2024/04/26

 

RUSIJA NERIMSTA – PRIPAŽINO RYTŲ UKRAINOS SEPARATISTINES RESPUBLIKAS (papildyta)

ELTA3084468 Maskva, vasario 21 d. (EPA-ELTA). Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė nebetikintis, kad pagrindinis 2015 metų Prancūzijos, Vokietijos ir Kijevo sutartas planas galėtų išspręsti konfliktą Ukrainoje. VS 2022.02.21 19:26:52. EPA-ELTA (ELTA)

Pirmadienį vakare Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką, kuriuo pripažino Rytų Ukrainos separatistinių respublikų nepriklausomybę. Apie savo sprendimą jis pranešė Prancūzijos ir Vokietijos lyderiams.

Ukrainos prezidento komentaras

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Kijevas tikisi „aiškių ir efektyvių paramos žingsnių iš mūsų partnerių“, Rusijai pripažinus atplėštas Rytų Ukrainos provincijas nepriklausomomis valstybėmis.
Ukrainos prezidentas, ankstyvomis antradienio valandomis kreipdamasis į visuomenę, sakė, kad dabar paaiškės, kas yra Kijevo „tikras draugas ir partneris“, o kas tik žodžiais geba pagąsdinti Rusiją.
„Okupuotų Donecko ir Luhansko teritorijų nepriklausomybės pripažinimas gali lemti vienašališką pasitraukimą iš Minsko susitarimų“, – sakė jis.
Vadinamasis Minsko protokolas yra susitarimas tarp Rusijos ir Ukrainos, sudarytas 2015 metais, siekiant išspręsti konfliktą Donbaso regione.
V. Zelenskis sakė, kad Kijevas nereaguos į provokacijas, bet taip pat neatsisakys jokios savo teritorijos, o vienintelė šalies svajonė yra „taika Ukrainoje“.
„Esame ištikimi taikiam ir diplomatiniam keliui, juo ir eisime“, – sakė V. Zelenskis.
Ukraina paprašė skubių JT Saugumo Tarybos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) posėdžių, taip pat nori surengti viršūnių susitikimą vadinamuoju Normandijos formatu su Rusija, Vokietija ir Prancūzija, sakė jis.
V. Zelenskis taip pat pažymėjo, kad „nėra jokios priežasties chaotiškam elgesiui“ ir bemiegėms naktims.

Pasaulio reakcija

Jungtinės Tautos visiškai remia Ukrainos teritorijos vientisumą su tarptautinės bendrijos pripažintomis jos sienomis. Tai pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė oficialus JT generalinio sekretoriaus António Guterreso atstovas Stéphane`as Dujarricas.

„Mūsų pozicija tokia: JT visiškai remia Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorijos vientisumą su tarptautinės bendrijos pripažintomis jos sienomis“, – pabrėžė jis. Pasak generalinio sekretoriaus atstovo, JT ragina „visas įsitraukusias šalis susilaikyti nuo vienašališkų žingsnių ar veiksmų, kurie pažeistų Ukrainos teritorijos vientisumą ir pakirstų Minsko susitarimų realizavimą“.

S. Dujarricas pabrėžė, kad JT generalinis sekretorius „palaiko kontaktus su įvairiomis šalimis“ dėl padėties Ukrainoje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį sušaukė savo šalies gynybos ir saugumo tarybą, kad būtų įvertinta padėtis Ukrainoje, pranešė jo biuras.

E. Macrono vadovaujamos tarybos posėdis, kuriame dalyvauja nedidelis skaičius svarbių ministrų, surengtas Kremliui pareiškus, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažins Rytų Ukrainos atskilusių separatistinių vadinamųjų respublikų nepriklausomybę.

Anksčiau pirmadienį E. Macronas vėl kalbėjosi su V. Putinu ir Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, pranešė prezidentūra. Jis taip pat du kartus kalbėjosi su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, taip pat su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles‘iu Micheliu ir Europos Komisijos vadove Ursula Von der Leyen. „Tolimesni kontaktai tęsis visą vakarą“, – pranešė Eliziejaus rūmai.

Anksčiau pirmadienį Prancūzija paskelbė, kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį Paryžiuje susitiks su savo kolega Jeanu Yves’u Le Drianu, kad padėtų pagrindus svarstomam JAV prezidento Joe Bideno ir V. Putino viršūnių susitikimui.

Į Kijevą vyks, jeigu paprašys

Šalies vadovo vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad prezidentas Gitanas Nausėda palaiko nuolatinį ryšį su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir ketina vykti palaikomojo vizito į Kijevą. Vis tik, kada konkrečiai galėtų šis vizitas įvykti, Prezidentūra kol kas saugumo sumetimais neatskleidžia.

„Prezidentas jau seniau yra pasakęs, kad palaiko nuolatinį ryšį su prezidentu V. Zelenskiu ir ketina važiuoti į Kijevą palaikyti prezidento V. Zelenskio. Kada konkrečiai, iš anksto neskelbiama, tačiau žinoma, kad tas vizitas bus“, – „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.

Visgi šalies vadovo patarėja teigia, kad kol kas saugumo sumetimais daugiau vizito detalių Prezidentūra neatskleisianti.
„Sutarta, kad, kai Ukrainai bus labai blogai, mes atvažiuosime padėti, pagelbėti, būti šalia. Tai, kai tik prezidentas V. Zelenskis pasako, kad reikia jūsų, važiuojame. Toks yra sutarimas“, – patikino ji.

A. Skaisgirytės teigimu, šis vizitas derinamas abiejų prezidentų iniciatyva.
„Tik apie laiką, laiko momentą mes kalbame. Prezidentas G. Nausėda pasakė, kad jis nusiteikęs į Ukrainą važiuoti bet kada, kada reikia“, – sakė prezidento patarėja.

Parengta pagal ELTA pranešimus

 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video