2024/05/05

 

KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MEDIENOS GRANULES?

Resource. Pellets on the table

Ne paslaptis, jog elektros energijos bei dujų kainos pastaruoju metu auga itin sparčiai. Dėl šios priežasties vis daugiau žmonių savo namams renkasi šildymo sistemas, pritaikytas šildymui medienos granulėmis. Didelę įtaką tokiam žmonių pasirinkimui taip pat daro ir  medzio granuliu kaina, kuri yra kur kas mažesnė bei stabilesnė, lyginant ją su dujų ar elektros kainomis. Nors kiekvieną dieną patalpų šildymo granulėmis tampa vis populiaresniu, tačiau daugeliui šis biokuro tipas vis dar išlieka paslaptimi, iškeliančia daugiau klausimų, nei atsakymų. Taigi, ką yra privaloma žinoti apie medienos granules tiems, kurie planuoja namuose įsirengti granulinį katilą?

Medienos granulės – atsinaujinančių energijos šaltinių segmentui priklausantis biokuro produktas, kuris yra gaminamas iš medžio pjuvenų, liekančių po medienos frezavimo ar kitokio jos apdirbimo. Susikaupusios medienos pjuvenos yra surenkamos, išdžiovinamos, susmulkinamos bei suspaudžiamos į granulių formą specialiai tam pritaikytos įrangos pagalba. Tuomet visos šios granulės yra supakuojamos į maišus, kuriuos patogu ne tik sandėliuoti, tačiau taip pat ir transportuoti.

Šildymo sistemos, kuri yra pritaikyta medžio granulių kūrenimui, pasirinkimas taip pat gali būti naudingas ir dėl didelio šio biokuro tipo efektyvumo. Įprastai medienos granules sudaranti mediena yra kur kas sausesnė nei malkos, o tai neretai ir tampa pagrindine didesnio jų efektyvumo priežastimi. Trumpiau tariant, sausesnės medienos degimas leidžia sukurti didesnę degimo temperatūrą bei kaitrą, todėl ir patalpos sušyla kur kas greičiau.

Bene dažniausiai žmonėms kylantis klausimas – kaip reikėtų tinkamai sandėliuoti medienos granules? Kaip jau buvo minėta anksčiau, šio biokuro gamybos proceso pabaigoje produktas yra supakuojamas į specialius 15 kilogramų masės maišus. Šis įpakavimo būdas ne tik užtikrina patogų jų transportavimą bei sandėliavimą, tačiau taip pat ir apsaugo nuo pagrindinio granulių priešo – drėgmės. Nors medienos granulių pakuotės yra gana sandarios, tačiau papildoma apsauga nuo drėgmės yra būtina. Vis dėlto reikėtų atminti, jog medienos granules sudaranti mediena yra itin sausa, o tai lemia ir ypač didelį jų jautrumą drėgmei. Net ir menkiausias įpakavimo pažeidimas laikui bėgant gali prisotinti granules aplinkoje esančia drėgme, o tai jas gali paversti netinkamomis jų kūrenimui. Specialistai rekomenduoja medienos granulių pakuotes laikyti sausoje patalpoje, kurioje nebūtų jokio tiesioginio sąlyčio su vandeniu ar ore esančios drėgmės pertekliumi. Netikėtai pastebėjus pakuotės pažeidimą, reikėtų jį pašalinti izoliacinės medžiagos pagalba. Taip drėgmė nebegalės patekti į įpakavimą bei pažeisti pačių granulių.

Vienas iš svarbiausių rodiklių, aiškiai nurodančių medienos granulių kokybę – jų suslėgimas. Renkantis medienos granules visuomet reikėtų atkreipti dėmesį į šio produkto sudėtį. Aukštos kokybės bei didelio efektyvumo medienos granulėmis yra laikomos tos, kurių sudėtyje yra tik mediena ir nieko daugiau. Būtent spygliuočių medienos granulės yra laikomos vienomis iš efektyviausių. Gaminant pačias granules, pjuvenos yra susmulkinamos ir stipriai suspaudžiamos. Taip yra užtikrinamas pašalinių ir nereikalingų oro tarpų granulėse nebuvimas. Medienos granulių gamintojai visuomet stengiasi užtikrinti oro tarpų nebuvimą, nes būtent šis reiškinys gali daryti neigiamą įtaką ne tik granulių degimo procesui, tačiau ir šio proceso metu išsiskiriančios šilumos kiekiui.

Jokia paslaptis, jog medienos granulės taip pat gali būti kelių skirtingų dydžių. Didelėse pramoninėse katilinėse įprastai yra naudojamos granulės, kurios yra didesnės nei 8 mm. Tuo tarpu 6 mm. dydžio granulės yra naudojamos automatinių katilų kūrenimui. Būtent šie katilai yra naudojami buitinių ir gyvenamųjų patalpų šildymui.

Medienosgranules.lt inf.

Užs. Nr.163

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video