2024/03/19

 

GRIEŽTINAMOS IZOLIACIJOS TAISYKLĖS

Laisvėjant karantinui ir nuo ateinančio pirmadienio duris atveriant vis daugiau paslaugų ir prekybos vietų, Sveikatos apsaugos ministerija ragina saugiai pradėti darbą ir kviečia grįžtančius į darbą žmones savanoriškai laisva valia atlikti PGR tyrimą mobiliuose punktuose, kad įsitikintų, jog neserga COVID-19 liga. SAM nuotrauka

Pagal atnaujintas izoliacijos taisykles, kurios įsigalios nuo gruodžio 4 d., asmeniui nustačius ar įtarus koronaviruso Omikron atmainą, izoliuotis 10 dienų turės visi su juo kontaktavę žmonės, nepriklausomai nuo to, ar jie yra pasiskiepiję, ar persirgę COVID-19 liga. Galimybės trumpinti izoliacijos tokiais atvejais nebus.

Susitrumpinti izoliacijos negalės ir iš Botsvanos Respublikos, Esvatinio Karalystės, Lesoto Karalystės, Mozambiko Respublikos, Namibijos Respublikos, Pietų Afrikos Respublikos ir Zimbabvės Respublikos atvykstantys keliautojai. Primename, kad atvykusieji iš šių šalių, iš kurių atvykstant taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės, privalo izoliuotis nepriklausomai nuo to, ar buvo paskiepyti arba persirgę COVID-19 liga. Paveiktų šalių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną penktadienį ir skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje.

Atvykstantiems iš šalių, iš kurių atvykus taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės, bus galima palikti izoliacijos vietą tik šiais atvejais:

  • nuvykti ar nuvežti savimi negalintį pasirūpinti asmenį į gydymo įstaigą skubiai pagalbai gauti (NVSC informavimas nereikalingas);
  • nuvykti ar nuvežti savimi negalintį pasirūpinti asmenį į mobilų punktą ar gydymo įstaigą COVID-19 tyrimo atlikimui (NVSC informavimas nereikalingas);
  • užsieniečiai ir Lietuvos Respublikos piliečiai, gyvenantys ar dirbantys užsienyje, asmenys, kuriems būtina išvykti sveikatos priežiūros tikslais, ekipažų ir įgulų nariai, kurie dirba tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose įmonėse ar vykdo tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėms, galės išvykti iš Lietuvos Respublikos į valstybę, kurioje jie gyvena, dirba ar kurioje bus teikiama sveikatos priežiūros paslauga, nepraėjus nustatytam izoliacijos terminui (apie planuojamą išvykimą reikia informuoti NVSC).
  • kaip ir iki šiol, jei izoliuotas asmuo dėl pagrįstų priežasčių  turi pakeisti izoliavimo vietą, jis turės kreiptis į NVSC ir gauti leidimą nuvykti į kitą izoliavimo vietą (leidimas išduodamas ne daugiau kaip 2 kartus izoliacijos laikotarpiu, tik nuvykimui į izoliacijos vietą).

Šiuo įsakymu taip pat patikslintas galimai imunitetą COVID-19 ligai turinčių asmenų izoliacijos algoritmas, nurodant, kad ne pagal pilną schemą paskiepyti žmonės privalo izoliuotis 10 dienų (nelieka galimybės atlikti serologinį tyrimą ir jo pagrindu nesiizoliuoti). Atnaujintą izoliacijos algoritmą rasite ČIA.

Gruodžio 2 d. ECDC duomenimis, Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalyse iš viso nustatyti 79 Omikron atmainos atvejai. Jie registruoti Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Islandijoje, Airijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Portugalijoje, Ispanijoje ir Švedijoje. Lietuvoje Omikron atmainos atvejų šiuo metu nėra nustatyta.

 Eltos inf., SAM nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video