2024/04/25

 

MEDYJE ATGIJĘ FILMUKŲ HEROJAI

Trijų metrų aukščio žmogus-voras, šypsenomis pasipuošę draugai Kempiniukas ir Patrikas, geraširdis žmogėdra Šrekas, linksmuolis kiškis Kvanka. Visi jie – vaikų mėgstamų animacinių filmų personažai. Įspūdingai tikroviškai juos atkūrė medžio drožėjas Gintautas Tručinskas. Jo sukurtos medinės skulptūros papuoš kaimynų biržiečių pramogų parką.

Jurga BANIONIENĖ

Skulptūrų parkui

Kupiškėno medžio drožėjo G. Tručinsko skulptūros nuo vasaros džiugins Biržų rajono Kirkilų pramogų parko lankytojus. „Biržiečiai kuria skulptūrų parką, manęs paprašė padaryti šias skulptūras“, – kalbėjo Gintautas.

Kadangi specialios temos jam nebuvo duota, medžio drožėjas nutarė paeksperimentuoti ir ėmėsi drožti animacinių filmų personažus. Prie jau minėtų dar turėtų prisijungti ir katinas Tomas su peliuku Džeriu.

„Norėjau, kad tai būtų žinomi herojai, ir vaikams, ir suaugusiems būtų įdomu pasižiūrėti. Man patinka realistinis stilius, kiti drožėjai mėgsta stilizuoti, o aš kuriu realistiškesnį vaizdą. Stengiuosi juos sukurti tokius, kokie jie rodomi filmuose, kad būtų kuo panašesni“, – sakė Gintautas.

Įspūdingo dydžio

Iki šiol tokių skulptūrų jam nėra tekę drožti, todėl tai – naujiena ir pačiam kūrėjui. Juolab kad darbai tikrai labai masyvūs.

„Mažyčiai tame parke pranyktų, todėl stengiuosi padaryti kuo didesnius. Žmogus-voras – trijų metrų aukščio, dar turėtų metrą ar pusantro pasikelti nuo žemės, kai pastatysiu. Kiškis Kvanka irgi panašaus dydžio. Tokias skulptūras drožti sudėtingiau, montavimas atima daug laiko, kuo didesnis darbas, tuo daugiau prie jo ir padirbėti reikia, viskas susideda, ir drožyba, ir šlifavimas, ir dažymas“, – pasakojo skulptūrų kūrėjas.

Šie linksmi mediniai animacinių filmų personažai – kaimynų biržiečių kuriamam skulptūrų parkui.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovo albumo

Pirmiausia Gintautas išsirenka internete nuotrauką ar net kelias, pagal kurias kurs, ir imasi darbo. Išskirti vieno personažo, kuris pačiam mieliausias, negalėtų, linksmą pavyko išdrožti ir Šreką, ir kiškį. Visi džiugina, prie visų turėjo gerokai paplušėti. Kempiniukas, nors ir mažesnis, pareikalavo išties nemažai jėgų. Prie vienos skulptūros Gintautas užtrunka apie mėnesį. Visos jos išdrožtos iš ąžuolo, šis medis geriausiai apdirbamas, meistras su juo darbuotis įpratęs, ąžuolinės skulptūros ilgiausiai ir tarnauja.

Į naują skulptūrų parką biržiečiai visus ketina pakviesti birželį. Anot Gintauto, šis parkas turėtų tapti turistų traukos objektu. Tokią idėją būtų galima įgyvendinti ir Kupiškyje. „Kas labiau tiktų mūsų miestui, nemąsčiau, tai pirmas toks didelis mano projektas Biržuose, reikia pirma užbaigti, žiūrėti, kaip pavyko, tada matysime, gal ateityje ir pas mus toks atsiras“, – svarstė G. Tručinskas.

Su medžiu – daugiau nei dešimtmetį

Gintautas medžio drožyba užsiima jau vienuoliktus metus. Šio kelio pradžia buvo dar mokantis mokykloje, medžio darbų būrelyje pas pedagogą, tautodailininką Joną Šmigelską.

„Aštuoniolikos būdamas jau paėmiau pjūklą, su juo viskas daug greičiau, anksčiau kalteliais drožinėjau“, – prisiminė medžio drožėjas.

Skulptūros gimsta dirbtuvėse Kupiškio rajone. Dominuoja įvairūs Gintauto kūrybos darbai, dažniausiai drožia gyvūnus – meškas, voveres, vilkus, stirną, elnią.

„Labiausiai lietuviams gyvūnėliai patinka. Daugiausia užsako juos. Skulptūros puošia privačias sodybas, jos likę ne tik Kupiškio rajone, labai daug yra iškeliavę į Kauną. Kauniečiai dažnai pakviečia į įvairius plenerus, tad darbai ten ir lieka“, – kalbėjo G. Tručinskas.
Kiek iš viso didelių skulptūrų yra išdrožęs, pašnekovas sakė nebandęs skaičiuoti, bet apie porą dešimčių jau tikrai bus.

Kitokio stiliaus darbus G. Tručinskas neseniai pristatė liaudies meno studijoje „Židinys“. Čia eksponuoti gėlių staliukai – originalūs, jo paties sugalvoti. „Aš manau, tokie darbai yra savotiški, darbe nebuvo kur pastatyti gėlės, tai kilo idėja staliuką padaryti, paskui jų pridrožiau ir daugiau“, – sakė pašnekovas.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video