2024/03/29

 

TUBERKULIOZĖ ŠALIA MŪSŲ

Laisvėjant karantinui ir nuo ateinančio pirmadienio duris atveriant vis daugiau paslaugų ir prekybos vietų, Sveikatos apsaugos ministerija ragina saugiai pradėti darbą ir kviečia grįžtančius į darbą žmones savanoriškai laisva valia atlikti PGR tyrimą mobiliuose punktuose, kad įsitikintų, jog neserga COVID-19 liga. SAM nuotrauka

Pasaulio sveikatos organizacijos sprendimu kovo 24-oji paskelbta Pasauline tuberkuliozės diena skirta geriau informuoti planetos gyventojus apie šią pavojingą ligą. Ligos sukėlėją 1882 m. kovo 24 d. atrado vokiečių mokslininkas Robertas Kochas.

Kupiškio rajone 2021 metais užregistruoti penki tuberkuliozės atvejai (keturi jų – atvira plaučių tuberkuliozė, vienas – kaulų ir sąnarių tuberkuliozė). Neregistruota nė vieno mirties nuo tuberkuliozės atvejo (ankstesniais metais buvo net trys žmonės, mirę nuo atviros plaučių tuberkuliozės). Neregistruota tuberkulioze susirgusių 0–17 m. vaikų.

Infekcijos šaltinis ir perdavimo keliai

Tuberkuliozės infekcijos šaltinis yra ligonis, sergantis atvira plaučių tuberkulioze. Tuberkuliozė plinta oro lašeliniu būdu, t. y. tuberkuliozės mikobakterijos patenka į orą, kai plaučių tuberkulioze sergantis žmogus kalba, kosi, čiaudi, spjaudo skreplius. Žmogus užsikrečia įkvėpęs užkrėsto tuberkuliozės mikobakterijomis oro. Šios bakterijos atsparios aplinkos veiksniams, blogai vėdinamose, ankštose, drėgnose patalpose išlieka gyvybingos keletą mėnesių. Manoma, kad vienas sergantis atvira tuberkuliozės forma per metus gali užkrėsti iki 20 sveikų asmenų. Daugelis žmonių nežino, kad tuberkuliozė pavojinga ne tik sergančiajam, bet ir aplinkiniams. Kartais sergantis tuberkulioze žmogus slepia ligą nuo artimųjų. Artimai ir ilgai kontaktuojant su sergančiu atvira tuberkulioze asmeniu yra tikimybė užsikrėsti ir susirgti šia liga.

Rizikos faktoriai

Organizmo atsparumą tuberkuliozei silpnina netinkama mityba, stresas, lėtinės vidaus organų ligos, cukrinis diabetas, alkoholizmas, narkomanija, ŽIV, AIDS, rūkymas, taip pat asmens ir aplinkos higienos stoka. Netvarkingai arba su pertraukomis gydoma tuberkuliozė tampa sunkiai pagydoma liga, tačiau sistemingai besigydantis žmogus jau po kelių savaičių mažai pavojingas aplinkiniams.

Klinika ir profilaktikos priemonės

Tuberkuliozės požymiai tokie: užsitęsęs kosulys, trunkantis tris ar daugiau savaičių, atkosėjimas krauju, karščiavimas (temperatūra neaukšta), naktinis prakaitavimas, silpnumas ar nuovargis, nemiga, svorio kritimas, apetito stoka. Tačiau dalis asmenų gali šių požymių nejausti. Nuo tuberkuliozės neapsaugotas niekas – ja užsikrėsti ir vėliau susirgti gali kiekvienas asmuo. Kova su tuberkulioze turi vykti trimis pagrindinėmis kryptimis: infekcijos šaltinio išaiškinimo, plitimo kelių nustatymo, sergančiojo gydymo. Net jei ir nemanote, kad turėjote kontaktą su sergančiu asmeniu, rekomenduojama kartą per metus profilaktiškai pasitikrinti, kreipiantis į savo šeimos gydytoją. Laiku diagnozuota tuberkuliozė yra išgydoma.

Nacionalinio visuomenės
sveikatos centro Panevėžio
departamento Kupiškio
skyriaus inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video