2024/04/20

 

MADOS LEGENDA COCO CHANEL

Coco Chanel – vardas, visiems laikams įėjęs į mados istoriją. Legendinė dizainerė drąsiai eksperimentavo ir sudrebino pasaulį naujomis stiliaus tendencijomis, nuo perlų iki mažos juodos suknelės. Tiesa, iki pasaulinės šlovės Coco teko nueiti sunkų kelią.

Tikrasis vardas ir sunki vaikystė

Daug kas nežino, kad tikrasis Coco Chanel vardas – Gabrielle Bonheur Chanel. Coco slapyvardis atsirado dar prieš jai įžengiant į mados pasaulį. Vaikystėje tėvas ją švelniai vadindavo viščiuku (prancūziškai coco). Beje, anksčiau ji dainuodavo kabarete, kur didžiausio pasisekimo sulaukdavo jos atliekama daina „Qui qu’a vu Coco“.

1883 m. Prancūzijoje gimusios Coco vaikystė nebuvo rožėmis klota. Jos šeima gyveno skurdžiai, tėvas buvo pagarsėjęs mergišius, o motina mirė, kai Coco buvo 12 metų. Po žmonos mirties tėvas Coco ir kitas dukteris išsiuntė į vienuolyno prieglaudą, kur ateities dizainerė išmoko siūti bei siuvinėti. Įdomu tai, jog Coco vengė kalbėti apie šį gyvenimo etapą – paklausta mieliau išgalvodavo savo vaikystės istoriją.

Karjeros pradžia ir kelias į šlovę

Iš pradžių Coco dirbo pardavėja, o vėliau įsidarbino kabarete. Greitai jai iškilti padėjo turtingi gerbėjai. Vienas jų buvo verslininkas Arthur Capel, kuris suteikė galimybę Coco pradėti savo verslą – pardavinėti skrybėlaites, o vėliau atidaryti butiką. Beje, Coco buvo nepriklausomos dvasios ir, kai išgalėjo, grąžino A. Capel visą jo paskolintą sumą. Šis vyras visada liko tikrąja Coco meile. Kadaise ji prisipažino, kad daugiau niekada gyvenime nieko taip nepamilo. Deja, A. Capel vedė kitą, o netrukus žuvo automobilio avarijoje.

Tarp kitų Coco meilužių buvo ir iš Rusijos pabėgęs didysis kunigaikštis Dmitrijus Pavlovičius, Vestminsterio kunigaikštis Hugh Grosvenor, vokiečių teisininkas Hans Gunther von Dincklage. Tačiau, pačios Coco žodžiais, jei būtų tekę rinktis tarp mylimo vyro ir savo suknelių, ji visuomet rinktųsi antrąjį variantą.

Kai A. Capel finansavo jos verslą, Coco pradėjo siūlyti labai paprastus, palyginus su tuo, ką galima pamatyti Paryžiaus vitrinose, drabužius. Tačiau jai pasisekė – Pirmojo pasaulinio karo metu žmonės mieliau rinkosi paprastumą ir komfortą, o ne ekstravaganciją. 3-iajame dešimtmetyje Coco Chanel jau užsitarnavo perspektyvios dizainerės vardą tarptautiniu mastu. Ji kūrė kostiumus baletui, spektakliams ir filmams. Jos karjera sustojo tik po to, kai po Antrojo pasaulinio karo buvo ištremta į Šveicariją. Tačiau dizainerė grįžo su trenksmu, pristatydama naują kolekciją.

Žymioji dizainerė mirė nuo širdies smūgio 1971 m. viešbutyje „Ritz“, kuriame gyveno. Dabar ji palaidota Šveicarijoje, o jos antkapis paženklintas penkiais liūtų įspaudais. Tai – „Chanel“ namų simbolis ir pačios Coco zodiako ženklas.

Chanel kūrybos bruožai

Coco Chanel kūryba pasižymi paprastumu ir rafinuotomis linijomis. Dizainerei svarbiausia buvo tai, jog moterų apranga būtų lygiai tokia pat patogi kaip vyrų – tiktų kasdieniam gyvenimui ir nevaržytų judesių. Ji sukrėtė pasaulį sukurdama sukneles be korseto, trumpesnius sijonus, kelnes moterims, juodą švarkelį, tvido kostiumėlį bei trikotažinius drabužius. Anksčiau juoda spalva žmonėms asocijavosi tik su niūriomis laidotuvėmis ir gedulu, bet 1926 m. ši samprata pakito visiems laikams. Tada Coco Chanel sukūrė mažą juodą suknelę, kuri buvo išspausdinta „Vogue“. Nuo tos akimirkos juoda spalva tapo prabangos ir elegancijos ženklu.

Coco sukurtuose drabužiuose ir aksesuaruose galima atrasti daugybę mažų kišenėlių. Jų gausu paltuose, suknelėse, švarkeliuose ir net rankinėse. Viename rankinės modelyje yra įsiūta speciali meilės laiškams skirta kišenėlė.

Po draugystės su D. Pavlovičiumi Coco susižavėjo rusų kultūra. Tada jos kolekcijas papildė rusiško stiliaus palaidinės, įvairiaspalviai kabošonai bei Bizantijos kryžių motyvai.

Coco kūrė naujas mados tendencijas ne tik drabužiams. Ji išpopuliarino ir trumpai kirptus plaukus. Anksčiau moterys tyčia auginosi kuo ilgesnius plaukus, nes tai buvo laikoma grožio etalonu. Coco drąsiai pradėjo nešioti trumpų plaukų šukuosena, kas greitai tapo nauja tendencija. Ji taip pat į madą atvedė įdegį.

Legenda tapę „Chanel no. 5” kvepalai

„Chanel no. 5” kvepalai iki šių dienų yra neginčijama klasika ir viena populiariausių parfumerijos prekių. Coco įėjo į istoriją kaip pirmoji dizainerė, sukūrusi savo vardo kvepalus. Jie taip buvo pavadinti visai paprastai – parfumeris Ernest Beaux pateikė Coco kelias kvepalų variacijas, iš kurių jai labiausiai patiko 5 numeriu pažymėta jazminų ir kitų kvapų kombinacija. Galbūt dizainerės sprendimui įtaką padarė ir tai, kad 5 – jos laimingas skaičius. Ne veltui 5 mėnesio 5 dieną ji pristatė 5 suknelių kolekciją. Įdomu tai, jog iš šių pasaulį sudrebinusių kvepalų Coco uždirbo ganėtinai mažai – dėl sudaryto sandorio ji gavo tik 10% pelno.

Kaip į mados pasaulį buvo atnešti perlai?

Coco Chanel buvo žinoma dėl kelių vienų metu dėvimų perlų karolių. Jos meilė perlams atsispindėjo ir dizainerės kolekcijose – iš jų Coco sukūrė vienus gražiausių papuošalų ir jais dailino drabužius. Kadangi jos kurti rūbai pasižymi minimalizmu, perlai tapo vienu ryškiausiu akcentu. Coco yra pasakiusi, kad perlai puikiai tinka kiekvienai progai. Ji taip pat buvo pirmoji dizainerė, kuri savo kolekcijose pristatė netikrus perlus bei brangakmenius. Stilingų perlų papuošalų taip pat rasite paspaudę čia.

Coco Chanel – išties išskirtinė asmenybė. Jos idėjos atvėrė naujas duris moterų išvaizdai, o stiliumi žavimasi iki šių dienų. Nenuostabu, kad apie Coco yra sukurti filmai, o „Chanel“ mados namų produktai ir toliau diktuoja naujas tendencijas.

Laura KAROLONAITĖ

Užs. Nr.1292

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video