2024/04/25

 

VYRIAUSYBĖJE PRITARTA LABDAROS IR PARAMOS ĮSTATYMO PATAISOMS

Vyriausybėje pritarta Finansų ministerijos teiktam Labdaros ir paramos įstatymo projektui, kuriuo reaguojant į Rusijos karinę agresiją prieš demokratišką Ukrainą, keičiamos sąlygos humanitarinei pagalbai iš privačių iniciatyvų. Anot finansų ministrės Gintarės Skaistės,šiuo projektu išsprendžiami šiuo metu egzistuojantys teisiniai ribojimai, o verslas – papildomai skatinamas prisidėti prie pagalbos už Europos laisvę kovojančiai Ukrainai.

„Kasdien su siaubu stebėdami Putino agresiją Ukrainoje, didžiuojamės Lietuvos piliečių ir verslo aktyvumu organizuojant įvairią humanitarinę pagalbą. Šiandien Vyriausybei pritarus mūsų siūlomoms Labdaros ir paramos įstatymo pataisoms bus sudaromos sąlygos verslui tiesiogiai teikti paramą Ukrainos paramos gavėjams ir pasinaudoti mokesčių lengvata“, – teigė finansų ministrė G. Skaistė.

Naujuoju projektu įtvirtinama, kad parama pagal šį įstatymą pripažįstama ne tik Lietuvos paramos gavėjo statusą turintiems subjektams, bet ir tada, kai ji teikiama demokratinėse bei teisinėse valstybėse, patiriančiose karinę agresiją ir jos padarinius, įsteigtiems juridiniams asmenims ar kitoms organizacijoms, kurių veiklos tikslas nėra pelno siekimas.

Kaip pažymėjo finansų ministrė G. Skaistė, Vyriausybė turės patvirtinti demokratinių ir teisinių, nepriskiriamų Europos ekonominės erdvės valstybių, tačiau patiriančių karinę agresiją ir jos padarinius, sąrašą.

Šiuo metu Labdaros ir paramos įstatyme parama pripažįstama, kai ji teikiama Lietuvoje registruotiems paramos gavėjo statusą turintiems asmenims, Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos patvirtintame sąraše nurodytoms užsienyje įsteigtoms lietuvių bendruomenėms ar organizacijoms, Europos ekonominės erdvės valstybėse įsteigtiems juridiniams asmenims, kurių veiklos tikslas nėra pelno siekimas, o gautas pelnas – negali būti skiriamas jų dalyviams.

Pažymima, kad parama gali būti skiriama tik paramos gavėjo statusą turinčiam juridiniam asmeniui, kuris ją perduos fiziniams asmenims. Kitaip tariant, atsižvelgiant į pateiktą įstatymo projektą, paramą iš Lietuvos verslo galės perduoti paramos gavėjo statusą Ukrainoje turintys subjektai.

Seimui pritarus įstatymo pakeitimo projektui, jis įsigaliotų nuo 2022 m. balandžio 1 d., o įstatymo nuostatos būtų taikomos nuo nepaprastosios padėties įvedimo, nustatyto Prezidento vasario 24 d. dekretu „Dėl nepaprastosios padėties paskelbimo“.

Šiuo neapibrėžtu karinio konflikto Ukrainoje metu mokestinės lengvatos taikomos ir tada, kai verslas suteikia paramą Lietuvos paramos gavėjo statusą turintiems asmenims, kurie šią paramą panaudoja Ukrainos žmonėms remti.

ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video