2024/04/27

 

ANTROJI UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Rusija per parą neįvykdė numatyto plano ir neteko 450 karių

Rusija per pirmąsias 24 invazijos į Ukrainą valandas nepasiekė nė vieno iš savo pagrindinių tikslų ir neteko daugiau nei 450 savo karių, pranešė JK gynybos sekretorius.

Benas Wallace‘as „Sky News“ sakė, kad JK vyriausybė laikosi nuomonės, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas planuoja „invaziją į visą Ukrainą“.

Tačiau jis sakė, kad Rusija „atsilieka nuo numatyto plano“ vykdydama karinius veiksmus prieš savo kaimynę.

„Mūsų šio ryto vertinimas yra toks, kad Rusija nepasiekė nė vieno iš pagrindinių savo tikslų“, – sakė gynybos sekretorius. – Iš tikrųjų tai reiškia, kad numatytas planas neįvykdytas. Jie neteko daugiau nei 450 karių“.

„Vieno iš reikšmingų oro uostų, kuriuos jie bandė užimti savo „specnazo“ pajėgomis, nepavyko perimti, ir iš tikrųjų ukrainiečiai jį atsiėmė, – sakė jis. – Taigi aš manau, kad, priešingai skambiems Rusijos teiginiams ir prezidento (Vladimiro) Putino vizijai, kad ukrainiečius reikia nuo kažko išvaduoti ir kad jie jį palaikys, čia jis padarė didžiulę klaidą“.

Rusijos agresijos taikinys – V. Zelenskis

AV valstybės departamentas teigia manantis, kad pagrindinis Rusijos agresijos taikinys yra Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Prezidentas V. Zelenskis daugeliu būdų simbolizuoja, netgi įkūnija Ukrainos ir Ukrainos žmonių demokratinius siekius ir ambicijas. Tad, be abejo, jis išliks pagrindiniu Rusijos agresijos taikiniu“, – stočiai CNN sakė valstybės departamento atstovas Nedas Price’as.

N. Price’ui antrino pats V. Zelenskis. „Turime informacijos, kad priešas mane paskelbė taikiniu Nr. 1, o mano šeimą – taikiniu Nr. 2“, – vaizdo žinutėje teigė prezidentas.

Pasak jo, esama melagingų pranešimų, neva jis išvyko iš Kijevo. „Lieku sostinėje, lieku su savo žmonėmis“, – tikino jis ir pridūrė negalįs nurodyti, kurioje tiksliai vietoje šiuo metu yra.

Taivanas jungiasi prie Vakarų sankcijų

Taivanas penktadienį pasmerkė Rusijos ataką prieš Ukrainą ir paskelbė, kad jungiasi prie Vakarų šalių sankcijų Maskvai.

Taivanas „griežtai smerkia Ukrainos atžvilgiu pradėtus Rusijos agresyvius veiksmus“, penktadienį teigė šalies premjeras Su Tseng-changas.

„Visas pasaulis griežtai pasmerkė Rusijos įvykdytą taikos sutrikdymą ir invaziją į Ukrainą ir mes taip pat smerkiame šią invaziją ir kartu su demokratinėmis šalimis paskelbsime sankcijas“, – pridūrė premjeras.

Pasak Taivano ekonomikos ministrės Wang Mei-hua, sala konsultuosis su kitomis šalimis, kad galėtų imtis bendrų veiksmų.

V. Orbanas pasmerkė Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ketvirtadienį pirmą kartą pasmerkė Rusiją dėl šios įvykdytos invazijos į Ukrainą.

„Kartu su savo ES ir NATO sąjungininkais smerkiame Rusijos karinius veiksmus, – V. Orbanas teigė „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše. – Rusija šįryt užpuolė Ukrainą, naudodama karinę jėgą.“

V. Orbanas iki šiol vengė kritikos Rusijai. Vengrijos premjeras palaiko draugiškus ryšius su šios šalies prezidentu Vladimiru Putinu. Jie šio menėsio pradžioje susitiko Kremliuje.

Ketvirtadienio vakarą Budapešte keli tūkstančiai žmonių protestavo prieš, jų teigimu, promaskvietišką V. Orbano politiką. Jie reikalavo užbaigti vyriausybės Budapešte blaškymąsi ir aiškaus įsipareigojimo Vakarams.

Rusijos pajėgos taikosi į civilius gyventojus

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad įsiveržusios Rusijos pajėgos taikosi į gyvenamuosius rajonus, gyrė savo tautiečius už jų „didvyriškumą“ ir patikino, kad Kijevas daro „viską, kas įmanoma“, kad juos apsaugotų.

