2024/04/26

 

KETURIASDEŠIMT AŠTUNTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

M. Podoliakas: derybos su Rusija nepaprastai sunkios

Kyjivas antradienį pareiškė, kad šiuo metu vykstančios derybos su Rusija dėl karo nutraukimo yra nepaprastai sunkios, kai Maskva apkaltino Ukrainos derybininkus, kad šie vilkina diskusijas keisdami reikalavimus.

„Derybos yra nepaprastai sunkios. Rusijos pusė laikosi savo tradicinės taktikos daryti viešą spaudimą derybų procesui, įskaitant tam tikrus viešus pareiškimus“, – komentaruose žurnalistams rašė Ukrainos prezidento patarėjas Mychaylo Podoliakas.

Derybos dėl jau antrą mėnesį besitęsiančio Rusijos pradėto karo Ukrainoje nutraukimo vyko nuo pat invazijos pradžios, tačiau nedavė jokių konkrečių rezultatų.

Maskvos ir Kyjivo atstovai du kartus asmeniškai susitiko Turkijoje, paskutinį kartą – kovo pabaigoje.

„Akivaizdu, kad šiandien derybų procese vyrauja sunkus emocinis fonas. Akivaizdu, kad Ukrainos delegacija dirba tik Ukrainos interesų labui ir skaidriai“, – rašė M. Podoliakas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau antradienį pareiškė, kad nuoseklumo trūkumas Ukrainos derybų reikalavimuose lėtina pažangą siekiant užbaigti karinę operaciją.

Vokietijos prezidento vizito į Ukrainą nepageidauja pats Kyjivas

Vokietijos Prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris antradienį pareiškė, kad kartu su kitais ES vadovais pasisiūlė apsilankyti Ukrainoje, tačiau gavo atsakymą iš Kyjivo, kad jo kelionė nepageidaujama.

„Buvau pasirengęs tai padaryti, bet, matyt, ir turiu tai įsidėmėti, Kyjivas to nenorėjo“, – sakė F. W. Steinmeieris žurnalistams per vizitą Varšuvoje. Buvęs užsienio reikalų ministras F. W. Steinmeieris sulaukia vis daugiau kritikos dėl daugelį metų vykdytos santykių švelninimo politikos Maskvos atžvilgiu.

Rusijos kariuomenė rengiasi pulti Rytų Ukrainą

Rusijos kariuomenė rengiasi pulti Rytų Ukrainą, antradienį pareiškė Kyjivas ir Jungtinė Karalystė (JK).

Puolimo metu Rusija sieks užimti apsiaustą Mariupolį ir nedidelį Popasnos miestą Luhansko srityje, teigė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas ir pridūrė, kad iš ten veikiausiai bus puolamas Kurachovo miestas. Štabas kartu nurodė, kad Maskva šiuo metu baigia karių dislokavimą Belgorodo ir Voronežo srityse prie Ukrainos sienų.

Vėlų pirmadienį Ukrainos „Azovo“ pulkas pranešė, kad Mariupolyje galimai buvo panaudotas cheminis ginklas. Ši informacija nepriklausomai dar nepatvirtinta. Tačiau Donecko srities prorusiškų separatistų atstovas Eduardas Basurinas prieš tai buvo užsiminęs apie galimą tokio ginklo pasitelkimą.

JK gynybos ministerija savo ruožtu nurodė prognozuojanti, kad karo veiksmai Rytų Ukrainoje suintensyvės per artimiausias 2–3 savaites. Pasak ministerijos, Rusijos atakos šiuo metu tebėra sutelktos į Ukrainos pozicijas netoli Donecko ir Luhansko.

Rusija nuo karo pradžios neteko 19,6 tūkst. kareivių

Rusijos kariuomenė Ukrainoje nuo vasario 24 d. jau neteko apie 19,6 tūkst. žmonių. Tai antradienį pranešė naujienų agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu.

Be to, per šį laikotarpį Rusijos kariuomenė neteko 732 tankų, 1 946 šarvuotųjų kovos mašinų, 349 artilerijos sistemų, 111 reaktyvinių salvinės ugnies sistemų, 63 priešlėktuvinės gynybos priemonių, 157 lėktuvų, 140 sraigtasparnių, 1 406 automobilių, 7 laivų, 124 dronų.

Pasak štabo atstovų, duomenys tikslinami. Skaičiavimą apsunkina intensyvūs karo veiksmai.

Ukraina negauna pakankamai ginklų, kad galėtų kuo greičiau užbaigti šį karą

Ukraina negauna tiek ginklų, kiek reikia, kad galėtų atblokuoti Mariupolį ir kuo greičiau užbaigti šį karą. Tai pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo naujausiame vaizdo kreipimesi, apibendrindamas 47-osios karo dienos rezultatus, praneša UNIAN.

„Esminis uždavinys tiek šiandien, tiek kiekvieną dieną pastaruoju metu – imtis konkrečių gynybinių priemonių. Konkrečiai didinti mūsų galimybes atremti visas Rusijos kariuomenės atakas. Esu įsitikinęs, žmonės tai irgi mato. Kaip mato ir tai, kad priešo karinės ir techninės galimybės vis dar gana didelės. Taip, ukrainiečiai nepalyginamai narsesni. Mūsų ginkluotosios pajėgos muša okupantus Rusijos kariškiams nepasiekiamu sumanumu ir apgalvota taktika. Bet jei kalbėsime apie būtiną ginkluotę, mes vis dar esame priklausomi nuo tiekimo, nuo mūsų partnerių. Deja, mes jos negauname tiek, kiek reikia, kad kuo greičiau užbaigtume šį karą. Kad visiškai sunaikintume priešą mūsų žemėje. Ir kad įvykdytume tuos uždavinius, kurie kiekvienam Ukrainos žmogui akivaizdūs. Pavyzdžiui, kad atblokuotume Mariupolį“, – sakė prezidentas.

Anot V. Zelenskio, jeigu Ukraina gautų lėktuvų ir sunkiosios šarvuotosios technikos, artilerijos, ji galėtų tai padaryti.

„Bet vis dar tenka dėl to tartis. Vis dar tenka įtikinėti. Vis dar tenka išspausti reikiamus sprendimus. Neabejoju, kad mes gausime beveik viską, ko reikia. Bet prarandamas ne tik laikas. Prarandamos ukrainiečių gyvybės. Gyvybės, kurių jau nebesugrąžinsi. Ir už tai atsakingi ir tie, kurie iki šiol laiko sandėliuose Ukrainai reikalingą ginkluotę. Ši atsakomybė amžiams liks istorijoje. Kaip liks istorijoje ir mūsų dėkingumas. Dėkingumas toms valstybėms ir tiems politikams, kurie realiai padėjo, kurie nedelsė“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Parengta pagal ELTA inf.

 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video