2024/04/19

 

BULVĖ VIDUTINĖ, O VERTĖ – AUKSINĖ

Bulvės šiemet bus kone dvigubai brangesnės nei pernai. Tai lemia prastesnis šių metų derlius. Cepelinai, kaip ir kiti bulvių patiekalai, taip pat neišvengiamai pabrangs. Autorės nuotrauka

Skaudus kirtis bulvių augintojams ir dar didesnis bulvinių patiekalų mėgėjams – šiųmetis derlius prastas, tad ir šviežių bulvių kaina išaugs kone dvigubai. Tai reiškia, kad maitinimo įstaigos bus priverstos branginti cepelinus, kugelį ir kitus bulvių patiekalus, be kurių neįsivaizduojama tradicinė lietuviška virtuvė.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Karščiai džiovino, lietūs skandino

Antai pakalbintas Noriūnuose gyvenantis bulvių augintojas Antanas Surplys teigė, kad šių metų derlius nekoks. Pašnekovas gailisi, kad šiemet kone perpus sumažino bulvių plotus, nes tokių nepalankių gamtos sąlygų turbūt niekas nesitikėjo.

Pernai maždaug hektarą bulvių buvo pasodinęs. Sezonas buvo labai derlingas, net 5–6 tonas pertekliaus pavasarį reikėjo išmesti. O šį sezoną, kad bulvių nereikėtų mėtyti, penkiasdešimt arų pasodino ir vos pavyko prikasti 4 tonas.

„Bulvės šiemet arba visai smulkios, pašarinės, arba vidutinio dydžio. Per bulviakasį prašiau padėjėjų mažiausių net neimti, bet jie vis tiek švariai rinko. Atmetus mažąsias bulves tai ir keturių tonų nebūtų buvę. Ko norėti iš bulvių, kad jos neturėjo palankių sąlygų augti. Karščiai užkepino ir kolorado vabalai užpuolė, net jokios priemonės nepadėjo, o po to ir lietus pylė.“

Plačiau skaitykite rugsėjo 25 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video