2024/04/26

 

KETURIASDEŠIMT ŠEŠTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Rusijos pajėgos iš Černobylio AE pavogė radioaktyvių medžiagų

Už Černobylio apsauginę zoną atsakinga Ukrainos valstybinė agentūra paskelbė, kad Černobylio atominę elektrinę (AE) okupavę Rusijos kariai atsitraukdami pavogė pavojingas radioaktyvias medžiagas iš tyrimų laboratorijos, o jas pavogę asmenys nuo radiacijos gali mirti, praneša AFP.

Rusijos kariuomenė Černobylio AE užėmė pirmąją karo dieną, vasario 24 d., o iš itin radioaktyvios vietovės pasitraukė po mėnesio – kovo 31 d.

Ukrainos valstybinė agentūra, atsakinga už Černobylio apsauginę zoną, feisbuke pranešė, kad rusų kariai apiplėšė dvi laboratorijas. Anot jos, rusai pateko į valstybinės specializuotos įmonės „Ekocentr“ saugyklą ir pavogė 133 vienetus itin radioaktyvių medžiagų.

„Net ir mažas jų kiekis gali būti mirtinai pavojingas elgiantis neprofesionaliai“, – paskelbė agentūra.

Anksčiau šią savaitę Ukrainos energetikos ministras Germanas Galuščenka sakė, kad prie Černobylio dislokuoti ir apkasus išsikasę kariai per mėnesį gavo šokiruojamą radiacijos dozę ir kai kuriems gyventi liko ne daugiau nei metai.

Maskvos patriarchas Kirilas ragina rusus „susivienyti prieš priešus“

Rusijos stačiatikių Bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas, artimas prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, sekmadienį paragino rusus susivienyti kovai prieš Maskvos „išorinius ir vidinius priešus“, skelbia AFP.

„Tepadeda mums Dievas susivienyti šiuo sunkiu mūsų tėvynei metu, taip pat (susivienyti) ir aplink valdžią. O valdžiai – jausti atsakomybę už savo liaudį, nuolankiai jai tarnauti, net jeigu teks paaukoti savo gyvybę“, – sakė jis sekmadienio pamoksle.

Anot jo, tik tada „liaudis bus iš tiesų solidari ir sugebės pasipriešinti vidaus ir išorės priešams“.

150 mln. sekėjų turinčios Rusijos stačiatikių Bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas savo pamoksluose nuolat pritaria Kremliaus karui Ukrainoje.

Vasarį jis kalbėjo apie „kovą su blogio jėgomis, kurios priešinasi Rusijos ir Ukrainos vienybei“.

Tuo metu popiežius Pranciškus sekmadienį ragino Maskvą ir Kyjivą sudaryti „Velykų paliaubas“ ir derėtis dėl taikos.

Vien Kyjivo regione rasti 1 222 negyvi žmonės

Ukrainos generalinė prokurorė Iryna Venediktova sekmadienį atskleidė, kad po Rusijos pajėgų pasitraukimo iš Ukrainos šiaurės vien Kyjivo regione buvo rasta daugiau nei 1 200 nužudytų žmonių, praneša AFP.

„Šiuo metu, iki šio ryto, radome 1 222 negyvus žmones vien Kyjivo regione“, – ji sakė TV kanalui „Sky News“.

Rusija subombardavo Dnipro oro uostą

Rusijos raketos sunaikino Ukrainos Dnipro oro uostą, informuoja AFP.

Apie tai socialiniame tinkle „Telegram“ pranešė miesto karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenko.

„Buvo dar viena ataka prieš Dnipro oro uostą. Iš jo nieko neliko. Oro uostas ir greta buvusi infrastruktūra sunaikinti, o raketos vis skrenda ir skrenda“, – rašė jis.

Šiuo metu aiškinamasi, kiek žmonių galėjo nukentėti per išpuolį.

Jis pridūrė, kad atakos prieš miestą ant Dniepro upės krantų tapo intensyvesnės sekmadienį.

Nors milijoną gyventojų turinčiame mieste ir anksčiau būta sprogimų po to, kai Rusija užpuolė Ukrainą, tačiau didelės žalos iki šiol buvo išvengta.

Per Rusijos karą Ukrainoje žuvo 176 vaikai

Nuo tada, kai vasario 24 d. Rusijos kariuomenė įsiveržė į Ukrainą, žuvo 176 vaikai, praneša naujienų agentūra „Ukrinform“.

Duomenis apie vaikų žūtis paskelbė Ukrainos generalinė prokuratūra. Taip pat paaiškėjo, kad sužeistų vaikų skaičius išaugo iki 336. Pabrėžiama, kad šie skaičiai nėra galutiniai ir yra tikslinami aktyvių karinių veiksmų zonoje, laikinai okupuotose ir išlaisvintose vietovėse.

Tuo metu Ukrainos karinių pajėgų generalinis štabas paskelbė, kad nuo invazijos pradžios žuvo jau 19 300 Rusijos kareivių.

Ukrainoje rasta dar viena masinė civilių kapavietė

Rusijos kariuomenei pasitraukus iš Ukrainos sostinės prieigų, ten buvo aptikta dar viena masinė kapavietė, praneša „Reuters“.

Dešimtys civilių aukų buvo rasta masinėje kapavietėje Buzovos kaime netoli Kyjivo.

Tarasas Didichas, Dmytrivkos bendruomenės pirmininkas, į kurią įeina ir Buzovos kaimas, Ukrainos televizijai sakė, kad kūnai rasti griovyje netoli degalinės, o tikslus nužudytųjų skaičius dar nustatinėjamas.

Augant civilių aukų skaičiui, tarptautinė visuomenė dar kartą pasmerkė žudynes, įskaitant ir Bučos mieste, į šiaurės vakarus nuo Kyijvo, kur Rusijos kareiviai nužudė šimtus žmonių.

Ukraina ir Vakarai kaltina Rusijos pajėgas karo nusikaltimais Bučoje.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video