2024/05/03

 

TRISDEŠIMT AŠTUNTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Rusų pajėgos traukiasi Ukrainos šiaurėje

Ukrainos vyriausybė teigia stebinti „greitą“ Rusijos ginkluotųjų pajėgų pasitraukimą šalies šiaurėje. Užpuolikai atsitraukia Kyjivo ir Černihivo regionuose, šeštadienį sakė prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Michailas Podoliakas. Maskvos tikslas esą akivaizdus: Rusija nori savo dalinius atitraukti „į rytus ir pietus ir čia išlaikyti didelių užimtų teritorijų kontrolę“.

Rusijos pusė savaitės pradžioje per pokalbius Stambule pažadėjo sumažinti savo karinį aktyvumą prie Kyjivo ir Černihivo, ir tai pateikė kaip nuolaidą derybose.

Maskvos tikslas yra įsitvirtinti rytuose ir pietuose ir griežtai diktuoti savo sąlygas, sakė M. Podoliakas. Ukrainai, anot jo, dabar reikia „sunkiosios ginkluotės“, kad kariai galėtų pasiekti užimtas teritorijas šiuose regionuose ir kiek įmanoma toliau išstumti rusus.

Popiežius svarsto vykti į Ukrainą

Popiežius Pranciškus teigia svarstantis vykti į Ukrainos sostinę Kyjivą. „Taip, svarstau“, – sakė jis, atsakydamas į atitinkamą žurnalisto klausimą skrydžio į Maltą metu. Daugiau detalių pontifikas nepateikė, praneša agentūra „Reuters“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Kyjivo meras Vitalijus Klyčko, Ukrainos arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas ir Ukrainos ambasadorius prie Šventojo Sosto Andrijus Jurašas pakvietė popiežių atvykti į Kyjivą.

Ukrainos pajėgos su britų gynybine sistema numušė Rusijos sraigtasparnį

Ukrainos kariuomenė, anot britų žiniasklaidos, su britų oro gynybos sistema „Star-Streak“ numušė Rusijos sraigtasparnį. Apie tai rašo britų leidinys „The Times“. Nuo penktadienio tviteryje plinta atitinkamas vaizdo įrašas. Šaltiniai britų Gynybos ministerijoje patvirtino įrašo autentiškumą.

Anot duomenų, sraigtasparnis buvo numuštas Luhansko regione. Pasak Gynybos ministerijos, minėtą sistemą ukrainiečiai naudoja tik savaitę laiko. Kartu su kitomis kovinėmis priemonėmis „Star-Streak“ kovą Didžiosios Britanijos buvo perduota Ukrainai. Londono laikraštis „Independent“ cituoja britų karius, anot kurių, ši gynybinė sistema yra „labai galingas oro gynybos ginklas“, kuris ypač efektyvus prieš sraigtasparnius.

Rytų Ukrainos Rubižnės miesto meras perbėgo į separatistų pusę

Rytų Ukrainos Rubižnės miesto meras, prorusiškų separatistų duomenimis, perbėgo į jų pusę. Meras Serhijus Chortyvas paragino ukrainiečių pajėgas sudėti ginklus, penktadienio vakarą pranešė separatistų naujienų agentūra „Lug-Info“.

Vaizdo įraše S. Chortyvas kartojo Maskvos tezę, kad Ukraina vykdo rusakalbių gyventojų genocidą. Nėra aišku, kokiomis aplinkybėmis įrašas darytas. Rubižnė yra aštuntas pagal dydį Luhansko administracinės srities miestas. Prieš karą jis turėjo apie 60 000 gyventojų. Miestas iki šiol nebuvo separatistų rankose.

Kai 2014 metais prasidėjo Rusijos kurstoma Rytų Ukrainos separatistų kova prieš vyriausybę Kyjive, daug vietos politikų perbėgo į jų pusę. Tuo tarpu dabartiniame kare dauguma vietos ir regionų administracijų palaiko Kyjivą. Tai gali būti viena sėkmingo Ukrainos priešinimosi priežasčių.

Ukraina sulaikė pabėgti mėginusį atsargos generolą majorą

Ukrainos pasienyje sulaikytas slaptosios tarnybos (SBU) atsargos generolas majoras, mėginęs neteisėtai palikti šalį. Pasienyje su Vengrija generolas penktadienį pateikė suklastotus dokumentus, pranešė Ukrainos valstybinis tyrimų biuras.

Vaizdo įraše naktį į penktadienį prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad atėmė karinius laipsnius iš dviejų SBU brigados generolų. Jis nedetalizavo, kuo prasikalto aukšti žvalgybininkai. Vienas jų pastaruoju metu buvo SBU vadas Rusijos pajėgų okupuotoje Chersono srityje Pietų Ukrainoje.

„Neturiu laiko užsiimti su išdavikais“, – sakė V. Zelenskis. Kartu jis gyrė kitų SBU pareigūnų darbą Rusijos pradėtame kare.

Parengta pagal ELTA inf.

 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video