2024/03/28

 

KYLANT KAINOMS – NERIMASTINGOS ŪKININKŲ MINTYS

Infliacija Lietuvoje nuo praėjusių metų rudens smarkiai auga. Rusijos invazija į Ukrainą šį procesą dar labiau paspartino. Toliau kyla energijos ir žaliavų kainos. Šiuo metu sudėtingas periodas visiems – ir verslininkams, ir ūkininkams, ir eiliniams vartotojams. Ne tik dėl kylančių kainų, bet ir apskritai dėl tvyrančios nežinios, kas bus ateityje, kaip planuoti darbus.
Tokias mintis išsakė kalbinti Kupiškio rajono ūkininkai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Paklaustas apie pavasarinę sėją Terpeikių kaimo ūkininkas Ričardas Alekna sakė, kad praktiškai viską pasėjęs iš rudens. Atrodo, kad visi jo pasėliai gerai peržiemojo.

„Kas laukia ateityje, nežinia. Trąšos ir kiti resursai pabrango 5–6 kartus. Dyzelinis kuras per pusę brangesnis. Pakilo ir pesticidų kaina. Gal dar šiuo metu kai kas yra iš anksto tais dalykais apsirūpinęs, bet visam gyvenimui nenusipirksi. Aš dar turiu truputį trąšų senomis kainomis nusipirkęs. Dar jomis pasėlius patręšiu.

Bado Lietuvoje tikrai nebus. Tik klausimas, kaip dirbti toliau, aktualus ne tik ūkininkams, bet ir visiems verslininkams. Niekas nieko nežino, kiek tos kainos gali kilti, kiek čia gali įsikišti Vyriausybė, ką ir kiek paremti. Šiuo metu visiems sunku.
Kylančios kainos gali stipriai smogti vartotojams. Jei brangs grūdai, tai ir duona, ir jos gaminiai. Sunkiausia bus rudeninė sėja. Ji gali būti ir be trąšų.

Plačiau skaitykite kovo 26 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video