2024/03/19

 

EMILIO SAVĘS PAIEŠKOS – PER SAVANORYSTĘ

Emilis Kairys džiaugėsi radęs savanorystę. Autorės nuotrauka

Emilis Kairys džiaugėsi radęs savanorystę.
Autorės nuotrauka

Emilį Kairį dažnai galima pamatyti Kupiškio kultūros centre. Jis įsijungia į organizuojamus renginius, akcijas, talkina kultūros darbuotojams. Daugiau nei pusmetį Emilis šioje įstaigoje savanoriauja pagal Jaunimo reikalų departamento programą. Septyniolikmetis vaikinas įsitikinęs, kad reikia išbandyti kuo daugiau ir kuo įvairesnių užsiėmimų. Ir jei iki šiol jo mintys sukosi apie medicinos, žurnalistikos, chemijos studijas, tai įsiliejus į kultūrinį gyvenimą jos galbūt pakryps visai kita linkme.

Jurga BANIONIENĖ

Kultūra – arčiausiai širdies

„Savanoriauti Kupiškio kultūros centre pagal Jaunimo reikalų departamento programą pradėjau nuo kovo. Tai – šešių mėnesių savanorystė. Intensyviai ieškojau tokios programos, nes labai norėjau savanoriauti, pamačiau, kad vyksta atranka, ir nutariau pabandyti, užsiregistravau“, –  pasakojo E. Kairys.

Anot pašnekovo, buvo galima rinktis iš kelių įstaigų – bibliotekos, darželio, muziejaus, kultūros centro. Pasirinko pastarąjį.

Net nežiūrėjęs siūlomų įstaigų sąrašo jau žinojo, kad jei bus kokia nors kultūrinės veiklos įstaiga, rinksis būtent ją. „Man kultūra pasirodė arčiausiai širdies. Visada traukė dalyvavimas renginiuose, nebijau scenos, pasirodyti prieš žmones, eiti, kalbėti“, – sakė savanoris.

Karantino metas daug ką pristabdė, bet ir šiuo laikotarpiu Emilis rado kuo užsiimti.

Emilis Kairys pagal Jaunimo reikalų departamento programą savanoriauja Kupiškio kultūros centre.

„Turėjau daug nuotolinio darbo. Kūriau, montavau vaizdo įrašus Kupiškio kultūros centro padalinių šventėms. Montuoti jau šiek tiek mokėjau, mokykloje tai išbandžiau per informatikos pamokas, bet čia buvo tik pirminė pažintis. Nesu didelis kompiuterių mėgėjas, bet Kultūros centre pavyko išmokti dirbti su specialiomis montavimo programomis. Susipažinau su šviesos ir garso inžiniere Andželika, ji man daug pagelbėjo“, – teigė E. Kairys.

Teko prisidėti ir prie įvairių renginių, karantino metu jaunuolis padėjo atliekant dalyvių registraciją, vėliau ir pats įsiliejo į Kupiškio kultūros centro kolektyvą „Jaunimo Ramuva“.

„Kai tik gaunu pasiūlymą dalyvauti, stengiuosi į jį atsakyti teigiamai. Man tiesiog įdomu išbandyti naują veiklą, pasižiūrėti, ką galiu, pasimokyti, kažką naujo sužinoti. Vėliau tikrai pravers šie dalykai“, – tvirtino Emilis.

Emilis ir pats tapo Kupiškio kultūros centro kolektyvo nariu, įsijungė į folkloro ansamblio „Jaunimo Ramuva“ veiklą.

Dėl specialybės dar teks pasukti galvą

Paklaustas, ar nemąsto rinktis kultūros studijų, pašnekovas prisipažino, jog šis klausimas kol kas yra atviras. Nuo pat vaikystės iki 14 metų Emilis svarstė apie architekto darbą. Net nežinodamas, koks jis. Tiesiog labai gražiai skambėjo žodis „architektas“. Kai ėmė aktyviau domėtis, kokia tai specialybė, suprato, jog tai jam visiškai netinka, nes piešimas nėra stiprioji gimnazisto savybė. Be to, tai daugiau individualus darbas, o labiau norėtų dirbti komandoje. Po to mintys ėmė suktis apie mediciną, kaip atsarginis planas buvo žurnalistika arba chemija.

