2024/04/16

 

KARŠTA. NUO RESPIRATORIŲ IR SĄSKAITŲ

Jurga BANIONIENĖ,
žurnalistė

Šios savaitės naujiena valdant pandemiją – ne tik iki septynių dienų sutrumpinta izoliacija gyventojams, turėjusiems sąlytį su COVID-19 liga sergančiu asmeniu. Nuo šiol kultūrinių renginių lankytojai, eidami į koncertą ar spektaklį, filmą, vietoje medicininės kaukės turės su savimi pasiimti ir per renginį dėvėti FFP2 lygio respiratorius. Išmokome (nors nežinia, ar galima taip teigti, nes dar matyti medicininę kaukę pasmakrėje užsimaukšlinusių) pratintis prie kaukių, dabar uždarose erdvėse teks dėvėti kiek kitokias veido apsaugos priemones. Be abejo, įsigyti respiratorius be vožtuvo reikės patiems, renginių organizatoriai jais aprūpinti neplanuoja. Bent Kupiškio kultūros centras. Anot įstaigos valdžios, jei respiratorius kainuoja du eurus, o į renginį susirenka šimtas žiūrovų, tai jau didžiulė suma.

Paradoksas: nedraudžiama kino filmo metu tą respiratorių nusiėmus spragėsių paskanauti. Lyg be to negalėtume geros pusantros valandos apsieiti. Įdomu ir tai, kad per šv. Mišias respiratorius dėvėti nebūtina. Tik rekomenduojama. Tiesa, renginiu pamaldų nepavadinsi, bet sekmadieniais bažnyčioje būna neretai ir gerokai daugiau žmonių nei koncerte ar filme. Tokios pandemijos valdymo priemonių naujovės.

O tiems, kuriems renginiai nė motais ir per šalčius norisi tik namuose kiurksoti, net jei labai šilta juose ir nebuvo, tai net karšta paliko gavus sąskaitas už šildymą. Palyginti su praėjusiais metais, jos tikrai gerokai didesnės. Gruodžio sąskaitoje puikuojasi solidi 76 eurų sumelė. Radiatoriai, tiesa, tik ruseno. Pernai už tą patį mėnesį teko iš piniginės krapštyti 57 eurus. Taigi, kone 20 eurų skirtumas. Žinoma, reikia pasidžiaugti, kad pas mus ne taip, kaip sostinėje, kur viena pažįstama už vieno kambario buto šildymą suplojo 90 eurų. O šiluma – vos 18 laipsnių. Bet tikino vis tiek labai mylinti Lietuvą. Kaip Marijonas Mikutavičius savo dainoje.

Kas dar naujo? Gamta nerimauja. Uraganinis vėjas visoje Lietuvoje vartė medžius, kilnojo stogus, net sostinės arkikatedros stogas nukentėjo. Et, ir taip ramybės nėra, o čia dar… Gerai, kad centrinės miesto eglės neišvertė. Kaip stovėjo, taip gal būtų ir stovėjusi. Anokie čia dyvai, Panevėžį kažkada žaliaskarė puošė iki pat vasario. Kalėdinis laikotarpis tęsiasi iki Trijų karalių, tada ir atsisveikiname su eglutėmis, o pagal bažnytinę tradiciją viskas kitaip, baigiasi jis per Grabnyčias, vasario 2-ąją. Tada betliejai nupuošiami, eglutės.

Bet miesto centre nei šis, nei tas. Antai Kupiškio kultūros centras minėdamas Sausio 13-ąją savo modernią eglę „perrengė“, vėliava apjuosė. O jei minėjimas būtų miesto centre buvęs, gal ir su didžiąja kalėdine puošmena būtų ką sugalvoję. Antradienį eglės mieste vis dėlto neliko. Graži buvo, šiaudinių sodų motyvais padabinta. Lauksime kitų švenčių ir originalių, naujų puošybos idėjų.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video