2024/04/18

 

RUDENINĖ MELANCHOLIJA: KAIP JOS IŠVENGTI?

Įsibėgėjus rudeniui, oras darosi vis niūresnis, žvarbesnis, o auksaspalviais medžių lapais nuklotus takus keičia drumzlinos balos. Tai – natūralus gamtos virsmas, pranašaujantis apie artėjančią žiemą. Kiekvienas, daugiau ar mažiau, esame gamtos vaikas, todėl rudeninis virsmas veikia mūsų fizinę bei emocinę būklę. Nenuostabu, kad šiuo laikotarpiu mus aplanko niūrios, liūdnos nuotaikos, rudeninė melancholija.

Depresija ar melancholija?

Rudens melancholija – tai organizmo prisitaikymas prie šviesos trūkumo. Liūdesys – visiškai natūrali emocija, kurią kartkartėmis jaučia kiekvienas žmogus. Svarbiausia suvokti, kad liūdesys – laikina būsena, o daugiau nei dvi savaites trunkanti liguistai prislėgta nuotaika yra depresijos pranašas.

Vertėtų atkreipti dėmesį į šiuos simptomus: dingęs susidomėjimas anksčiau džiuginusia veikla, didelis nuovargis, dėmesio koncentracijos pablogėjimas, sutrikęs miegas, apatija, nepagrįstas kaltės jausmas, savęs nuvertinimas. Jie signalizuoja apie galimą depresiją. Tačiau tikslią diagnozę gali nustatyti tik specialistas.

Kaip išvengti melancholijos?

  • Mėgaukitės šviesa. Jau senovėje buvo žinoma, kad šviesa gydo. Tą patį patvirtina ir šiuolaikiniai mokslininkai. Tai – ypatingos išmonės nereikalaujantis būdas, tereikia išeiti pasivaikščioti į parką ar, tiesiog, pasėdėti ant suoliuko kieme. Taip pat tinka specialios lempos imituojančios saulės spindulius.
  • Sveika gyvensena. Maistas irgi gali pakelti nuotaiką, tačiau, svarbiausia, valgyti sveikai, o ne kimšti į save šokoladus. Gera idėja valgyti tuos produktus, kurie gali pakelti serotonino kiekį, pavyzdžiui, paukštiena. Taip pat puikiai pagelbės sportas, kuris yra puiki priemonė kovojant su slogiomis mintimis.
  • Masažas. Šis būdas gerai atpalaiduoja ne tik kūną, bet ir smegenis, todėl nejučiomis nustosite galvoti apie liūdnus dalykus, kurie slegia krūtinę. Masažas, pirtis, baseinas ar bet kokia kita atpalaiduojanti veikla, rudens metu, išeis į naudą.
  • Darbų sąrašas. Gal jau seniai planavote susitvarkyti nuotraukų albumą, susitvarkyti spintą, rūsį ar išsiuvinėti pagalvėles dailiais ornamentais… Tokie darbai padės pašalinti neigiamas mintis, o, priešingai, įdarbins smegenis kitoje veikloje.
  • Mokslai. Įvairūs kursai, seminarai ar kita panaši veikla leis ne tik puoselėti gabumus, bet ir ištrūkti iš namų arba bent atitolti nuo melancholijos.
  • Pokyčiai. Įveskite į interneto paiešką „Geriausi kirpėjai šalia manęs“ ir pakeiskite savo išvaizdą. Nors moterys tai dažniausiai mėgsta daryti pavasarį, kodėl nepralinksminus savęs ir rudenį?
  • Jaukumas namuose. Namuose atlikite generalinę tvarką, atsikratykite senų, nereikalingų daiktų. Dekoruokite namus mielomis detalėmis. Kvapai taip pat daro didelę įtaką mūsų pojūčiams, todėl naujas namų kvapas ar natūrali, kvepianti žvakė irgi gali būti puikus būdas kovojant su neigiamomis mintimis.

Taigi, ruduo – neatrastų galimybių metas, kurį galite išnaudoti ne liūdnoms mintims galvoje, o naujiems iššūkiams įveikti! Priimkite tinkamus sprendimus, išmokite naujų dalykų, kurkite ir svajokite!

Samanta KNEČIŪTĖ (Gera Dovana)

Užs. Nr. 1491

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video