„O šiandien mano galvoje jau kirba kultūra, tiksliai dar nežinau, bet taip persidėliojau savo ugdymo planus, kad viskas tiktų ir medicinai, ir kultūrai, ir chemijai, ir žurnalistikai, kad galėčiau rinktis. Galutinio sprendimo dar neturiu“, – šypsojosi kupiškėnas.

O rinktis jis tikrai galės, mat mokosi vien dešimtukais, tik anglų kalbos įvertimas kiek žemesnis – aštuoni. Sakė, kad tai daro dėl savęs, o ne tėvų verčiamas. „Pats stengiuosi pasikloti ateities pamatus, kad turėčiau žinių ir galėčiau rasti gerą darbą, susikurti normalų gyvenimą“, – pabrėžė E. Kairys.

Norėtų siekti ir karjeros. Kupiškis tam kažin ar būtų tinkamas, bet gali įvykti ir pokyčių.

Laukia nauja patirtis

Vasara, anot pašnekovo, pralėkė labai greitai. Džiaugėsi, kad galėjo būti naudingas ir pats užsiimti, nes sėdėti namuose tikrai būtų buvę nuobodu. Emilis neseniai sulaukė siūlymo dalyvauti atrankoje į Jaunimo Europos komandą, skirtą besidomintiems Europos Sąjunga (ES) ir norintiems skleisti informaciją apie ją bendraamžiams. Kupiškėnas tapo jos nariu. Pasak jo, Jaunimo Europos komandos nariai bus kviečiami supažindinti savo bendraamžius su ES atsigavimu po pandemijos, Europos žaliuoju kursu ir prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusia ES, taip pat prisidės prie konferencijos dėl Europos ateities įgyvendinimo – inicijuos debatus ir diskusijas.

„Tai bus dvejų metų savanorystė. Tikiuosi gauti naujų, vertingų žinių, taip pat – daugiau praktikos kalbėti auditorijai. Tikrai galėsiu džiaugtis pabandęs dar vieną veiklą“, – džiaugėsi savanoris.

Akimirka iš spektaklio „Mindaugas“, kuriame kartu su kitais kupiškėnais pasirodė ir Emilis.
Nuotraukos iš asmeninio Emilio Kairio albumo

Reikia netingėti ir norėti

Pašnekovas nuo mažens buvo aktyvus vaikas. „Visur stengdavausi dalyvauti, mokykloje įsiliedavau į įvairius organizuojamus renginius, šventes“, – sakė E. Kairys.

Mokydamasis Povilo Matulionio progimnazijoje lankė šachmatų, informatikos būrelius. Šiuo metu dalyvauja chemijos būrelio veikloje. Emilį šiuo mokslu sudomino mokytoja Loreta Šilinienė ir jis tuo tikrai džiaugiasi. Chemija yra viena jo mėgstamiausių pamokų.

Emilis nuo šio rugsėjo bus Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos vienuoliktokas. Tikras kupiškėnas. Augo Zuntėje, netoli Paketurių, dabar gyvena name, stovinčiame Aukštaičių gatvėje. „Gyvenimo daugiabučiame name nelabai įsivaizduoju, turbūt, ir nenorėčiau. Namuose – savas kiemas, išeini pro duris ir turi daug laisvos erdvės“, – džiaugėsi pašnekovas.

O ir darbų niekada netrūksta. Mėgsta ir žolę nupjauti, ir šakas pagenėti, ir kitus ūkio darbus atlikti.

E. Kairys įsitikinęs, kad Kupiškyje gyvenantiems jaunuoliams tikrai yra kuo užsiimti. Žinoma, turi pats nesėdėti sudėjęs rankų, siūlytis.

„Yra visokios veiklos ir galimybių. Viskas priklauso nuo jaunų žmonių, nuo jų mąstymo. Aišku, jei nori didžiulių prekybos centrų ar pramogų, Kupiškis to negali pasiūlyti, bet to, ką turime, turiningam laisvalaikio praleidimui užtenka, reikia tik pasidomėti, ką galima nuveikti“, – teigė Emilis.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video