2024/04/23

 

KAIP PASIRŪPINTI AUGALAIS, JOG JIE SĖKMINGAI AUGTŲ IR BŪTŲ GRAŽŪS?

Pagrindinė taisyklė, kad augalas sėkmingai augtų ir atrodytų gražiai, yra tai, kad jis neturėtų augti žolėje. Viskas labai logiška: juk daržovių sėklų ant žolės nesėsite, o jei pabandėte, tikrai nesitikėsite jokio derliaus. Tik kažkodėl daugelis žmonių įsivaizduoja, kad jei dekoratyvinis augalas įterpiamas į nedidelę skylutę pievos viduryje, jis sėkmingai, greitai ir gražiai augs. 

 

Pirmoji ir paprasčiausia problema yra ta, kad augalas turės nuolat konkuruoti su žole, bandančia jį uždengti. Antra problema – žolėje augantys augalai dažniausiai vėliau būna pažeisti pačių augintojų arba visai nepastebimi ir nupjaunami. Trečia problema yra ta, kad augalas nebus toks gražus, kaip augantis purioje dirvoje ir padengtas trąšomis ar akmenimis. Tas pats principas taikomas atskiriems augalams ir florai. Jei augalas su kamienu ir laja – nuravėtas plotelis po juo turėtų būti bent toks, kokio pločio laja. Jei tai krūmas, ar šliaužiantis augalas, aplink jį nuravėti reikėtų tiek, kad aplink augalą stumdami žoliapjovę jo nekliudytumėte. Viską galite įsigyti skalda Kaune, kad darbas su augalais būtų paprastesnis. Juk kiekvienam augalui skalda yra itin svarbi.

Mulčio ar akmenėlių dangos įrengimas – ką geriau pasirinkti?

 

Kaip minėta anksčiau, mulčias ar akmenukai gali ne tik papuošti, bet ir sumažinti kovą su piktžolėmis. Abi funkcijos reikalauja teisingo dangos įrengimo. Pirmiausia, reikia pašalinti bent 3 cm dirvožemį ir uždėti kuo storesnę geotekstilės ar žemės ūkio plėvelę. Plėvelė gali būti pritvirtinta tvirta viela, to puikiai užtenka. Plėvelė neleis piktžolėms sudygti ir neleis mulčiui bei akmenims susimaišyti su dirvožemiu. Jokiu būdu negalima kloti polietileno dangos, nes ji nepralaidi vandeniui ir neleidžia žemei kvėpuoti, o tai pažeis dengiamuosius augalus.

 

Antras svarbus įrengimo etapas yra vejos atskyrimas nuo mulčio ar šiukšlių. Tam gali būti naudojamos specialios plastikinės plokštės, kilimėliai, akmenys ir kt. Tačiau svarbu įvertinti tai, kas patogiausia ir mažiausiai trukdo pjauti veją. Taip pat galima atskirti skirtingų spalvų mulčius ar akmenukus, įterpti juos į nesudegusios žemės plotus, kur sodinsite gėles ir pan.

 

Paruošus kraštus ir uždėjus plėvelę, lieka tik keli centimetrai mulčiui ar akmenims užpilti. Vietose, kuriose auga lapuočiai ir randami jų lapai rudenį, reikėtų vengti mulčio ir žvyro. Jokiu būdu negalima jų išskirti iš tokių dangų.

 

Ką pasirinkti savo augalams?

 

Mulčias yra natūrali lengva danga, todėl ji yra naudingesnė augalams. Mulčias taip pat kainuoja šiek tiek pigiau. Tačiau reikia prisiminti, kad po kelerių metų jis išnyks, sumažės perpus ir turi būti papildytas arba pakeistas. Kitas dalykas – vasarą sausą dangą stipriai pučia vėjas. Akmenėlių danga ilgaamžiškesnė, tačiau greičiausiai ir įrengti ją atsieina brangiau. Be to, mažuose ploteliuose reikėtų vengti per stambių akmenėlių, nes tai optiškai atrodo nedailiai, per grubiai.

Market Rats

Užs. Nr.1310

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video