2024/04/19

 

PAŽINTIS SU CHANUKA – ŽYDŲ ŠVIESOS IR STEBUKLO ŠVENTE

Apie Chanukos šventę Kupiškio kultūros centro darbuotojams pasakojo savanoris iš Niujorko Jason Nagourney ir režisierė Vilija Morkūnaitė. Autorės nuotraukos

Gruodžio 6 dieną Kupiškio kultūros centro fojė prie didžiosios salės Jason Nagourney, savanoris iš Niujorko, dirbantis anglų kalbos mokytojo asistentu Povilo Matulionio progimnazijoje, pakvietė į popietę, skirtą susipažinti su viena svarbiausių žydų bendruomenės metų švenčių – Chanuka ir jos tradicijomis.

Apie Chanukos šventę Kupiškio kultūros centro darbuotojams pasakojo savanoris iš Niujorko Jason Nagourney ir režisierė Vilija Morkūnaitė.  Autorės nuotraukos

Jurga BANIONIENĖ

Aštuonias dienas

Žydų tautybės J. Nagourney siekis – aktyviai įsijungti į Kupiškio bendruomenės gyvenimą, tad sulaukęs kvietimo plačiau papasakoti apie Chanuką, jis mielai sutiko.
Pasiklausyti svečio Kultūros centro fojė susirinko įstaigos darbuotojai. Pirmiausia apie šią šventę papasakojo režisierė Vilija Morkūnaitė.

Chanuka reiškia atsinaujinimą. Per Chanuką minimi II tūkst. prieš Kristų įvykiai, kai Sirijos graikai norėjo primesti Jeruzalės žydams helenistinę kultūrą. Įvyko Makabėjų sukilimas, žydai išsivadavo nuo galimos kultūrinės okupacijos, išlaikė savo tradicijas. Šis istorinis sukilimas žydams labai svarbus, kiekvienų metų gruodį jie mini šią pergalę.

Per šventę kasdien įžiebiama po vieną chanukijos žvakę.

Chanuka švenčiama aštuonias dienas. Yra išlikusi tokia legenda: kai graikai per Makabėjų sukilimą vykdė savo invaziją į Palestinos, Jeruzalės žemes, sugriovė Jeruzalės šventyklą, atsikovoję savo laisvę žydai, sugrįžę į apgriautą šventyklą, rado tik vieną indą su alyva apeigoms atlikinėti.

Tai buvo specialus šventas aliejus, skirtas uždegti pagrindinės Jeruzalės šventyklos žvakėms. Įvyko Dievo stebuklas – to nedidelio aliejaus indo užteko aštuonioms dienoms, per tą laiką žydai pasigamino jo atsargas ir toliau galėjo vykdyti savo šventas apeigas.

Todėl Chanuka ir švenčiama būtent aštuonias dienas. To istorinio Dievo stebuklo liudijimui atminti kiekvieną jos dieną žydų šeimos uždega po vieną chanukijos (aštuoniašakės žvakidės) žvakę.

Vaišino spurgomis

Šios popietės dalyviams J. Nagourney pirmiausia papasakojo apie save, savo pomėgius. Vėliau kalbėta apie Chanuką, kurią švenčia viso pasaulio žydai.

Pasak Jason, tai yra šviesos šventė, kuri simbolizuoja dvasinės šviesos pergalę prieš priespaudos tamsą, judaizmo pergalę prieš persekiotojus.
Žydų pasipriešinimą graikams jis prilygino lietuvių išsilaisvinimui iš Sovietų Sąjungos.

Chanuka turi tam tikrų panašumų ir su Kalėdomis. Abi šios šventės – tai buvimo su savo artimaisiais laikas. Per Kalėdas šviesą skleidžia įžiebtos eglutės, per Chanuką šviesos šaltinis yra chanukija. Per Kalėdas vienas kitą džiuginame dovanomis, viena diena švenčiant Chanuką taip pat skirta dovanoms.

Minint Chanukos stebuklą, įprasta valgyti aliejingą maistą, tad Jason visus vaišino spurgomis.

Į susitikimą Jason atskubėjo nešinas vienu iš Chanukos tradicinių valgių – gardžiomis spurgomis su džemu.

Jis pasakojo, kad per šią šventę vaišinamasi riebiu, aliejuje keptu ar su juo ruoštu maistu, pavyzdžiui, bulviniais blynais (latkėmis).

Buvo uždegtos chanukijos žvakės, skambėjo šventinė muzika. Svečias supažindino su Chanukos žaidimais su specialiu vilkeliu – dreideliu, ant kurio išgraviruotos hebrajiškos raidės.
Jason parodė nuotraukas, kaip jis pats su šeima švenčia Chanuką. Šiemet ši šventė jam išskirtinė. Pirmą kartą ją pasitiko svetur, toli nuo savo artimųjų.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video