2024/04/24

 

TRISDEŠIMT ŠEŠTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

V. Zelenskis pasmerkė prekybą rusiškais deimantais Belgijoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kritikavo deimantų pardavėjus Belgijoje, kurie, nepaisydami Vakarų sankcijų, vis dar importuoja brangakmenius iš Rusijos, pranešė naujienų agentūra „Belga“.

Šiems žmonėms deimantai, kartais parduodami Antverpene, yra svarbesni nei Ukrainos kova už laisvę, sakė V. Zelenskis ketvirtadienį kreipdamasis į Belgijos parlamentą.

V. Zelenskis paragino Belgijos įstatymų leidėjus paremti neskraidymo zoną virš jo šalies ir sakė, kad Mariupolio gyventojai kovoja už visų Europos miestų saugumą.

ES sankcijomis buvo uždraustas deimantų ir kitų prabangos prekių eksportas į Rusiją, tačiau nebuvo uždraustas importas. JAV jau uždraudė rusiškų deimantų importą.

Rusija vetavo ESBO misijos pratęsimą Ukrainoje

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų misija Ukrainoje nebus pratęsta. Tai ketvirtadienį Vienoje pranešė ESBO.

JAV ambasadorius ESBO Michaelis Carpenteris kritikavo, kad Rusija vetavo tam reikalingą vienbalsį iš viso 57 ESBO šalių sprendimą. „Tai neatsakinga ir nepateisinama, tačiau nėra netikėta“, – sakė JAV diplomatas.

ESBO pastaruoju metu pirmiausiai Rytų Ukrainoje buvo dislokavusi apie 500 neginkluotų stebėtojų. Jie ypač daug dėmesio skyrė paliaubų linijai tarp Ukrainos dalinių ir prorusiškų separatistų, tačiau prasidėjus invazijai buvo atitraukti.

Ligšiolinis mandatas galiojo tik iki kovo pabaigos. Daug ESBO šalių norėjo, kad misija būtų pratęsta.

V. Zelenskis: boikotuokite energiją iš Rusijos

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Nyderlandus stabdyti bet kokią prekybą su Rusija. Dujų ir naftos importas iš Rusijos turi būti boikotuojamas, sakė jis ketvirtadienį vaizdo ryšiu kreipdamasis į parlamentą Hagoje. „Būkite pasirengę sustabdyti energijos įvežimą iš Rusijos, kad į karą nebūtų kišami milijardai“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Jis reikalavo daugiau ginklų ir konkrečiai įvardijo „Stinger“ oro gynybos raketas bei prieštankinius ginklus. „Mums reikia ginklų, kad išvytume okupantą“, – pabrėžė Ukrainos vadovas.

V. Zelenskis buvo pirmasis užsienio šalies vadovas, sakęs kalbą parlamente. Jis paragino ministrą pirmininką Marką Ruttę siekti greitos Ukrainos narystės ES. „Mūsų narystė priklauso nuo jūsų“, – sakė prezidentas.

Jis priminė ir vokiečių nacių vykdytą Roterdamo bombardavimą 1940 metais. Esą gresia, kad istorija pasikartos. „Antrasis pasaulinis karas prasidėjo kelių šalių užpuolimu, tada bombos krito ant Roterdamo ir Londono“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Rusija prievarta išvežė į savo teritoriją daugiau kaip 400 tūkst. ukrainiečių

Nuo Rusijos agresijos prieš Ukrainą pradžios jau daugiau kaip 400 tūkst. ukrainiečių prievarta buvo išvežti į Rusijos teritoriją.

Tai televizijos kanalui „Euronews“ pareiškė Ukrainos Aukščiausiosios Rados įgaliotinė žmogaus teisių klausimams Liudmila Denisova.

„Mūsų piliečiai buvo deportuoti į Rusijos teritoriją. Tai buvo padaryta prieš žmonių valią. Iš pradžių jie jėga buvo nuvežti į filtravimo stovyklą Donecko srityje, o paskui – į Rusiją. Ten jie traukiniais išvežiojami į įvairius regionus, taip pat ir į atšiaurius, pavyzdžiui, Sachaliną“, – sakė ji.

Anot L. Denisovos, per daugiau kaip mėnesį trunkantį Rusijos karą prieš Ukrainą nepavyko atidaryti nė vieno efektyvaus humanitarinio koridoriaus.

„Padėtis Mariupolyje yra labai sunki ir ji nesikeičia. Dauguma pastatų sugriauti. Ten jau žuvo daugiau kaip 20 tūkst. žmonių“, – pabrėžė ji.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video