2024/04/20

 

LIETUVOS ŠAULIAMS SUTEIKTA DAUGIAU TEISIŲ

Seimas priėmė Lietuvos šaulių sąjungos ir Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymų pakeitimus, kuriais nutarta leisti pilnamečiams šauliams, išlaikiusiems šaunamųjų ginklų ir specialiųjų priemonių naudojimo taisyklių egzaminus, naudoti prievartą, šaunamuosius ginklus ir specialiąsias priemones Policijos ir Valstybės sienos ir jos apsaugos įstatymuose nustatytais pagrindais.

Pagal priimtas pataisas, tokią teisę šauliai turės tik veikdami kartu su policijos ar Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais. Lietuvos šaulių sąjungai teikiant pagalbą Valstybės sienos apsaugos tarnybai ir policijai, prievarta, specialiosios priemonės ir šaunamieji ginklai galės būti naudojami tik tiek, kiek tai būtina pagalbos tikslams pasiekti.

Iki šiol įstatyme buvo nustatyta, kad šauliai šaunamuosius ginklus ir specialiąsias priemones gali naudoti Karinės jėgos naudojimo statute nustatytais pagrindais, t. y. bendraisiais karinės jėgos naudojimo bei būtinosios ginties pagrindais.

Seimas Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatyme taip pat nusprendė įtvirtinti, kad leidimas laikyti ginklus ir leidimas nešiotis A kategorijos ginklus šaulio tarnybai ar profesinės karo tarnybos kario, kario savanorio ir kito savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kario individualiems praktiniams įgūdžiams tobulinti, išduotas asmeniui pirmą kartą, galios 2 metus, o po to galės būti teritorinės policijos įstaigos vadovo ar jo įgalioto asmens sprendimu pratęsiamas kas 5 metai 5 metų laikotarpiui. Anot Seimo nario Jono Jauručio, ši nauja nuostata Šaulių sąjungos atstovams, kariams savanoriams ir profesinės karo tarnybos kariams namuose laikyti automatinius ginklus.

ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video