„Jie sako, kad civiliniai objektai nėra jų taikinys. Tačiau tai dar vienas jų melas. Iš tikrųjų jiems nėra skirtumo, kur kariauti“, – vaizdo įraše sakė V. Zelenskis.

„Ukrainiečiai demonstruoja didvyriškumą“, – sakė jis, pridurdamas, kad „visos mūsų pajėgos daro viską, kas įmanoma“, kad apsaugotų žmones.

Toliau savo vaizdo kreipimesi V. Zelenskis sakė: „Rusija anksčiau ar vėliau turės su mumis kalbėtis. Kalbėtis apie tai, kaip baigti kovas ir sustabdyti šią invaziją. Kuo anksčiau prasidės pokalbis, tuo mažiau nuostolių patirs pati Rusija“.

Paskui Ukrainos prezidentas perėjo į rusų kalbą ir paragino rusus protestuoti prieš Vladimiro Putino surengtą puolimą prieš Ukrainą: „Rusijos Federacijos piliečiams, kurie išeina protestuoti – mes matome jus. O tai reiškia, kad jūs mus girdite. Tai reiškia, kad jūs tikite mumis. Kovokite už mus. Kovokite prieš karą“.

Mikronezija nutraukė diplomatinius ryšius su Rusija

Mikronezijos Federacinės Valstijos penktadienį nutraukė diplomatinius ryšius su Rusija dėl jos „vienareikšmiškai piktybiškos“ invazijos į Ukrainą ir perspėjo, kad santykiai bus atnaujinti tik tuo atveju, jei Maskva parodys „meilę“ žmogiškumui.

„Mikronezijos Federacinės Valstijos (MFV) pranešė Rusijos Federacijai, kad mūsų abiejų šalių diplomatiniai santykiai yra nutraukti“, – sakoma vyriausybės pranešime.

Jau turime daugiau nei 7 tūkst. apgyvendinimo vietų karo pabėgėliams

Vienas iš „Stiprūs kartu“ iniciatorių Edmundas Jakilaitis teigia, kad dar ketvirtadienį paskelbus apie iniciatyvą, skirtą ieškoti prieglobsčio vietų Ukrainos pabėgėliams, šiuo metu jau pranešta dėl daugiau kaip septynių tūkstančių apgyvendinimo vietų. Jo teigimu, apie galimą Lietuvos paramą ketinama paskelbti ir Ukrainos žiniasklaidoje.

„Vakar pradėjome rinkti duomenis apie žmones, kurie gali suteikti būstą, tai turiu pasidžiaugti, kad daugiau nei pusantro tūkstančio butų mes jau turime su galimybe apgyvendinti daugiau nei septynis tūkstančius žmonių“, – penktadienį Eltai teigė E. Jakilaitis, kartu pridurdamas, kad dėl galimybės apgyvendinti karo pabėgėlius kreipėsi piliečiai iš visos Lietuvos.

E. Jakilaitis akcentuoja, kad, siekiant suteikti pagalbą visiems prieglobsčio ieškantiems karo pabėgėliams, ketinama apie iniciatyvą paskelbti ir pačioje Ukrainoje.

„Taip pat pradedame Ukrainoje per žiniasklaidą ir per telegram kanalus komunikacijos kampaniją. Tai žmonės bus informuoti ir tikrai sužinos apie iniciatyvą“, – pridūrė jis.

Lietuvos paštas stabdo prekybą rusiškomis ir baltarusiškomis prekėmis

Lietuvos paštas stabdo prekybą rusiškomis bei baltarusiškomis prekėmis. Taip pat stabdomas ir šių šalių leidinių prenumeratos pristatymas bei prekyba visoje šalies teritorijoje.

„Tvirtai palaikome Ukrainą ir jos žmones šiuo neįprastai sunkiu laiku. Rusiškų ir baltarusiškų prekių bei leidinių platinimo stabdymas yra vienas iš mūsų žingsnių. Kitą savaitę pašto skyriuose pradėsime prekybą Ukrainos vėliavomis, o 5 eurai nuo kiekvienos vėliavos bus skiriami paramai“, – sako Lietuvos pašto Klientų patirčių valdymo departamento vadovė Deimantė Žebrauskaitė.

