2024/04/20

 

KETURIASDEŠIMT PENKTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

B. Johnsonas atvyko į Kyjivą

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas šeštadienį atvyko į Kyjivą, dabar jis susitinka su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Tai pranešė naujienų agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos prezidento biuro vadovo pavaduotoju Andrijumi Sibiga.

„Tiesiog dabar B. Johnsono vizitas į Kijevą prasidėjo jo susitikimu akis į akį su prezidentu V. Zelenskiu. Didžioji Britanija – Ukrainos gynybos rėmimo lyderė. Antikarinės koalicijos lyderė. Lyderė taikant sankcijas agresorei Rusijai“, – parašė feisbuke A. Sibiga.

Indija ir Kinija galėtų tapti Ukrainos saugumo garantais

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Indija ir Kinija galėtų papildyti Ukrainos saugumo garantų sąrašą.

„Mes dabar suinteresuoti turėti saugumo garantų. Mes siūlome Kinijai tapti saugumo garantu. Mes tai taip pat siūlome Turkijai“, – sakė jis interviu Indijos televizijos kanalui „Republic TV“. „Manau, kad Indija, jeigu norėtų, taip pat galėtų prisijungti prie saugumo garantų sąrašo, mes su malonumu ją pakviestume. Indija – labai galinga pasaulio valstybė“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis dar sykį pareiškė esąs pasirengęs bet kada susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir apsvarstyti su juo visas temas.

Trečiadienį V. Zelenskis sakė esąs pasirengęs aptarti saugumo klausimus su Rusija po to, kai surengs susitikimą Ukrainos saugumo klausimais su šalimis, kurios sutiks tapti jo garantais. Tarp šių šalių prezidentas paminėjo JAV, Didžiąją Britaniją, Turkiją, Lenkiją, Vokietiją, Prancūziją ir Izraelį.

Vienos iš ES šalių premjeras prašė įrodyti, kad skerdynės Bučoje nėra inscenizacija

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, jog vienos iš ES šalių vyriausybės vadovas paprašė jį pateikti įrodymų, kad žudynės Bučoje nėra inscenizacija, praneša Vokietijos leidinys „Bild“.

„Blogiausia, ką V. Zelenskis girdėjo pastarosiomis dienomis? Žinomas ES politikas norėjo gauti iš Ukrainos prezidento įrodymų, kad karo nusikaltimai Bučoje nebuvo inscenizacija! Tai Kremliaus retorika. „Bild“ žurnalistui Pauliui Ronzheimeriui paklausus, ar šis politikas yra ES šalies vyriausybės vadovas, V. Zelenskis aiškiai atsakė: „Taip“, – rašo laikraštis.

Bet Ukrainos prezidentas atsisakė įvardyti šį politiką.

Pasak naujienų agentūros UNIAN, omenyje turimas Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.

Į Ukrainą atvyko 35 parlamentarai iš 11 šalių

35 parlamentarai iš 11 šalių atvyko į Ukrainą, kad pademonstruotų savo solidarumą su ja ir padėtų jai atsilaikyti Kremliaus sukeltame nusikalstamame kare.

Kaip praneša naujienų agentūra „Ukrinform“, tai šeštadienį per bendrą su Aukščiausiosios Rados pirmininku Ruslanu Stafančuku spaudos konferenciją pareiškė Europos Parlamento narys, neformalaus susivienijimo „United for Ukraine“ vadovas Andrius Kubilius.

„Į Ukrainą atvyko 35 parlamentų nariai iš 11 šalių. Mus visus vienija noras padėti Ukrainai šiame kare, kuris yra nusikalstamas ir kurį galima apibūdinti kaip Kremliaus neonacizmo karą. Mes norime jums padėkoti, nes tai ne tik Ukrainos karas, iš tikrųjų tai mūsų karas, ir ukrainiečiai kovoja už viso pasaulio laisvę“, – pabrėžė A. Kubilius.

Jis patikino, jog neformaliam susivienijimui „United for Ukraine“ priklausantys parlamentarai dės visas pastangas, kad Ukrainai būtų tiekiama visų rūšių ginkluotė ir teikiama humanitarinė pagalba, o Rusijai taikomos griežtos sankcijos, įskaitant energetinį embargą.

Savo ruožtu R. Stefančukas informavo, kad parlamentarai apsilankys išvaduotuose Kyjivo priemiesčiuose.

Susivienijimui „United for Ukraine“ priklauso daugiau kaip 150 parlamentarų iš 28 šalių.

Rusija neteko daugiau kaip 19 tūkst. kareivių

Rusijos kariuomenė Ukrainoje nuo vasario 24 d. jau neteko apie 19,1 tūkst. žmonių. Tai šeštadienį pranešė naujienų agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu.

Be to, per šį laikotarpį Rusijos kariuomenė neteko 705 tankų, 1 895 šarvuotųjų kovos mašinų, 335 artilerijos sistemų, 108 reaktyvinių salvinės ugnies sistemų, 55 priešlėktuvinės gynybos priemonių, 151 lėktuvo, 136 sraigtasparnių, 1 363 automobilių, 7 laivų, 112 dronų.

Pasak štabo atstovų, duomenys tikslinami. Skaičiavimą apsunkina intensyvūs karo veiksmai.

Vasario 24 d. Rusija pradėjo tarptautinės bendruomenės smerkiamą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Jos pajėgos atakuoja ir civilinius objektus. Vakarų šalys, reaguodamos į agresiją, paskelbė Rusijai labai griežtas sankcijas ir teikia ekonominę bei karinę paramą Ukrainai.

Kaimanų Salos įšaldė 7,3 mlrd. dolerių aktyvų, susijusių su Rusija

Kaimanų Salų valdžia įšaldė daugiau kaip 7 mlrd. dolerių aktyvų, priklausančių Rusijos piliečiams, kuriems taikomos Didžiosios Britanijos sankcijos.

Tai pranešė portalas „Cayman Compass“, remdamasis Kaimanų Salų finansinės informacijos agentūra.

„Atsižvelgdamos į Rusijai paskelbtas sankcijas, Kaimanų Salos įšaldė 7,3 mlrd. dolerių vertės turtą ir lėšas. Kaimanų Salos taiko sankcijas, kurias įvedė Jungtinė Karalystė, ir priėmė daugiau kaip 800 sprendimų įšaldyti Rusijos fizinių ir juridinių asmenų lėšas ir turtą“, – sakoma pranešime.

Pažymima, kad Kaimanų Salų vyriausybė taip pat sudarė specialią darbo grupę, kuri koordinuos sankcijų, paskelbtų Rusija dėl agresijos prieš Ukrainą, taikymą. Joje dirbs gubernatoriaus, finansų sistemos, civilinės aviacijos ir jūrų transporto įstaigų atstovai. Grupė posėdžiaus kiekvieną savaitę.

Kaimanų Salos – Didžiosios Britanijos užjūrio teritorija Vest Indijoje, viena svarbiausių lengvatinio apmokestinimo zonų.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video