kiekvieną sekmadienį. Sustoti, nurimti, ateiti į bažnyčią, susėsti prie bendro stalo, ramiai pasikalbėti, rūpintis dvasiniu gyvenimu, trumpam palikti daiktų pasaulį.

Tada ir didžiosios Velykos bus ramesnės ir su didesniu džiaugsmu, nes būsime išsiugdę šventimo įprotį per savaitines Velykas – Sekmadienius.

Ko visiems palinkėtumėte šv. Velykų proga?

Velykų dieną visiškai palikite televizorių, išjunkite internetą, pabūkite daugiau su Jėzumi jo prisikėlimo džiaugsme, ateikite į bažnyčią, daugiau pabendraukite su kitais, lėtai pavalgykite, eikite prigulti, eikite pasivaikščioti, pakalbinkite praeivį, paskaitykite įdomią knygą, visa šeima pažaiskite kokį žaidimą, pasvajokite apie Naują Pasaulį. Linksmų šv. Velykų!

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video