2024/04/29

 

KAIP ATRODO DILGĖLINĖS BĖRIMAS?

Dilgėlinė – lotyniškai ši liga vadinama urticaria, tačiau lietuviškas pavadinimas mūsų kalboje tinka labiau, kadangi šios ligos sukeliami simptomai yra panašūs į tai, ką oda patiria po kontakto su dilgėle – augalu. Statistikos duomenimis, dilgėlinė per gyvenimą paveiks bent 20% planetos gyventojų, todėl tikrai verta susipažinti su tuo, kas tai per liga, dėl ko ji atsiranda ir koks jos gydymas.

Dilgėlinės bėrimas – daug skirtingų sukėlėjų

Dilgėlinė nėra vieno, konkretaus bėrimo apibūdinimas. Dilgėlinė – tai dėl daugybės skirtingų alerginių reakcijų galintis atsirasti bėrimas, pvz., nuo alergijos maistui, po vabzdžio įkandimo ir taip toliau. Savaime suprantama, kad šiuos bėrimus galime pastebėti ant įvairių kūno vietų. Dėl to, kad yra daug įvairovės ir skirtingų faktorių, tiksliai dilgėlinę diagnozuoti gali tik žmogus, kuris išmano konkrečius dilgėlinės atvejus – profesionalus dermatologas. Įmanoma diagnozuoti šią ligą ir sau patiems, tačiau net ir menki skirtumai tarp bėrimų gali pastūmėti pacientą link klaidingų išvadų, todėl susidūrus su nerimą keliančiu bėrimu, apsimoka kreiptis į Lazeriniscentras.lt profesionalus!

Dilgėlinės simptomai

Šios diagnozės simptomai yra labai unikalūs ne tik ta prasme, kad gali atsirasti ant bet kurios kūno dalies. Jų forma ir vieta gali kisti, paplitimas – taip pat. Dilgėlinės bėrimas gali trukti 20 minučių, o gali ir 2 mėnesius…

Šie bėrimai gali būti ūmūs arba lėtiniai. Nors dilgėlinė beveik nekelia rimto pavojaus sveikatai ar gyvybei, visgi jos simptomai dažniausiai yra skausmingi ir kelia tiek fizinį, tiek emocinį diskomfortą. Na, o, jeigu dilgėlinė išsišaukia gerklėje, tuomet gali sutrikti ir kvėpavimas… Svarbu išlikti ramiems, bet būti budriems.

Dilgėline daugiau suserga suaugę žmonės, o vaikai pasigauna nebent dėl alergijos maistui arba su kokiu nors pašaliniu virusu. Jeigu įtariate, kad tai – dilgėlinė, galite paspausti kažkurį paraudimą, paburkimą. Jeigu jo centras trumpam pabąla, labai tikėtina, kad tai dilgėlinė.

Gydymas

Joks gydymas nėra įmanomas iki kol neišsiaiškinama tikroji priežastis – sukėlėjai. Kai kada jie lieka paslaptimi, tačiau dažniau nei rečiau tai yra alerginės reakcijos į organizmo kontaktą su kažkokiomis medžiagomis – pvz., suvalgytas maistas, vabzdžio įkandimas ir t.t.

Dilgėlinės bėrimus gali sukelti žemės riešutai, vėžiagyviai, lateksas, gyvūnų pleiskanos ar net žiedadulkės bei įvairūs klimatiniai dirgikliai – slėgio, temperatūrų skirtumai, net saulė.

Kortikosteroidiniai vaistai, moduliatoriai, antihistamininiai vaistai – dažniausiai skiriamos gydomosios priemonės, jeigu dilgėlinė savaime nepraeina.

Market Rats inf.

 Užs. Nr.259

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video