2024/04/18

 

APIE PIRKIMĄ INTERNETU – KAD NEAPGAUTŲ

Patinka apsipirkti internetu? Taip sutaupote laiko? Pinigų?

Gaila, bet apsiperkant socialiniuose tinkluose ar kitose platformose, kuriose gali prisijungti bet kas, galite likti be pinigų, be prekės, būti apgauti.

Sukčiai susikuria fiktyvias anketas, pasivadina ne savo vardu, siūlo prekes mažesne nei rinkos kaina, klastoja siuntos duomenis.

Nuo 2022 metų pradžios Kupiškio rajono policijos komisariatas jau gavo 2 pranešimus apie nukentėjusius Kupiškio rajono gyventojus, kurie patikėjo, kad įsigyti prekę iš nepatikimo pirkėjo yra saugu.

Vienas nukentėjusysis socialiniame tinkle „Facebook“ rado skelbimą apie parduodamą telefoną, susitarė dėl jo įsigijimo, pervedė pinigus į nurodytą sąskaitą, o po to buvo „užblokuotas“ ir negavo nei telefono, nei pinigų.

Antras nukentėjusysis, naudodamas programėlę „Vinted“, susitarė su viena iš pardavėjų įsigyti batus, pervedė pinigus į nurodytą banko sąskaitą, prekės negavo, pinigų taip pat neatgavo.

Apie tokius atvejus policija nuolat gauna pranešimų, todėl būkite labai atsargūs, radę skelbimą socialiniame tinkle ar kitoje platformoje, prieš įsigydami prekę visada patikrinkite:

Asmens, kuris siūlo parduoti prekę, paskyrą – pažiūrėkite, ar paskyra seniai sukurta, ar yra įkelta asmens nuotraukų, ar jose tas pats žmogus, ar yra draugų ratas, nuotraukų iš asmeninio gyvenimo.

  • Atkreipkite dėmesį į tai, ar nurodytos banko sąskaitos duomenys sutampa su asmens paskyroje nurodytu vardu ir pavarde.
  • Paprašykite atsiųsti daugiau norimo įsigyti daikto nuotraukų, padarytų realiu laiku, kad įsitikintumėte, kad parduodamas daiktas egzistuoja.
  • Bandykite susitarti, kad už prekę sumokėsite tik kurjeriui pristačius prekę ir ją pamačius.
  • Pasiteiraukite, kodėl žmogus pasivadino slapyvardžiu, o ne tikru vardu ir pavarde, jeigu jo paskyra yra tam tikroje programėlėje.
  • Atkreipkite dėmesį, kaip žmogus bendrauja, – ar lietuvių kalba, ar tekstas, kuris Jums siunčiamas, nėra įdėtas tiesiog išvertus jį internete, nes Jus gali bandyti apgauti užsienio šalies pilietis.
  • Paprašykite, o jeigu yra galimybė ir patys pažiūrėkite, ar yra atsiliepimų apie pardavėją, paprašykite pardavėjo, kad jis Jums atsiųstų atsiliepimų, kuriuos yra gavęs žinute ar kitu būdu.

Jeigu bent kažkas Jums sukėlė įtarimą, nepirkite prekės, geriau ją įsigykite iš kitur, kad išvengtumėte apgaulės. Jeigu nukentėjote, informuokite policijos pareigūnus telefonu 112 arba naudodamiesi elektroninėmis paslaugomis www.epolicija.lt.

Taupykite ne tik laiką, bet ir savo pinigus, nebūkite patiklūs, būkite saugūs ir saugokite kitus, perteikite jiems šią informaciją.

Kupiškio RPK inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video