2024/04/26

 

BIRŽELĮ TURĖSIME KOLUMBARIUMĄ

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Seimas pradėjo svarstyti Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisų projektą. Šio įstatymo pakeitime numatyta, kad mirusiųjų pelenai išbarstomi ne arčiau kaip penki kilometrai nuo kranto Baltijos jūroje, upėse, išskyrus miestus, gyvenamąsias teritorijas, pliažus.

Tikimasi, kad suteikus alternatyvias galimybes išbarstyti mirusiojo pelenus jūroje bei upėse, bus išvengta neteisėto pelenų išbarstymo viešosiose vietose.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Šiuo metu pagal Žmonių palaikų laidojimo įstatymą urną su kremuotais palaikais galima palaidoti kapavietėje kapinėse, laikyti kolumbariume arba pelenus išbarstyti kapinių kremuotų palaikų barstymo lauke.

Bet ne visi žmonės to įstatymo laikosi. Gal taip elgtis žmones verčia tai, kad kai kuriose savivaldybėse vis dar nėra kolumbariumų ir kapinėse neįrengtos kremuotų palaikų pelenų išbarstymo vietos.

Šalyje vis populiarėjant mirusiųjų palaikų kremavimui, Kupiškis vis dar neturi kolumbariumo. Urnas su kremuotų artimųjų pelenais kupiškėnai laiko kitų miestų kolumbariumuose arba jas palaidoja tradicinėse kapavietėse. Gal kažkas tuos pelenus ir kažkur išbarsto, vykdydamas paskutinę velionio valią.

Plačiau skaitykite balandžio 12 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

 

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video