Prenumeratos pristatymas ir prekyba rusiškais ir baltarusiškais leidiniais Lietuvos pašte stabdoma nuo vasario 25 d. Prenumeratoriams išlaidos už nepristatytus leidinius bus grąžintos – tie, kurie prenumeratą užsisakė internetu, pinigai bus grąžinami į banko sąskaitą, iš kurios buvo apmokėta prenumerata, o prenumeratą užsisakius pašto skyriuje ar per laiškininką, pinigus galima bus atsiimti pašto skyriuose, sakoma Lietuvos pašto pranešime.

Popiežius apsilankė Rusijos ambasadoje

Popiežius Pranciškus nuvyko į Rusijos ambasadą prie Šventojo Sosto „pareikšti susirūpinimo dėl karo“ po Kremliaus invazijos į Ukrainą, penktadienį pranešė Vatikano spaudos tarnyba.

Romos katalikų bažnyčios vadovas ambasadoje Romoje išbuvo kiek daugiau nei pusvalandį, pranešė spaudos tarnyba, nepateikusi pokalbio turinio, nei informacijos, kas dalyvavo.

Uždraudė 6 rusiškų ir baltarusiškų televizijos kanalų retransliavimą

Sustabdytas šešių propagandinių rusų kalba retransliuojamų televizijos programų laisvas priėmimas Lietuvos teritorijoje, teigia Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK).

Penktadienį surengtame neeiliniame posėdyje LRTK  priėmė sprendimą laikinai sustabdyti laisvą rusų kalba retransliuojamų 6 televizijos programų priėmimą Lietuvos Respublikos teritorijoje, rašoma pranešime spaudai.

„Rusijos paskelbto karo Ukrainai akivaizdoje nuolat nustatant tarptautinių ir nacionalinių teisės aktų grubius pažeidimus, grėsmę nacionaliniam saugumui keliančią skleidžiamą informaciją, karo ir tautinės neapykantos kurstymą, tendencingos dezinformacijos skleidimą, Lietuvos radijo ir televizijos komisija nusprendė laikinai sustabdyti televizijos programų „Planeta RTR“, „Rossija 24“, „NTV Mir“ ir „Belarus 24“ – 5 metams, o „Pirmais Baltijas Kanals Lietuva“ („PBK“) ir „TVCi“ – 3 metams retransliavimą Lietuvoje“, – informuoja LRTK.

ES susitarė įšaldyti V. Putino ir S. Lavrovo turtą

ES šalys, anot šaltinio, susitarė įšaldyti Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo turtą, pranešė agentūra „Reuters“.

Vienas ES pareigūnas penktadienį agentūrai „Reuters“ taip pat sakė, kad rengiamas trečias sankcijų Rusijai paketas.

„Mes veikiame kiek įmanoma greitai“, – sakė pareigūnas. ES esą gali nusitaikyti ir į „daug kitų“ oligarchų. Prieš tai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kritikavo nepakankamą Europos reakciją į Rusijos vykdomą politiką.

ES šalys ketvirtadienį susitarė dėl virtinės sankcijų Rusijai dėl invazijos į Ukrainą. Jos nukreiptos prieš energetikos, transporto, finansų ir bankų sektorius.

Ukrainos pajėgos skelbia iki šiol nukovusios per 1 000 Rusijos užpuolikų

Ukrainos ginkluotosios pajėgos skelbia iki šiol nukovusios daugiau kaip 1 000 Rusijos užpuolikų. Tokių didelių nuostolių per tokį trumpą laiką Rusija iki šiol nėra patyrusi jokiame konflikte, penktadienį tviteryje pareiškė Ukrainos kariuomenė.

„Rusijos motinos siunčia savo sūnus į neabejotiną mirtį, Ukrainos pajėgos gins savo šalį nuo okupantų“, – teigiama pranešime.

Rusijos gynybos ministerija tuo tarpu paskelbė nuostolių nepatyrusi. Šių duomenų nepriklausomai patikrinti neįmanoma.

Rusijos intelektualai atsiriboja nuo V. Putino karo su Ukraina

Rusijos intelektualai griežtais žodžiais atsiribojo nuo Maskvos pradėto Ukrainos puolimo. „Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą yra gėda. Tai mūsų gėda. Bet, deja, atsakomybė dėl jo dar teks ir mūsų vaikams, visiškai jaunai kartai ir dar net negimusiems rusams“, – sakoma rašytojų, kino kūrėjų ir kitų menininkų, taip pat žiniasklaidos atstovų pasirašytame pareiškime.

