2024/03/29

 

AR MOTERYS DAŽNIAU NEŠIOJA AKINIUS NEI VYRAI?

Daugiau nei 20 metų nešioju ir akinius ir kontaktinius lęšius. Neseniai susimąsčiau, kodėl mano bendraamžių tarpe taip mažai yra “akiniuočių” vyrų ir tiek daug moteriškų akinių nešiotojų. Trumpai pasiklausinėjęs sužinojau, kad bendraamžiai, ypač vyrai, nenori nešioti akinių, nes renkasi jiems praktiškesnius kontaktinius lęšius arba darosi akių korekcijos operaciją.

Taigi, pabendravęs su pažįstamais priėjau išvadą, kad moteriškų akinių tarp mano pažįstamų yra daugiau nei vyriškų. Bet nereikia galvoti, kad moterų akys silpnesnės, bet tiesiog jos turi daugiau priežasčių nusipirkti akinius nei vyrai.  Kaip pvz. viena iš mano kolegių, kuriai dabar 35 metai, pasakė, kad pas ją yra apie 5 poras akinių nuo saulės ir 3 poros moteriškų akinių kasdieniam darbui, t.y. progresiniai akiniai ir akiniai be dioptrijų (tiems atvejams, kai užsideda akių lęšius, bet tuo pačiu nori užsidėti “gražius” akinius). Kaip paaiškino kolegė, akiniai jai tai ne vien tiktai būtinumas, kad geriau matytų, bet taip pat ir būdas parodyti savo stilių, madingumą, ar tiesiog atrodyti gražiai su akiniais be dioptrijų. Nepaisant viso 8 porų akinių, ta pati kolegė taip pat turi kontaktinius akių lęšius ir taip pat keletą variantų. Turi ir dėl grožio kitų spalvų ir turi standartinius, kurie padeda matyti ryškiau. Paklausta ar nemano, kad tai pinigų ir laiko švaistymas, atsakymas buvo paprastas, kad pastoviai yra pilna akcijų akiniams ir kontaktiniams lęšiams internete ir kad tiesiog norisi įsigyti.

Kalbant apie vyresnių moterų akinių nešiojimo ypatumus, ten irgi panašaus amžiaus vyrai atsilieka pagal nešiojamų akinių skaičių. Mano artimiausių pažįstamu rate, kur daugiausia šeimos narių, pažįstamų ir vyresnio amžiaus kolegių darbe, daugiausia nešiojama progresinius akinius, bet ne tik. Tos moterys, kurios neturi progresinių akinių, nešioja keletą akinių su skirtingomis dioptrijomis ir paskirtimi. Kai kurios turi akinius be dioptrijų darbui kompiuteriu, o kai kurios turi keletą rėmelių dėl grožio. Progresiniai akiniai, kurie tiesiog yra universalūs, yra brangesni nei paprasti akiniai. Išvada, prie kurios priėjau, tai skirtumas kurį pastėbėjau tarp moteriškų akinių nešiotojų vyresnio amžiaus ir jaunesnių. Skirtumas toks, kad pas vyresnio amžiaus moteris, yra mažiau akinių be dioptrijų (tai yra akinių darbui kompiuteriu arba tiesiog dėl stiliaus).

Mano susidaręs pastebėjimas toks, kad jaunesnės moterys perka akinių parduotuvėse ir optikose kai kuriuos akinių modelius dėl mados, o vyresnio amžiaus moterys dažniausiai perka akinius, nes tiesiog regėjimas silpnėja ir be akinių jau negali gyvent.

Jei dabar pažiūrėsime į vyrus, tai tarp mano draugų, kolegų ir pažįstamų situacija su akiniais atrodo truputį kitaip. Jei palyginsime panašaus amžiaus vyrus (maždaug iki 35 metų amžiaus), tai mano artimiausių pažįstamų rate akinius nešioja max 10 pažįstamų iš maždaug 50 vyrų. Tai vėlgi nereiškia, kad visi turi puikias akis, tiesiog dauguma jų nešioja kontaktinius akių lęšius, o pora yra po akių regos korekcijos. Manau yra kaltas tam tikras stereotipinis mąstymas, kad su akiniais esi silpnesnis, “akiniuotis” ir t.t. Sprendžiu pagal savo praktiką ir istoriją su akiniais, kuriuos kaip minėjau nešioju jau apie 20 metų. Atsimenu, kad mokykloje norint atrodyti “kietu”, negalėjai duoti kitiems suprasti, kad namie pastoviai nešioji akinius. Nežinau, gal čia buvo tik mano vieno galvoje, bet kiek prisimenu, tai mokykloje tyčiodavosi iš “keturakių”. Taigi, manau, kad ne vienas vaikinas turi tam tikrą nepatogumo jausmą nešiojant akinius, nes tai yra kaip tam tikro silpnumo ženklas.

Bet čia vėl yra skirtingai įvairioms amžiaus grupėms. Vyresni vyrai (iš mano pažįstamų rato) nešioja akinius, kai jau tikrai sunkiau mato. Nuo jaunesnių vyrų tuo ir skiriasi, nes vis daugiau jaunų vyrų perka akinius dėl mados ir stiliaus, ko tarp vyresnių nesutikau. Taigi tarp jaunesnių vyrų, akinių yra truputį daugiau nei tarp vyresnių vyrų, kuriuos pažįstu. Bet ši mano statistika ir analizė gali būti netiksli, nes kai kurie vyresni vyrai akinius užsideda tik vakare žiūrint televizorių ar skaitant žinias kompiuteryje ir jų į savo analizę neitraukiau.

Taigi mano pažįstamų rato mini tyrimo rezultatai parodė, kad moterys nešioja akinius dažniau nei vyrai. Tačiau tendencijos keičiasi labai greitai. Vis daugėja kolegų, kurie eina į optiką ir akinių parduotuvę dėl mados, nors kaip patys sako: “buvo gera akcija akiniams, tai įsigijau”. Anksčiau, savo vaikystės metais prisimenu, kad nebuvo tokio didelio akinių pasirinkimo, nebuvo tiek optikos salonų ir jau nekalbu apie akinių akcijas, kurios tiesiog kviečia tapti “akiniuočiu”. Dabar atrodo tendencija tokia, kad akinius nešioti madinga. Kažkada atrodo norėdamas būti “kietu” reikėjo slėpti akinius, o dabar vaikinai juos įsigyja, nes nori atrodyti “kiečiau”. Suprantu, kad tai tik mano pažįstamų ratas, bet iš šitos nedidelės analizės sprendžiu, kad ateityje vyriškų ir moteriškų akinių nešiotojų bus labai panašus skaičius, nors vis dar ryškiai dominuoja moterys.

„Optikos pasaulio“ inf.

Užs. Nr.1538

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video