2024/05/04

 

AR SPRĘS SOVIETINIŲ PAMINKLŲ LIKIMĄ RAJONE?

Jurgitos Banionienės nuotrauka

Rusijai sukėlus žiaurų karą Ukrainoje, Lietuvoje vėl užsimota peržiūrėti likusį sovietinį paveldą. Viešai pasirodžius raginimams nukelti sovietmetį šlovinančius paminklus, iniciatyvos ėmėsi kai kurių savivaldybių merai. Šalies valdžia irgi ėmėsi spręsti tą klausimą. Šiuo metu Seimas rengia desovietizacijos įstatymo projektą.
Kiek rajone turime sovietinį laikotarpį menančių monumentų, kokie yra rajono valdžios planai šiuo klausimu?

Jurga BANIONIENĖ

Vadinamasis desovietizacijos projektas įpareigotų savivaldybes peržiūrėti turimą sovietinį paveldą ir imtis sprendimų dėl tolesnio jo likimo.
Kultūros ministro Simono Kairio teigimu, jis įpareigotų savivaldą inventorizuoti įvairius komunizmą propaguojančius objektus – nuo monumentų iki gatvių pavadinimų. Tokius objektus dar vertintų ekspertai. Jei jie pripažintų, kad tai propaguoja komunizmą, savivalda turėtų užsiimti pavadinimo keitimu ar objekto perkėlimu.

S. Kairys pažadėjo pakeisti kriterijus, kuriais remiantis sovietiniai paminklai kapinėse yra saugomi įstatymų. Tai atvertų galimybę juos nukelti. Tie dalykai aptarti su Kultūros paveldo departamento vadovu Vidmantu Bezaru.

S. Kairys sakė, kad iš viso Lietuvoje yra 160 saugomų sovietinių karių kapinių ar palaidojimo vietų. Pusė tų objektų turi sovietinius monumentus, kurių dalis „rėžia akį savo povyza, agresija“. Ministras tikisi, kad pavyzdį parodys savivaldybės, kurios jau ėmėsi iniciatyvos. Į Kultūros paveldo departamentą dėl paminklų apsaugos naikinimo jau kreipėsi Raseinių, Palangos, Marijampolės savivaldybės, Klaipėdos savivaldybė žada vertinti mieste esančio memorialo apsaugą savo iniciatyva. Kaunas irgi svarsto iškelti keletą sovietinių paminklų.

Plačiau skaitykite balandžio 16 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Jo, nugriaut viską kas su nepatogia istorija susiję, ir Lanzbergio biustą rodantį į „šviesų rytojų“. Pirmyn! Juk gi ir prezidentu beveik ruošiasi padaryti senioką, tai ko gi jam paminklų nestatyt? Ane? :DD

    • Avinu gimei, avinu ir mirsi.

      • Čia sau taikai?

Rekomenduojami video