2024/03/19

 

SPORTO IR ŽAIDIMŲ AIKŠTELIŲ LAUKE – SOČIAI NET UŽMIESTYJE, BET KĄ VEIKTI ŽIEMĄ?

Jaunimui patraukli savivaldybė – ta, kurioje jauniems žmonėms gera gyventi: mokytis, dirbti, auginti vaikus. Taip pat labai svarbu, kad ne tik pačiame mieste, bet ir rajono miesteliuose būtų kokybiškai įrengtų, sutvarkytų erdvių (krepšinio, teniso ir kitų sportui pritaikytų aikštelių, vaikų žaidimų aikštelių, lauko treniruoklių), kur jaunimas galėtų aktyviai leisti laisvalaikį, susiburti, pabendrauti.

Ar Kupiškio rajone sporto infrastruktūra pakankamai išplėtota?

Kupos slėnio parko teritorijoje, šalia Kupiškio mokyklos „Varpelis“, išdygusi vaikų žaidimų aikštelė, nauji lauko treniruokliai ir atnaujinta teniso aikštelė – visa tai įgyvendinta pagal Savivaldybės vykdytą, europinėmis lėšomis ir dalinai Savivaldybės finansuotą projektą, skirtą Kupiškio miesto viešųjų erdvių sutvarkymui ir pritaikymui poilsiui, sveikatingumui, užimtumui.

Kristina VALYTĖ

Didžiausias darbas – baseino statyba

Pasak Savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vedėjo Mažvydo Šalkausko, sportuoti jaunimui tikrai yra kur, tik reikia noro. Prie marių, Aukštupėnų poilsiavietėje, įrengtas treniruoklių ir žaidimo aikštelių kompleksas, yra paplūdimio tinklinio aikštelė.

Aktyviai laisvalaikį leidžiantis jaunimas taip pat renkasi į Kupiškio miesto stadioną Lauko gatvėje, tarp jaunimo populiari krepšinio aikštelė Krantinės gatvėje, daugiabučių namų kiemuose, o ir Kupos slėnio parke yra du lauko treniruokliai.

Vienas jų prie Kupiškio mokyklos „Varpelis“ atsirado visai neseniai, kartu su prie pat atnaujinta lauko teniso aikštele ir netoliese įrengta nauja vaikų žaidimų aikštele. Visa tai įrengta pagal šiemet užbaigtą europinį viešųjų erdvių sutvarkymo ir pritaikymo poilsiui, sveikatinimui, užimtumui projektą.

Praėjusiais metais atnaujintas Povilo Matulionio progimnazijos stadionas, vakarais galima ten ateiti sportuoti ir pavieniams miesto žmonėms ar jų grupėms. Nauji lauko treniruokliai neseniai pastatyti prie Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos.

Taip pat pernai Aukštupėnuose prie marių, Noriūnuose prie daugiabučių namų ir Šimonyse, mokyklos stadione, įrengta po naują krepšinio aikštelę. Subačiuje irgi įrengtos krepšinio, lauko teniso aikštelės. Yra ir nauji lauko treniruokliai, vaikų žaidimų aikštelė.

Universali sporto aikštelė yra ir Skapiškyje. Įrengtoje futbolo aikštelėje ir atnaujintoje krepšinio aikštelėje jau kelintus metus sportuoja Alizavos jaunimas.

Anot M. Šalkausko, ugdymo įstaigos rašo nedidelius projektus ir teikia paraiškas Sporto rėmimo fondui, o ne ugdymo įstaigos dažniausiai prašo finansavimo iš Nacionalinės mokėjimo agentūros per Vietos veiklos grupes. Tai iš dalies europiniai pinigai.

Pavyzdžiui, Savivaldybės administracija 2018–2021 metais įgyvendino 8 projektus pagal Kupiškio rajono vietos veiklos grupės parengtą integruotą vietos plėtros strategiją, skirtą pagrindinių paslaugų ir kaimų atnaujinimui.

Per trejus metus įrengti lauko treniruokliai Salamiestyje, Šepetoje, Adomynėje, Rudiliuose, atsirado vaikų žaidimų aikštelė Alizavoje, įrengtos anksčiau minėtos krepšinio aikštelės Šimonyse, Aukštupėnuose, Noriūnuose. Bendra gauta paramos suma sudaro kiek daugiau nei 100 tūkst. eurų.

