2024/04/20

 

SIŪLOMA, KAD SENIŪNAIČIAI VERTINTŲ SENIŪNŲ VEIKLĄ

Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimo projektą įregistravęs Seimo narys Algis Strelčiūnas siūlo numatyti, kad seniūnaičiai turėtų teisę pareikšti savo nuomonę, vertinant seniūnų metinius tarnybinės veiklos pasiekimus.

Pasak jo, vienas iš įstatymo projekto uždavinių – įtraukti seniūnaičius, kaip bendruomenių išrinktus atstovus, į kasmetinį seniūno tarnybinės veiklos rezultatų vertinimą, taip sudarant galimybę bendruomenėms pareikšti savo nuomonę apie aptarnaujamos seniūnijos gyventojų poreikius ir problemas. Seniūnaičiai turėtų teisę pareikšti savo nuomonę įvertinant, ar seniūnas tinkamai ir efektyviai atstovavo bendruomenių interesams.

Anot A. Strelčiūno, rengti įstatymo pakeitimo projektą paskatino siekis priartinti vietos bendruomenes prie žemiausios savivaldos grandies atstovų – seniūnų.

„Projekto pagrindinis tikslas – didinti seniūnų atskaitomybę vietos bendruomenėms, taip pat stiprinti vietos bendruomenes, suteikiant seniūnaičiams teisę įvertinti ir pareikšti savo nuomonę apie aptarnaujamos teritorijos seniūno tarnybinės veiklos metinius darbo rezultatus. Seniūnaičių pareikšta nuomonė – rekomendacinio pobūdžio. Tai reiškia, kad ji nėra lemiama, tačiau stipriai prisidėtų prie skaidresnio vertinimo proceso“, – sako A. Strelčiūnas.

Jei Seimas šiam įstatymo projektui pritartų, jo nuomone, būtų didinamas tiesioginis seniūnų atskaitingumas seniūnaičiams, o per juos – ir vietos bendruomenėms.

„Ši vietos savivaldos grandis darosi vis stipresnė ir vis daugiau įtakos turi bendruomenių gyvenime, kadangi jie, būdami arčiausiai žmonių, geriausiai žino jų poreikius. Taip pat, suteikdami seniūnaičiams daugiau teisių prisidėti prie vietos savivaldos procesų, galėtume paskatinti ir šios pareigybės patrauklumą. Dėl viešoje erdvėje esančių įvairių nuomonių apie seniūnaičių veiklą ne visi pasiryžta prisiimti tokią atsakomybę – neva jie neturės sprendimo teisės, eikvos savo laiką ir energiją veikloms, kurios bus niekam neįdomios. Suteikdami jiems daugiau teisių pareikšti savo nuomonę, paskatinsime juos veikti, prisidėti prie vietos savivaldos ir bendruomenių veiklos, nuo kur ir prasideda visi svarbiausi ir reikšmingiausi pokyčiai. Tikiuosi, Seimas pritars vietos bendruomenių stiprinimui ir mano siūlomam įstatymo projektui“, – sako Seimo TS-LKD frakcijos narys A. Strelčiūnas.

Seniūnai yra valstybės tarnautojai, todėl pagal galiojantį Valstybės tarnybos įstatymą jų metinius tarnybinės veiklos pasiekimus vertina tik jų tiesioginis vadovas, t. y. savivaldybės administracijos direktorius.

Eltos inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video