2024/04/23

 

KETURIASDEŠIMT SEPTINTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Baigėsi valandą trukęs V. Putino ir K. Nehammerio susitikimas

Maskvoje baigėsi pokalbis tarp Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Austrijos kanclerio Karlo Nehammerio. Susitikimas V. Putino Novo Ogariovo rezidencijoje truko apie valandą, pranešė K. Nehammerio kanceliarija.

Svarbiausia federalinio kanclerio žinia Rusijos prezidentui buvo ta, kad šis karas turi liautis, nes kare abi pusės tik pralaimi, pareiškė jo biuras. „Pokalbis su V. Putinu buvo labai tiesus, atviras ir griežtas“, – sakoma toliau pranešime. K. Nehammeris kalbėjo apie karo nusikaltimus Bučoje ir kitose vietose ir pabrėžė, kad tie, kurie už tai atsakingi, turi būti patraukti atsakomybėn.

Apie V. Putino reakciją kol kas nežinoma. K. Nehammeris buvo pirmasis ES šalies vyriausybės vadovas, kurį priėmė V. Putinas po Rusijos invazijos į Ukrainą prieš daugiau kaip šešias savaites.

Ukraina prognozuoja, kad Rusijos puolimas šalies rytuose prasidės netrukus

Ukraina prognozuoja, kad Rusija „netrukus“ pradės didelį puolimą šalies rytuose, pirmadienį per brifingą sakė Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Oleksandras Motuzianykas.

„Priešas beveik baigė pasirengimą puolimui rytuose, puolimas prasidės netrukus“, – sakė jis.

Ukrainoje iki šiol sunaikintos 938 švietimo įstaigos ir beveik 300 ligoninių

Pirmadienį kreipdamasis į Pietų Korėjos parlamentą, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad Rusijos kariai jo šalyje iki šiol sunaikino 938 švietimo įstaigas ir dar beveik 300 ligoninių, praneša portalas „Sky News“.

Pasak V. Zelenskio, Kremliaus pajėgos taip pat „sąmoningai“ naikina gyvenamuosius rajonus ir miestus. „Dabar vietoj taikių miestų stūkso griuvėsiai. Net nebegalime suskaičiuoti visų žuvusiųjų“, – teigė prezidentas. Pasak jo, Ukrainos šiaurėje gelbėtojai toliau naršo po griuvėsius, tačiau dalyje regiono toliau vyksta aktyvūs karo veiksmai.

Jis pridūrė, kad Rusija dislokavo šalyje tūkstančius karių ir milžinišką kiekį technikos, kad pasirengtų naujoms atakoms.

Kalbėdamas apie situaciją Mariupolyje, V. Zelenskis nurodė, kad prieiga į šį apsiaustą uostamiestį tebėra blokuojama. „Jie bandė jį sunaikinti žiauriausiais įmanomais būdais. Jie bandė sunaikinti visa, ką šis miestas turėjo. Mariupolis buvo sunaikintas“, – teigė jis. Prezidentas pridūrė, kad čia jau žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, tačiau rusai to nepaiso ir tęsia savo puolimą.

Jei Ukraina būtų NATO narė, šio karo nebūtų

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pakartojo, kad Vokietija ir Prancūzija padarė strateginę klaidą, kai 2008-aisiais pasipriešino galimam Ukrainos stojimui į NATO.

Dabar jo šalis turi mokėti už šią klaidą. „Jei būtume NATO narė, šio karo nebūtų“, – D. Kuleba sakė JAV transliuotojui NBC. Jis kartu metė kaltinimus Vokietijai, kad ši nepadeda jo šaliai, nes toliau kalba apie skirtumą tarp gynybai ir puolimui skirtų ginklų. „Jei nešvaistytume laiko kalbėdami apie gynybai ir puolimui skirtus ginklus ir ko Ukrainai reikia ir ko nereikia, dabar būtume visai kitokioje, stipresnėje pozicijoje“, – kalbėjo ministras.

Ukrainos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad jo šalis NATO ir Vakarams siūlo „sąžiningą susitarimą“. „Jūs duodate mums viską, ko mums reikia. Mainais mes kaunamės, kad jums nereikėtų stoti į kovą, kai (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas nuspręs išbandyti NATO 5-ąjį straipsnį ir užpulti kurią nors NATO šalį“, – tvirtino D. Kuleba.

Jis pridūrė, kad ukrainiečiai moka kautis, tačiau jiems reikia ginklų.

Kalbėdamas apie Rusijos kariuomenės išvedimą iš sostinės Kyjivo apylinkių ir numatomą didelio masto Rusijos puolimą šalies rytuose, D. Kuleba nurodė: „Ukraina laimėjo kovą dėl Kyjivo. Dabar laukia nauja kova – kova dėl Donbaso“, – teigė ministras.

Rusijos karinės pajėgos gali dar kartą bandyti užimti Kyjivą

Rusijos karinės pajėgos gali dar kartą bandyti užimti Ukrainos sostinę Kyjivą. Tai sekmadienio vakarą pareiškė šio miesto meras Vitalijus Klyčko, kurį cituoja portalas „Euronews“.

„Nors priešas pasitraukė iš Kyjivo, tai dar nereiškia, kad jis nebenori užimti sostinės“, – tinkle „Telegram“ teigė V. Klyčko. Jis pabrėžė, kad negalima atmesti galimybės, jog „po dviejų dienų Maskva gali dar kartą bandyti užimti Kyjivą“.

Kiek anksčiau V. Klyčko paprašė miestą palikusių žmonių dar negrįžti į sostinę dėl su saugumu susijusio neapibrėžtumo ir Kremliaus planų atnaujinti puolimą.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video