2024/04/26

 

KAPINĖSE – DABARTIES GYVENIMO ŽENKLAI

Senosiose Kupiškio kapinėse prieš Vėlines ramu ir tvarkinga. Autorės nuotrauka

Senosiose Kupiškio kapinėse prieš Vėlines ramu ir tvarkinga.
Autorės nuotrauka

Artėja Vėlinės. Prieš jas visada tvarkomi kapai. Pastebimai pastaruoju metu keičiasi kapinių vaizdas. Tautiečiai jau nebelenktyniauja, kuris aukštesnį paminklą ant kapo pastatys. Atsiranda daugiau plokštėmis uždengtų kapaviečių, mažėja apleistų kapų. Gyventojai ne pirmi metai raginami kuo mažiau deginti žvakių, neperkrauti kapų dirbtinėmis gėlėmis ir taip prisidėti prie aplinkos tausojimo.

Ar į tai įsiklausoma? Ar reikia visas kapavietes pertvarkyti naujoviškai, ar seno stiliaus kapai turi išliekamąją vertę? Tokie klausimai kilo pasivaikščiojus po senąsias civilines Kupiškio kapines.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kapų lankytojus pakalbinus

Neįprastai šiltas ruduo šiemet dar nespėjo pakąsti žydinčių augalų. Kapinėse tvyrojo ramybė ir buvo juntamas pasirengimas artėjančiai Mirusiųjų pagerbimo dienai – dauguma kapų sutvarkyti, nušluoti pagrindiniai kapinių takai.

Čia sutikta kupiškėnė Stasė sakė, lankanti tėvų ir sesers kapus. Pasak jos, žmonės prieš žiemą nevengia ant kapų atnešti ir dirbtinių gėlių. Jos juk nebijo jokių šalnų.

Be to, ir kapas ilgiau būna gražesnis su tomis gėlėmis. Stasei ne gražiau, kai vos ne iki pavasario ant kai kurių kapų liepa rudos, šalnos pakąstos nenuimtos gėlės.

Plačiau skaitykite spalio 30 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video