2024/05/04

 

SKAPIŠKĖNIŲ VERBOS – UKRAINAI

Pirmieji maldininkai Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje Šv. Verbų rytą. Kairėje – Elena Stuokienė. Dešinėje – iš kairės: Povilas Puronas, Genovaitė Drūtienė ir Ona Laknickienė. Autorės nuotrauka

Skapiškyje, buvusios agronomės Genovaitės Drūtienės sodyba vasarą skęsta įvairiausiose gėlėse. Iš jų ji komponuoja ir dovanoja prabangias puokštes sveikinimams, gėles naudoja ir bažnyčios puošybai. G. Drūtienės sodyboje auga ir sausiukai. Genovaitė Drūtienė, pritariant kaimynei Bronei Triznickienei, nutarė panaudoti visus išlikusius sausiukus ir pagaminti verbų, kad jų Verbų sekmadienį prieš šv. Mišias gautų kiekvienas, atėjęs į Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčią. Jeigu kas paliks kokią auką – padovanotus pinigėlius nutarta, skirti Ukrainai. Šiai minčiai pritarė ir parapijos klebonas kun. Albertas Kasperavičius, apie surinktų aukų už verbas paskirtį paskelbęs bažnyčioje.

Verbų sekmadienio ryte į bažnyčią atėję žmonės pamatė stalą ir suolą, apkrautą meniškai surištomis verbomis. Genovaitė vis jaudinosi, kad neliktų jos ir Bronės sukurtų verbų ir mąstė: kur jas reikės padėti (buvo surištos 57 puokštės). Kaip nuoširdžiai Genovaitė džiaugėsi, kai po šv. Mišių nei ant stalo, nei ant suolo nebeliko jokios verbos. „Nemaniau, kad pritrūks!“ – džiaugėsi Genovaitė atiduodama ir savo verbą.
Be abejo, daugelis į bažnytėlę rinkosi nešdamiesi savo verbas, nes tikinčiųjų susirinkto beveik tiek, kiek ir per Šv. Lauryno atlaidus. Kai kurie atsinešę savo verbas, į namus nešėsi ir Genovaitės bei Bronės verbų puokštes. Teko girdėti kalbant, kad tiek žmonių susirinko į šv. Mišias pasiklausyti kun. Alberto Kasperavičiaus, be to, kai kurie atėjo pažiūrėti ir įspūdingų, tačiau labai kuklių puokščių prie Didžiojo Altoriaus, kiti gi jau buvo girdėję apie rišamas verbas…

Šios verbos, kalbėjo Genovaitė, tai tarsi jos ir Bronės Triznickienės atsisveikinimo dovana. Jų, kaip bažnyčios puošėjų, atsisveikinimas su kelerius metus dirbtu bažnyčios puošėjų darbu, kurį dėl pablogėjusios sveikatos, kad ir apgailestaudama, turi palikti. O žmonių suaukotus už verbas pinigėlius – 62 eurus – klebonas perduos Ukrainos fondui. Nors tai ir nėra gausi suma, tačiau ji labai brangi, nes tai širdies ir rankų darbo nuoširdžiausia dovana.

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video