2024/03/19

 

DVI LAIDOS „LIETUVOS DVARAI“ IŠ KUPIŠKIO RAJONO

Aptariant filmuojamos laidos „Lietuvos dvarai“ vietas Skapiškyje. Iš kairės: laidos vedėja Eglė Kernagytė-Dambrauskė, Kupiškio etnografijos muziejaus istorikė Aušra Jonušytė, režisierė ir prodiuserė Giedrė Genevičiūtė. Rasos Skaisgirytės nuotrauka

Kupiškį aplankė „Lietuvos ryto“ televizijos laidų ciklo „Lietuvos dvarai“ kūrybinė grupė. Vienoje laidoje bus pasakojama apie Skapiškį, kuris istoriniuose šaltiniuose tapatinamas su Mituva.

Žiūrovai susipažins su dvarininkų Skopų gimine, kitais dvaro valdytojais. Bus atskleistas Skopų indėlis į pirmos parapinės Skapiškio bažnyčios statybą ir miestelio įkūrimą.

Kaip niekur kitur, Kupiškio rajone gausu svarbių architektūros, istorijos, kultūros, švietimo, gamtos paminklų ir įvairių įvykių.

Aptariant filmuojamos laidos „Lietuvos dvarai“ vietas Skapiškyje. Iš kairės: laidos vedėja Eglė Kernagytė-Dambrauskė, Kupiškio etnografijos muziejaus istorikė Aušra Jonušytė, režisierė ir prodiuserė Giedrė Genevičiūtė. Rasos Skaisgirytės nuotrauka

Rasa SKAISGIRYTĖ

Televizijos kūrybinė grupė nufilmavo ir įrašė Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkės istorikės Aušros Jonušytės pasakojimus apie dominikonų vienuolyno įkūrimą Skapiškyje, o caro valdžiai jį uždarius, apgyvendintą suomių šaulių pulką ir mirusius jų karius, palaidotus Švedukalnyje.

Apie žymiąją Vandos Silvestravičiūtės juostų dirbtuvę, kurioje išaustos juostos vežtos į Kauną, parduotos Lietuvoje ir užsienyje. 1925 m. audiniai buvo eksponuoti Italijoje, Monzos parodoje.

Bus pasakojama apie tai, kaip Maironis, lankydamasis Skapiškyje išgirdęs vietinių pasakojimus apie ežere paskendusį varpą, parašė baladę „Užkeiktas Skapiškio varpas“, apie kitus svarbius miestelio įvykius ir paminklus.

Apie skapiškėnų teatrinę veiklą papasakojo Kupiškio kultūros centro Skapiškio padalinio režisierė Vita Vadoklytė.
Nuotrauka iš laidos archyvo

Antroje laidoje, skirtoje Adomynei, bus pristatyta dvaro istorija. Jį valdžiusių Žurauskų, Vilėniškių indėlis į vietovės kultūrinę ir ekonominę plėtrą, Adomynės bažnyčios fundacija. Apžvelgiamas ir išlikęs dvaro interjeras, kurį teatralizuotai pristatė Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkė Virginija Pakalniškienė. Laidos kūrybinei grupei turimą medžiagą perteikė ir istorikė A. Jonušytė.

Laidose apie Kupiškio kraštą bus naudojamos Etnografijos muziejaus skaitmeninės laikmenos nuotraukos, kai kurios gautos ir iš vietos gyventojų. Filmuota Skapiškio ir Adomynės vietovių istorija bei archyvinės nuotraukos atskleis įdomią rajono praeitį.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video