2024/04/19

 

TRISDEŠIMT KETVIRTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Londonas reikalauja visiškai išvesti rusų karius iš Ukrainos

Paliaubos Ukrainoje, pasak britų vyriausybės, nebūtų pakankamas pagrindas sankcijoms Maskvai atšaukti. Londonas reikalauja visiško rusų dalinių išvedimo iš šalies.

Vien tik paliaubų negalima laikyti svarbiu žingsniu siekiant šio tikslo, antradienį Londone sakė britų premjero Boriso Johnsono atstovas.

Komentuodamas Maskvos pareiškimą dėl dalinio pajėgų atitraukimo, atstovas sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bus vertinamas ne pagal žodžius, o pagal darbus.

JK sulaikė Rusijai priklausančią superjachtą ir pavadino tai perspėjimu V. Putinui

Jungtinė Karalystė antradienį sulaikė Rusijai priklausančią 50 mln. dolerių vertės superjachtą su gėlo vandens baseinu ir pavadino tai perspėjimu Maskvai dėl įsiveržimo į Ukrainą pasekmių.

Pirmą kartą britų vandenyse sulaikyta superjachta „Phi“ konfiskuota po to, kai pastarosiomis savaitėmis JK dėl Kremliaus pradėto karo skyrė sankcijas šimtams Rusijos fizinių ir juridinių asmenų.

Valdžios institucijos sulaikė laivą, stovėjusį Londono Canary Wharf prieplaukoje, po to, kai Nacionalinės nusikalstamumo agentūros (NCA) kovos su kleptokratija padalinys nustatė, kad galutinis jo savininkas yra Rusijos verslininkas.

Nors JK neįvardytam asmeniui sankcijų nėra paskelbusi, transporto sekretoriui Grantui Shappsui suteikti nauji įgaliojimai, leidžiantys sulaikyti laivus, kuriuos kontroliuoja, nuomoja ar valdo su Rusija susiję asmenys.

Apsilankęs prieplaukoje, G. Shappsas sakė, kad 58,5 metro laivas, kurio vertė 38 mln. svarų sterlingų (45 mln. eurų), atplaukė į Londoną remontui, bet dabar „niekur nebeišvyks“.

Pasak jo, šis konfiskavimas yra „aiškus ir griežtas įspėjimas“ Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui: „Tai dar vienas ženklas, kad mes nestovėsime ir nežiūrėsime, kaip Putino bičiuliai plaukioja po pasaulį tokiomis jachtomis, o žmonės Ukrainoje kenčia“.

„Phi“ yra trečioji pagal dydį olandų laivų statyklos „Royal Huisman“ pastatyta jachta, kurioje yra, kaip bendrovė vadina, „begalinis vyno rūsys“ ir patentuotas gėlo vandens baseinas.

Pasak NCA, laivas registruotas Karibų jūros regiono Sent Kitso ir Nevio valstybėje įsikūrusios bendrovės vardu ir plaukioja su Maltos vėliava.

„Jachtos savininkas buvo sąmoningai gerai slepiamas“, – sakoma agentūros pareiškime.

Vakarams įvedus sankcijas Rusijai dėl karo Ukrainoje agentūros kovos su kleptokratija padalinys buvo sustiprintas, padidintas finansavimas ir personalas. „Ir tai jau duoda rezultatų“, – sakė NCA tyrėjas Andy Devine‘as.

Prancūzijos, Italijos, Ispanijos ir Gibraltaro valdžios institucijos, įgyvendindamos sankcijas, taip pat konfiskavo ne vieną rusišką jachtą. JK konfiskavo mažiausiai du oligarchams priklausančius privačius lėktuvus.

Ukrainoje lankosi TATENA vadovas

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) antradienį pranešė, kad Ukrainoje šiuo metu lankosi agentūros vadovas Rafaelis Grossis.

Remiantis TATENA pranešimu, R. Grossis atvyko į Ukrainą aptarti šalies branduolinių objektų saugumą.

Tai pirmasis jo vizitas Ukrainoje nuo tada, kai Rusija perėmė kai kurių branduolinių objektų, įskaitant Černobylio atominę elektrinę, kontrolę. Pasak TATENA, R. Grossis surengs derybas su aukšto rango vyriausybės pareigūnais ir nuvyks į vieną branduolinį objektą, tačiau nepatikslino, kurį.

Vizito metu Ukrainai taip pat bus perduotos „gyvybiškai svarbios saugumo priemonės“, įskaitant monitoringui ir avarinėms situacijoms skirtą įrangą. „Šis karinis konfliktas kelia beprecedentį pavojų Ukrainos atominėms elektrinėms ir kitiems objektams, kuriose laikomos radioaktyvios medžiagos, – teigė R. Grossis. – Ukraina paprašė mūsų pagalbos užtikrinant saugumą. Dabar mes pradedame jos teikimą.“

Nuo Rusijos Ukrainoje sukelto karo pradžios TATENA vadovas ne kartą perspėjo apie jo keliamą pavojų šaliai, kurioje esama 15 branduolinių reaktorių ir kurioje įsikūręs Černobylis – didžiausios pasaulyje branduolinės katastrofos vieta.

