2024/03/19

 

ADOMYNĖJE KARALIAVO SŪRIAI

Adomynės bendruomenė pirmą spalio šeštadienį surengė netradicinio sūrio šventę ir visus kvietė į jo degustaciją Adomynės dvare. Šią šventę paįvairino ir vokaliniai kolektyvai iš Skapiškio, Šimonių, Juodpėnų, Sigito Malinausko ir jo dukros Dominykos grojama muzika, pagyvenusių žmonių šokių kolektyvo „Susiedai“ iš Kupiškio pasirodymas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Stebino sūrių įvairovė

Sūrio šventę adomyniečiai jau rengia aštuoniolikti metai. Šios šventės kuratorė, Adomynės bendruomenės pirmininkė Virginija Pakalniškienė, ir šiemet pasirūpino, kad sūrininkės galėtų pasireikšti. Ji rašė projektą ir gavo šiam renginiui Savivaldybės finansavimą.

Vienuolika moterų pristatė savo spaustus sūrius degustacijai. Visi jie buvo sunumeruoti ir išdėlioti ant balta staltiese užtiesto stalo. Šventės dalyviai ir žiūrovai sūrius noriai ragavo, diskutavo ir labiausiai patikusio numeriuką pažymėjo lape. Tų sūrių buvo visokių – varškės (saldžių, rūgščių, parūkytų, keptų), obuolių, žėlės ir net kepeninis.

Kaip pasibaigė šios skonio varžytuvės, paaiškėjo ne iš karto, o po koncerto.

Sūrių šventės kuratorė, Adomynės bendruomenės pirmininkė Virginija Pakalniškienė (pirma iš kairės), su sūrininkėmis, kurios per šventę pristatė savo sūrius.

Receptų paslaptys

Visi sūriai gavo specialias nominacijas, o jų spaudėjos dovanų. Karūnuoti buvo du to vakaro sūriai.

Mažoji karūna atiteko adomynietei Rimai Lapienienei, kuri valgytojų teismui buvo patiekusi ypatingą „Dvaro sūrį“ iš pieno produktų. Moteris tokį sūrį slegia tik savo šeimai ypatingesnėmis progomis ir sūrio šventei.

„Karvių nebelaikau. Pieno pirkau iš kaimynų. „Dvaro sūrį“ gaminau pusantros valandos.
Šiam sūriui varškę ruošiu iš saldaus ir rūgštaus pieno. Ją permalu mėsmale. Į varškę supilu šiek tiek pakaitintą, atvėsintą išsuktą kiaušinių su sviestu ir cukrumi masę. Į tą masę prieš nukeldama nuo ugnies dar įdedu šiek tiek riebios grietinės. Viską dar kartą gerai išsuku.

Taip paruoštą varškę padaliju į dvi dalis. Į vieną dedu ištirpintą šokoladą (proporcija – 1 šaukštas varškės ir 1 šaukštas šokolado) ir sumaišau. Viena varškės dalis išeina ruda, o kita balta. Abi varškės puses sudedu šalia viena kitos į marlę ir paslegiu. Šis mano sūris būna apvalus. Galima į jį įdėti razinų, mirkytų pjaustytų abrikosų ar slyvų. Šį kartą vaisių nedėjau“, – apie savo firminį sūrį pasakojo Rima.

Paklausta, kas išmokė tokį sūrį daryti, moteris sakė, kad jo receptą sugalvojusi pati. Tai jos ilgalaikių bandymų rezultatas. Panašų saldų sūrį galima patiekti ir vietoje torto. Kai pati laikė daug karvių, tai ir pieno sočiai turėjo sūriams gaminti. Sūrius ir jos močiutė, ir mama spaudė, ir ji ištekėjusi juos pradėjo daryti. Iš pradžių paprastus, o vėliau išmoko ir įmantresnių gamybos. Pasak Rimos, iš tos pačios varškės masės, kuri paruošiama „Dvaro sūriui“, galima pagaminti baravykus. Tereikia jų galvas aplieti tirpintu šokoladu, o kotelius aguonomis apibarstyti.

Renginio dalyviai daugiausia balų skyrė Zitos Jakutienės (kairėje) ir Rimos Lapienienės spaustiems sūriams. Joms renginio organizatoriai ant galvos uždėjo simbolines karūnas.

Pokalbio pabaigoje Rima apgailestavo, kad savo sūrių gamybos receptų neturi kam perduoti. Dukros tuo nesidomi. Iš kitų artimųjų irgi neturinti kam tų dalykų atskleisti. Visus receptus tik kruopščiai užsirašo. Gal kada kam ir pravers.

Vis dėlto šį kartą didžioji karūna papuošė viešnios iš Šimonių Zitos Jakutienės galvą. Jos „Rudeninis sūris“ sulaukė didžiausio ragautojų prielankumo.

Geriausiai ragautojų įvertintas sūris.

Zita sakė, kad šio sūrio receptą nusižiūrėjo internete, kai ką savaip pakoregavo ir išėjo tas sūris.

„Tai nesaldus, keptas varškės su kmynais sūris. Jis kepamas apvyniotas kumpiu. Baigiant kepti tą sūrį reikėjo dar ištepti pomidorų padažu ir vėl 5 min. pakepti. Jį patiekiau su žolelėmis, česnaku. Padėjau prie sūrio indelyje ir draugės daryto padažo iš aitriųjų paprikų“, – kaip gamino karūnuotą sūrį papasakojo šimonietė. Zitos vyras turi pieno ūkį. Tai ir sūriui pieno kitur ieškoti nereikėjo.

Koncertavo „Alkasalis“ iš Skapiškio.

Šoko „Susiedai“ (vadovė Irmina Puipaitė-Blaževičienė).

Sveikintojai ir organizatoriai

Per šventę sveikinimo žodį tarė rajono mero pavaduotojas Augenijus Cesevičius. Jis prie sūrio adomyniečiams atvežė ir medaus.

Šį šventinį renginį pirmą kartą vedė neseniai pradėjusi dirbti ir Šimonių padalinyje kultūrinės veiklos vadybininke Kupiškio kultūros centro choreografė, „Susiedų“ vadovė Irmina Puipaitė-Blaževičienė. Jai talkino šio padalinio kultūrinės veiklos organizatorė Renata Petrusevičienė.

Dainavo „Juodupėlė“ iš Juodpėnų.
Autorės nuotraukos

Skambėjo Kupiškio kultūros centro Skapiškio padalinio mišraus ansamblio (retro grupės) „Alkasalis“, Šimonių padalinio moterų vokalinio ansamblio „Šilagėlė“, dueto „VirGina, šio padalinio Juodpėnų mišraus vokalinio ansamblio „Juodupėlė“ atliekamos dainos. Visiems šiems kolektyvams vadovauja Virginija Skupienė.

Dainas traukė „Šilagėlė“ iš Šimonių.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video