„Mes nenorime, kad mūsų vaikai gyventų valstybėje agresorėje“, – teigiama pareiškime, kurį, be kitų, pasirašė aktorė Čulpan Chamatova bei rašytojas Dmitrijus Bykovas. Rusija užpuolė nepriklausomą kaimyninę šalį. „Raginame visus Rusijos gyventojus pasakyti karui „ne“. Jie pabrėžė netikintys prezidento Vladimiro Putino teiginiais, kad Ukrainai vadovauja naciai, nuo kurių žmonės turi būti išlaisvinti.

„Reikalaujame nutraukti karą“, – pažymima pareiškime. Nepriklausoma Ukraina nekelia pavojaus Rusijai ar kuriai kitai valstybei.

Ukraina praneša apie didelius Rusijos nuostolius

Ukrainos ginkluotosios pajėgos skelbia jau padariusios didelių nuostolių Rusijai. Besiveržiantys daliniai iki šiol „prarado“ 2 800 kareivių, penktadienį Kijeve pranešė Gynybos ministerija. Iš pranešimo nėra aišku, ar tai žuvę, sužeisti, ar į nelaisvę paimti kariai.

Be to, sunaikinta iki 80 tankų, daugiau kaip 500 kitų šarvuotų automobilių, taip pat 10 lėktuvų ir 7 sraigtasparniai. Nepriklausomai šių duomenų patikrinti neįmanoma.

Prieš tai Ukrainos ginkluotosios pajėgos pranešė, kad nukauta per 1 000 rusų užpuolikų. „Esame stiprūs! Mes nugalėsime!“, – pabrėžė ministerija.

Pati Rusija teigia reikšmingų nuostolių nepatyrusi.

Charkive girdisi sprogimai, Lvivas įveda komendanto valandą

Ukrainos Charkivo mieste, liudininkų teigimu, girdisi sprogimai. Žmonės paraginti slėptis metro stotyse, praneša agentūra „Reuters“.

Lvivo miestas šalies vakaruose, anot agentūros „Interfax Ukraine“, įveda komendanto valandą.

Europos Taryba sustabdė Rusijos atstovų dalyvavimą organizacijoje dėl invazijos į Ukrainą

Europos Taryba penktadienį pranešė, kad sustabdo visų Rusijos atstovų dalyvavimą šioje Europos teisių organizacijoje dėl Maskvos atakos prieš Ukrainą.

47 valstybių narių nuolatiniai atstovai „sutarė sustabdyti Rusijos Federacijos atstovavimo teises Europos Taryboje“, remdamiesi jos statuto 8-uoju straipsniu, sakoma organizacijos pranešime.

Rusija apribojo prieigą prie feisbuko

Rusijos žiniasklaidos reguliuotojas penktadienį pareiškė ribojantis prieigą prie feisbuko, apkaltinęs JAV technologijų milžinę cenzūra ir Rusijos piliečių teisių pažeidimu.

„Remiantis generalinio prokuroro sprendimu dėl feisbuko socialinio tinklo, nuo vasario 25 d. „Roskomnadzor“ imasi priemonių iš dalies apriboti prieigą“, – sakoma žiniasklaidos reguliavimo tarnybos „Roskomnadzor“ pranešime, nepateikiant daugiau detalių.

„Mes visi esame čia“, – skelbia V. Zelenskis vaizdo įraše iš Kijevo centro

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį iš Kijevo centro paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pats save nufilmavo, pažadėjęs drauge su svarbiausiais padėjėjais likti sostinėje ir ginti ją nuo Rusijos invazijos į jo šalį.

„Mes visi esame čia. Mūsų kariuomenė yra čia. Piliečiai ir visuomenė yra čia. Mes visi čia giname savo nepriklausomybę, savo šalį, ir taip bus“, – sakė V. Zelenskis, stovėdamas prie Prezidentūros pastato.

Vilkėdamas žalsvus karinio stiliaus drabužius ir stovėdamas su ministru pirmininku, štabo viršininku ir kitais aukšto rango padėjėjais, V. Zelenskis, atrodo, pateikė atsaką į Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudimą.

Rusijos kariai penktadienį pirmą kartą trumpai susirėmė su Ukrainos pajėgomis pačiame Kijeve. Sostinę puola didesnės pajėgos, miestas pasirengęs galimiems smūgiams iš oro naktį.

V. Putinas per televiziją Maskvoje vadino V. Zelenskio vyriausybę „teroristais“ ir „narkomanų bei neonacių gauja“ bei ragino Ukrainos kariuomenę įvykdyti valstybės perversmą.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Ne karui Ukrainoje !

Rekomenduojami video