2024/03/29

 

FILME – KUPIŠKĖNIŠKI RECEPTAI, ŽADINANTYS NORĄ GYVENTI

Į dokumentinio filmo „Būsiu su tavimi“ premjerą buvo atvykę savižudybių prevencijos grupės nariai, įvairių sričių specialistai, savanoriai iš Kupiškio. Autorės nuotrauka

Vilniaus rotušės didžiojoje salėje rugsėjo 10-ąją – Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną, su savižudybių prevencija dirbantys specialistai buvo pakviesti į išankstinę naujo dokumentinio filmo apie savižudybių prevenciją „Būsiu su tavimi“ peržiūrą.

Režisierių Virginijos Vareikytės ir Maximilien Dejoie filmo centre – dvi Kupiškyje dirbančios moterys. Tai psichologė Valija Šap ir policijos pareigūnė Gintarė Meškienė (šiandien dirbanti Pasvalyje). Jų svarbiausias kasdienis tikslas – padėti žmonėms, kurie galvoja apie savižudybę, suteikti jiems vilties, pažadinti norą gyventi.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kodėl Kupiškis?

Šio filmo kūrėjai Kupiškį pasirinko neatsitiktinai. Prieš septynerius metus čia savižudybių buvo daugiausia Lietuvoje.

Tuometinis rajono meras Jonas Jarutis subūrė Savivaldybės darbo grupę šiai problemai spręsti. Jai vadovauti buvo pasiūlyta Kupiškyje dirbančiai psichologei Valijai Šap. Vėliau Kupiškio pavyzdžiu tokias savižudybių prevencijos grupes ėmė kurti ir daugiau šalies savivaldybių.

„Sutikau vadovauti tai darbo grupei, nes maniau, kad tokiu būdu galėsiu padėti savo rajono žmonėms. Į darbą įsitraukė būrys profesionalių psichologų, socialinių darbuotojų ir kitų sričių specialistų. Labiausiai džiugina tai, kad savižudybių rajone sumažėjo. Tai visos darbo grupės, bendruomenės savanorių indėlis.

Apie būsimą filmą pirmą kartą sužinojau vienoje Vilniaus miesto savižudybių prevencijos konferencijoje. Ten susitikome su kolegomis. Tada prie manęs ir priėjo Paulius Skruibis, vienas žymiausių Lietuvoje suicidologų, ir pasakė, kad norima kurti filmą apie savižudybių prevenciją Lietuvoje ir kad jis jau pasiūlęs Kupiškį.

Dar paklausė, ar sutikčiau bendradarbiauti. Atsakiau pajuokaudama, kad vaidinti mes mokame. Netrukus paaiškėjo, kad tai ne juokai, kadangi netrukus teko bendrauti su filmo prodiuseriu ir režisieriais“, – prisiminė filmavimo priešistorę Valija Šap.

Plačiau skaitykite rugsėjo 14 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Į dokumentinio filmo „Būsiu su tavimi“ premjerą buvo atvykę savižudybių prevencijos grupės nariai, įvairių sričių specialistai, savanoriai iš Kupiškio.
Autorės nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video