2024/04/30

 

PARAMA SAULĖS ELEKTRINĖMS ĮSIGYTI GALI BŪTI ATIDEDAMA

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Jei saulės elektrinių kainos Lietuvoje bus gerokai aukštesnės nei kaimyninėse rinkose, 30 mln. eurų parama, numatyta jų plėtrai, bus atidėta, sako energetikos ministras Dainius Kreivys. Anot jo, to reiktų, kad saulės jėgainių kainos nekiltų dar labiau, o strategija yra suderinta su saulės elektrinių plėtotojais.

Ketvirtadienį Seime, per Vyriausybės valandą, D. Kreivys tikino, kad kiekvieną mėnesį Lietuvos energetikos agentūra seks saulės elektrinių kainas Lietuvos ir kitose regiono rinkose.

„Sutarta taip, kad, jei kainos Lietuvoje pradės drastiškai skirtis nuo kainų gretimose rinkose (Lenkijoje, Latvijoje ar kitur), antra dalis šių metų 30 mln. eurų paramos, kuri turi būti pateikta įrengti saulės elektrines, bus laikinai atidėta, kad dar labiau nesukeltume kainų“, – paaiškino D. Kreivys.

Jei kainos išliks stabilios ir panašios į kainas aplinkinėse rinkose, ministro teigimu, kiekvieną pusmetį 30–40 mln. eurų būtų skiriami saulės elektrinių diegėjams.

„Kad diegėjai galėtų pasisamdyti kvalifikuotus specialistus, kad būtų užtikrintas jų darbo krūvis ir tam, kad jie galėtų laikyti stabilias kainas“, – teigė D. Kreivys.

„Tikiuosi, tas susitarimas galios, kad įrengimo kainos nekils daugiau, nei kyla rinkoje. Reikia suprasti, kad šiandien turime didžiulį šoką dėl tiekimo grandinių, turime šoką didelį dėl metalų kainų ir visų kitų dalykų“, – taip pat pažymėjo ministras.

Darbo partijos frakcijos Seime narys Vytautas Gapšys kreipdamasis į ministrą pažymėjo, kad nuotolinė saulės elektrinė pastaruoju metu pabrango nuo 1070 Eur/KW iki 1250 EUR/KW, o jos aptarnavimas – nuo 18 Eur/KW iki 29 Eur/KW.

„Praktiškai „suvalgė“ didžiąją dalį paramos iš karto“, – kainų pokyčius įvertino V. Gapšys.

Kovo mėnesį Energetikos ministerija skelbė patvirtinusi paraiškų gauti valstybės finansinę paramą saulės jėgainei įsirengti arba nutolusiai elektrinei įsigyti už beveik 48 mln. eurų. Iš jų 39,5 mln. eurų bus skiriama individualių saulės elektrinių įrengimui ant gyventojų namų stogų bei per 8 mln. eurų elektrinių įsigijimui iš nutolusių saulės parkų.

Gavusiems finansavimą, iš valstybės biudžeto padengiama iki 30 proc. išlaidų už elektrinės įrengimą. Išmokama kompensacija siekia 323 eurus už vieną KW, maksimali jos suma – 3230 eurų. Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) duomenimis, šiemet patvirtinta beveik 19,5 tūkst. paraiškų.

Energetikos ministerijos inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video