Pasak M. Šalkausko, didžiausias šiuo metu Savivaldybės įgyvendinamas projektas, skirtas gyventojų fizinio aktyvumo gerinimui, yra po truputį statomas miesto baseinas. Statyba, kainuojanti 6,5 mln. eurų, finansuojama valstybinėmis ir Savivaldybės lėšomis, turėtų užtrukti dar porą metų.

Planuojama, kad įrengus 4 takelių 25 metrų ilgio baseiną, ten mokiniai lankys plaukimo pamokas, bus treniruoklių salė ir pirtys.

Svarbu laikytis tvarkos taisyklių

Kupiškio rajone erdvių, skirtų užsiimti aktyvia veikla, išties nemažai ir visų jų šiame straipsnyje turbūt neišvardysime. Bet ar visos jos jaunimui atviros ir prieinamos?

Povilo Matulionio progimnazijos direktorius Rimvydas Latvys teigė, kad pasibaigus pamokų laikui jaunimas dažnai ateina į atnaujintą stadioną pasportuoti ir tai nedraudžiama.

Praėjusiais metais atnaujintame Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos mokyklos stadione sportuoja ne tik mokiniai. Vakarais čia ateina ir vyresnis aktyvia fizine veikla mėgstantis užsiimti jaunimas. Krepšinio aikštelė rakinama, raktą išduoda budėtoja. Būtina laikytis elementarių tvarkos sąlygų – nešiukšlinti, nevartoti alkoholio ir kt.

„Priimame jaunimą, bet visiems lankytojams privaloma laikytis taisyklių. Negalima šiukšlinti, vartoti alkoholio, negalima laužyti, gadinti stadiono įrangos.

Krepšinio aikštelė aptverta, užrakinta, raktas pas budintį darbuotoją. Džiaugiamės atnaujintu stadionu. Kardinalus atnaujinimas buvo labai reikalingas, dėl nelygios dangos mokiniai užkliuvę pargriūdavo, susižeisdavo“, – pasakojo direktorius.

Rajono Kūno kultūros ir sporto centro direktorės Ingridos Tuskienės teigimu, Kupiškyje sporto infrastruktūra pakankamai išplėtota ir erdvės sportuoti jaunimui laisvai prieinamos.

„Šiek tiek sunkiau žiemą, bet šiltuoju metų laiku Kupiškyje jaunimui tikrai netrūksta vietų, skirtų aktyviai praleisti laikui.

Vien miesto stadione susirenka nemažai norinčių jaunuolių, kurie sportuoja iki pat vėlaus vakaro, ir ta galimybė sportuoti jiems nieko nekainuoja.

Yra pasitaikę, kai stadiono lankytojai pasielgia neatsakingai, primėto šiukšlių, bet tokie atvejai nedažni“, – kalbėjo I. Tuskienė.

Kūno kultūros ir sporto centre futbolo treneriu dirbantis Irmantas Šap sakė, kad vasarą vietų sportuoti užtenka visiems, tačiau opiausios problemos išryškėja šaltuoju metų laiku.

Pasak jo, žiemą Kupiškyje praktiškai visi turi dalytis gimnazijos ir progimnazijos sporto salėmis. Į jas turi sutilpti Kūno kultūros ir sporto centro, „Ąžuolo“ krepšinio mokyklos vaikai, policininkai, gaisrininkai. Jei treniruotė vaikams baigiasi dešimtą valandą vakaro, tai nenormalu. Treniruotės vyksta vakarais, o dieną salėse – kūno kultūros pamokos.

Lauko treniruokliai Palėvenėlės kaime. Panašių lauko treniruoklių yra Antašavoje, Subačiuje, Rudiliuose ir kitose Kupiškio rajono gyvenvietėse.
Autorės nuotraukos

Gausybė treniruoklių Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos pašonėje.

Sporto infrastruktūros kūrimą kaimo vietovėse inicijuoja ir bendruomenės. Antai prieš keletą mėnesių lauko treniruokliai atsirado ir Palėvenėlėje, prie marių. Aktyvi bendruomenės narė Raminta Ribokaitė teigė, kad tai absoliuti bendruomenės iniciatyva.

„Pastaruoju metu ypač remiamas sveikatingumas. Mes, kaip bendruomenė, domimės europiniais projektais ir patys parengėme projektą be jokių tarpininkų.

Lauko treniruokliai kainavo maždaug 4 tūkstančius eurų, 11 procentų sumos bendruomenė prisidėjo savo lėšomis. Esame gana turtinga bendruomenė, kad galime tokią sumą iš gyventojų surinkti.

