2024/03/28

 

ŽIEMA JAU PARODĖ NAGELIUS. SENIŪNIJOSE DARBO NETRŪKSTA (papildyta)

Žiemos išbandymų laukiantiems eismo dalyviams neretai kyla klausimas, ar žiema kelininkus iš tiesų užklumpa netikėtai. Atrodo, kad šiais metais kelių priežiūros specialistai pirmoms žiemos išdaigoms buvo pasiruošę iš anksto. Renatos Malinauskienės nuotrauka

Vakar prisnigus, pradėjus pustyti beveik visoje Lietuvoje eismo sąlygos pasunkėjo. Didesnių iš bandymų jau patyrė ir Kupiškio rajono gyventojai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ,

Jurga BANIONIENĖ

Dirba visi

Alizavos seniūnijos seniūnė Raminta Ribokaitė šiandien papasakojo, kad vos spėja atsakinėti į gyventojų skambučius ir koordinuoti seniūnijos kelių valymo darbus.

„Seniūnijos kelius valo pagal sutartį samdyta įmonė „Aukštaitijos kasyba“. Taip pat jiems talkina seniūnijos traktoriukas. Pavyzdžiui Žaidelių kelias išvažiuojamas, bet vietomis ant jo pripustytų sniego juostų yra. Tai sunkina eismą. Šiandien kelionės tikslo nepasiekė maršrutinis autobusas, važiavęs į Alizavą. Jis įklimpo pusnyje ties Kunigiškių kaimu. Tad Palėvenėlėje žmones, kurie laukė autobuso į Kupiškį, pavėžėjau į miestą pati. Taigi tokie pas mus pirmieji žiemos išbandymai“, – sakė R. Ribokaitė.

Šimonių seniūnas Gintautas Černius taip pat sakė, kad seniūnijoje nemažai prisnigo. Kelius valo pagal sutartį ūkininkas ir viena samdyta įmonė.

„Didelių incidentų nepasitaikė. Buvau sulaukęs kelių skambučių, kad kelias sunkiai išvažiuojamas, bet specialiai technikai pas tuos gyventojus važiuoti valyti kelių neprireikė“, – sakė G. Černius.

Skapiškio seniūnijos seniūnas Ričardas Kiaulėnas sakė, kad nuo pat ryto seniūnijos keliukai pradėti valyti. Darbus atlieka pagal sutartį vienas ūkininkas.  Dėl sunkiai išvažiuojamų kelių kreipėsi ir gyventojai.

„Jeigu  daugiau nesnigs, tai šiandien visus seniūnijos kelius nuvalysime. Gal prastesnė padėtis iki šiol buvo kelininkams priklausančiuose kelių ruožuose, nes jie kelius valo atsižvelgdami į jų svarbą. Paskutiniai lieka mažesni keliukai šiuo atveju. Jei nebus didelio snygio, manau, kad ir jie bus nuvalyti. Incidentų seniūnijos keliuose nebuvo“, – sakė R. Kiaulėnas.

Šiandien planuoja baigti

Antradienio rytą kalbintas Kupiškio seniūnijos seniūnas Žydrūnas Vanagas sakė, kad išties staiga ir netikėtai užklupo didelis sniego kiekis, bet susitvarkyti pavyksta.

„Seniūnija yra sudariusi sutartį su UAB „Aukštaitijos kasyba“ dėl sniego valymo. Vakar vakare jau išleidome techniką, apvalėme didžiąsias gyvenvietes – Antašavą, Šepetą, Paketurius, Aukštupėnus, Svidenius. Šiandien nuo šeštos valandos ryto valome visą seniūniją. Planas toks, kad per šiandien ji bus nuvalyta visa“, sakė Ž. Vanagas.

Pasak pašnekovo, sulaukta ir skambučių iš gyventojų dėl neišvažiuojamų kelių. Kai kur užpustyta stipriai, bet reikia šiandien dar pakentėti.

Visą žiemos sezoną seniūnijos kelių priežiūra rūpinsis minėta įmonė. Anot seniūno, dirbti suspėjama, tik kartais reikia truputėlio daugiau kantrybės, nes seniūnija didelė.

„Nusivalome, gauname skambučių, kad reikia ir papildomai kažkur nuvykti, siunčiame techniką, kad žmonėms būtų patogu, nebūtų problemų“, kalbėjo Ž. Vanagas.

Gyventojai kantrūs

Noriūnų seniūnijos seniūnė Ingrida Varnytė sakė, kad jos seniūnijoje sniego daug, kaip ir visur.

„Šiandien nuo penkių ryto pradėjome valytis, įpusėjome. Žmonės kantriai laukia, vietomis daugiau užpustyta, vietomis mažiau, bet susitvarkome, neturime piktų gyventojų skambučių, daugiau dėkojančių. Dedame visas pastangas. Turime sudarę dvi sutartis dėl sniego valymo su viena įmone ir ūkininku, jie laukia skambučio, ir pradedame valyti, taip ir sukamės, manau, per šiandien baigsime“, antradienį teigė seniūnė.

Didžioji dalis pačių didžiausių seniūnijos gyvenviečių jau yra nuvalytos. Noriūnuose jau baigiami nuvalyti šaligatviai.

Žiema tik prasidėjo, tačiau I. Varnytė vylėsi, kad susidoroti su jos išbandymais pavyks.

„Jau praeitais metais tikrai turėjome patirties, pasimokėme, nes sniego buvo labai daug. Pasiruošėme ir šiemet jis nebuvo toks netikėtas. Aišku, visko nutinka, technika lūžta, žmonės suserga, bet manau, kad esame pasiruošę, nebent kokia stichija ištiks. Šiandien pravažiavau, man atrodo, kad seniūnijos keliai dar geriau nuvalyti nei pagrindiniai. Kelininkai skuba ne taip, kaip seniūnijos. Būna tokių kuriozų, kad mes jau būname nuvalę Rudiliuose kelius, o kelininkai tik atvažiuoja nuvalyti pagrindinį įvažiavimą“, kalbėjo seniūnė.

Verčiasi savo jėgomis

Subačiaus seniūnijos seniūnė Laisva Čiuliepienė sakė, kad sniego valymą keliuose pradėjo nuo pirmadienio pietų.

„Valėme iki vėlaus vakaro miestelį, dabar technika išvykusi į kaimus. Kol kas verčiamės savo pajėgomis, turime traktorių, bet jei reikės, yra planų pasitelkti kitą techniką, esame sudarę sutartį su įmone ir vienu ūkininku. Šiandien ryte buvo skambučių iš gyventojų, kad sniegas nenuvalytas, bet per naktį tikrai nedirbome. Visų prašome supratimo, kad nebijotų skambinti, sakyti, ieškosime variantų ir viską išspręsime, kad tik neužeitų nevaldoma stichija. Nuo šio ryto vėl dirbame išsijuosę. Kol kas tai pirmas sniegas, jei jo užvers kaip pernai, ieškosime būdų ir stiprinsime pajėgas. Šiandien sniegas jau nurimo, tikėkimės, kad iki vakaro visi seniūnijos keliai bus nuvalyti “, teigė L. Čiuliepienė.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Alizava – Kupiškis kelias ryte nevalytas,darbą pasiekti mueste – problema metai iš metų ta pati…

Rekomenduojami video