Rusija karo veiksmų Ukrainoje nestabdys

Rusija teigia, kad, nepaisydama šiuo metu Stambule vykstančių taikos derybų, karo veiksmų Ukrainoje nestabdys.

„Rusijos ginkluotosios pajėgos tęsia specialiąją karinę operaciją“, – Rusijos gynybos ministerijos atstovą Igorį Konašenkovą cituoja naujienų agentūra „Interfax“. Pasak jo, nuo pirmadienio per Rusijos antskrydžius esą sunaikinti 68 ukrainiečiams priklausę kariniai objektai, tarp jų – priešlėktuvinės gynybos sistemos, du amunicijos ir trys degalų sandėliai bei trys dronai.

Šios informacijos nepriklausomai patvirtinti neįmanoma.

Rusijos gynybos ministerija kartu patvirtino, kad vėlų pirmadienį raketomis buvo smogta degalų saugyklai Rivnės srityje. Ministerijos teigimu, ten laikyti degalai buvo skirti Ukrainos karinei technikai Kyjivo priemiesčiuose.

Ukrainos armija teigia atstūmusi rusus nuo Kryvyj Riho miesto

Rusijos kariuomenė buvo priversta trauktis iš savo pozicijų netoli pietų Ukrainos Kryvyj Riho miesto, pranešė Ukrainos kariuomenė.

„Okupantai dabar yra ne arčiau kaip per 40 kilometrų nuo miesto“, – feisbuke paskelbtame vaizdo įraše sakė miesto karinės administracijos vadovas Oleksandras Vilkulas. Remiantis jo pareiškimu, kurio neįmanoma nepriklausomai patikrinti, dalis Rusijos pajėgų atsitraukė į kaimyninę Chersono provinciją.

Kryvyj Rihas yra Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio gimtasis miestas. Ukrainos teigimu, kai kada Rusijos pajėgos buvo priartėjusios 10 kilometrų atstumu.

Ukraina perspėja derybininkus: per taikos derybas nieko nevalgykite ir negerkite

Asmenys, kurie derasi su Rusija, turi nevalgyti ir negerti, perspėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. Prieš tai buvo pranešta apie Rusijos milijardieriaus Romano Abramovičiaus ir Ukrainos derybininkų apnuodijimą.

„Patariu kiekvienam, kuris dalyvauja derybose su Rusijos Federacija, nieko nevalgyti ir negerti bei stengtis nesiliesti prie jokių paviršių“, – D. Kulebą citavo „Sky News“.

Tai paskelbta antradienį Turkijoje tęsiantis Ukrainos ir Rusijos delegacijų diskusijoms.

Stambule prasidėjo Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybos

Antradienį, netrukus po 10 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku Stambule prasidėjo gyvos Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybos, pranešė Turkijos oficiali naujienų agentūra.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pasakė Rusijos ir Ukrainos delegacijoms, antradienį ketinančioms atnaujinti pokalbius akis į akį, kad „abi šalys turi teisėtų interesų“.

Derybos vyksta Dolmabahce rūmuose Stambule, siekiant užbaigti karą, per kurį žuvo maždaug 20 tūkst. žmonių, daugiau nei 10 milijonų buvo priversti palikti savo namus.

Nepaisant kelių Ukrainos kariuomenės pergalių, situacija išlieka įtempta

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, kad, nepaisant kelių Ukrainos kariuomenės pergalių Rusijos sukeltame kare, situacija išlieka įtempta.

V. Zelenskis sakė savo naujausiame naktiniame vaizdo kreipimesi, kad Ukrainos gynėjai išvijo rusų karius iš Irpinės miesto netoli Kyjivo. Tačiau esą ten ir kitose šalies dalyse toliau vyksta mūšiai.

Ukrainos prezidentas pridūrė, kad Rusijos kariai šiuo metu kontroliuoja Kyjivo srities šiaurę ir turi išteklių, įskaitant žmogiškuosius. Pasak jo, situacija išlieka „labai sudėtinga“ Černihive, Sumuose, Charkive, Donbase ir pietinėse šalies srityse.

V. Zelenskis dar kartą paragino pritaikyti Rusijai griežtesnes sankcijas. Kalbėdamas apie Europoje diskutuojamą rusiškos naftos embargą, prezidentas nurodė, kad esama ženklų, rodančių, jog tokios priemonės gali būti imtasi tik jei Maskva panaudos cheminį ginklą. „Trūksta žodžių“, – teigė V. Zelenskis.

Šią savaitę Prezidentūroje Kyjive pradės dirbti ekspertų iš Ukrainos ir užsienio grupė, kuri analizuos Rusijai iki šiol pritaikytas sankcijas ir jų poveikį.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video