Tai nėra pirmas mūsų projektas sveikatingumui gerinti, sporto infrastruktūrai kurti. Rašėme projektą valtims įsigyti, jų pavėsinei statyti. Esame įsipareigoję rengti sporto šventes.

Palėvenėlė patraukli jaunimui poilsiauti dėl sutvarkytų marių pakrančių. Į poilsiavietę atvažiuoja daug jaunimo šiltuoju metų laiku, treniruotis norinčių orams atšilus, tikime, tikrai netrūks, tačiau mes, bendruomenės nariai, patys saugome, o ir kitus raginame saugoti bendruomenės turtą“, – akcentavo R. Ribokaitė.

Jaunimo nuomonė ir įžvalgos

O ką mano pakalbintas jaunimas? Ar pakanka vietų, kuriose aktyviai galima leisti laisvalaikį? Kurios erdvės yra jų mėgstamiausios? Ką būtų galima keisti?

Kupiškio L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos gimnazistas Dairodas Bočiulis manė, kad šiltuoju metų laiku jaunimui nieko netrūksta, bet orams atšalus visos krepšinio, futbolo ar teniso aikštelės nebeturi jokios esmės – belieka sėdėti namie.

„Jaunimui reikėtų kokios nors sportinės veiklos, kai lauke šalta. Snieglenčių trasa būtų tikrai labai gerai, taip pat kaip ir ledo arena“, – tvirtino jis pridurdamas, kad šiltuoju metų laiku labiausiai mėgsta lankytis krepšinio aikštelėje Krantinės gatvėje ir žaisti tinklinį Aukštupėnų poilsivietėje prie marių.

Antai gimnazistė Ugnė Užusienytė irgi mėgsta žaisti tinklinį, taip pat paspardo kamuolį miesto stadione. Tame pačiame stadione vyksta ir kūno kultūros pamokos.

Ugnės nuomone, sporto aikštelės, nesvarbu ar mieste, ar kaime, yra jaunimo traukos centras. Jauni žmonės ten nebūtinai ateina sportuoti. Kartais tiesiog smagu ateiti pasižiūrėti sportuojančių draugų, susitikti, pabendrauti su bendraamžiais. Pašnekovės manymu, mažuose miesteliuose tokios vietos dar svarbesnės, nes nelabai kur daugiau yra jaunimui rinktis.

Jauna dviejų atžalų mama Gintarė Buitvydė teigė, kad jaunoms šeimoms su mažais vaikais Kupiškyje tikrai yra kur laisvalaikį praleisti. Su mažyle dukra dažnai apsilanko žaidimų aikštelėse Kraštiečių mikrorajone, prie prekybos centro „Norfa“, prie Kupiškio mokyklos „Varpelis“. Anot Gintarės, vietų, skirtų aktyviai praleisti laikui vaikams, tikrai pakanka. Patinka su kitomis mamomis pabendrauti.

„Reikia tik noro išeiti iš namų prasiblaškyti ir visko užteks. Mes ir pačios prisigalvojame pramogų. Neseniai nusipirkome riedučius ir važinėjamės kaimo, kuriame gyvename, gatvėmis. Pasistatėme kieme krepšinio lanką, kamuolį pamėtome.

Mėgstame jodinėti žirgais, lankome jojimo užsiėmimus – Kupiškio rajone yra du žirgynai. Apsilankome ir žaidimų kambaryje. Kai labai pavargstame nuo tos pačios aplinkos, važiuojame pramogauti į kitus rajonus. Per pastaruosius keletą metų Kupiškyje šeimoms su vaikais erdvių aktyviam laisvalaikiui praleisti atsirado daugiau, anksčiau tiek nebuvo“, – nuomonę ir įžvalgas išsakė G. Buitvydė.

Antai nauja Savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Gabija Jurkėnaitė turi idėją, ką veikti Kupiškio rajono jaunimui žiemą, ir ieško iniciatyvaus jaunimo, šiai idėjai pritarsiančio ir prisidėsiančio prie jos įgyvendinimo. Jos manymu, Kupiškis galėtų pasekti Panevėžio pavyzdžiu ir žiemą įsirengti ledo areną.

„Panevėžyje, Sporto rūmų kieme, žiemą žmonės susirenka pačiūžomis pačiužinėti, žaidžia ledo ritulį. Tai savotiškas vaikų ir jaunimo traukos centras žiemos metu. Jei būtų poreikis, tai reiškia, jei jaunimas tam pritartų, kartu galėtume imtis šio plano realizavimo“, – tvirtino G. Jurkėnaitė.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Čiuožykla reikalinga. Pirmyn.

Rekomenduojami video