2024/04/23

 

PATARIMAI NORINTIEMS BŪTI LAISVAI SAMDOMAIS SPECIALISTAIS: DIRBKITE SAU!

Darbas sau daugeliui atrodo labai patraukli pajamų „atnešimo“ forma, kuri padeda ne tik paprasčiau planuoti savo darbo valandas, tačiau ir užmokestį, išvengti darbdavio keliamų sąlygų, galiausiai, dirbti tiek ir taip, kaip labiausiai patinka. Žinoma, ne viskas taip paprasta kaip atrodo ir geriausiai tai gali padėti suprasti laisvai samdomi specialistai, kurie jau ne vienerius metu ragauja šio tipo pobūdžio darbo duoną.

Apie tai kalbamės su Rūta, kuri jau 8-erius metus dirba pagal individualios veiklos pažymą. Ji dalinasi patirtimi – kaip samdomą darbą pakeisti freelancinimu (aut. pats. – savarankiškas darbas).

Pirmo kliento paieškos

Bet kokios veiklos pradžia gali atrodyti labai gąsdinanti, kelianti daug iššūkių bei baimių. Natūralu, kad labiausiai bijoma neturėtų klientų, kurie ir bus Jūsų pajamų šaltinis.

„Dažniausiai baisiausia yra dėl paties pirmo kliento radimo. Paskui žingsnis po žingsnio – viskas paprasčiau“, – pasakoja Rūta. „Šiuo metu yra labai daug socialinių tinklų grupių bei puslapių, kuriuose galima skelbtis apie savo paslaugas. Būkite konkurencingi ir žmonės naudosis Jūsų paslaugomis“, – priduria.

Taip pat veiklos pradžioje verta išbandyti savo jėgas atliekant darbus neapmokamai. Tai padeda sukaupti pavyzdžius, kurie bus vėliau rodomi kitiems potencialiems klientams.

Sutarčių svarba

Nors daugelis laisvai samdomų specialistų dirba žodinio susitarimo forma, tačiau teisininkai akcentuoja, kad negavus užmokesčio, deja, tokie freelanceriai turi mažas galimybes atgauti pinigus. Būtinai reikia sudaryti sutartį su klientu, kurioje tiksliai įforminama kiekviena atliekamos užduoties smulkmena ir tuo pačiu atlygis už ją.

„Galima rasti labai daug nemokamų formų internete. Tiesiog atsisiųskite ir prieš pradėdami teikti paslaugas tam tikram juridiniam arba fiziniam asmeniui – pateikite. Nereikia parašų. Dažniausiai užtenka, kad klientas elektroniniu paštu, žodžiu parašytų: „Aš esu tas  ir tas bei sutinku su nurodytomis sąlygomis“. Tai tampa įrodymu, kad viskas bus pagal planą“, – patirtimi dalijasi laisvai samdoma specialistė.

Pati pradžia – ne tokia paprasta

Skaitant kitų žmonių istorijas bei patirtis, kurie dirba sau, gali atrodyti, kad viskas labai paprasta, visi dirba gulėdami prie jūros, o pinigai drasko kišenes. Kaip teigia Rūta – patys pirmi žingsniai ne tokie lengvi kaip kad gali atrodyti, kad nereikia kelti sau labai didelių iššūkių.

„Bet kokia nauja veikla reikalauja laiko bei įdirbio. Labai dažnai pačioje pradžioje daroma daug klaidų, mokamasi iš jų, kartojama vėl ir vėl. Aš jau aštuonerius metus dirbu pagal pažymą, tačiau iki šiol vis dar tenka susidurti tiek su mokestiniais niuansais, kurie mane nustebina, tiek su klientais, kurie mano žinantys geriau nei aš mano darbo specifiką. Bet koks darbas yra procesas, tad darbas sau nereiškia, kad viskas eisis kaip sviestu patepta“.

Investuokite į savo gebėjimus

Jeigu dirbantys pagal darbo sutartį dažniausiai siunčiami mokytis į kursus darbdavio skatinimu, tai dirbantys sau turėtų patys nuspręsti – ar jiems reikia papildomai tobulinti žinias. Žinoma, jos kainuoja, tad dažniausiai investicija į mokymus turi būti paverčiama paslaugos įkainių didinimu.

Paprastas buhalterijos vedimas

Galiausiai, reikia tinkamai rūpintis savo buhalterija. Dažniausiai dirbantys su individualios veiklos pažyma nesamdo buhalterių, nes tai nėra būtina (kaip kad dirbantys su MB). Tokiu atveju labai gelbėja įvairios buhalterinės programos, kurios automatizuotai rūpinasi apskaita.

„Aš naudoju sąskaita123. Išrašau ja sąskaitas, taip pat automatiškai pildomas pajamų-išlaidų žurnalas, kuris man labai pagelbėjo, kai ėmiau paskolą banke. Galiausiai, padeda išvengti klaidų, kurios gali tapti delspinigių valstybinėms institucijoms priežastimi“, – pasakoja Rūta.

sąskaita123 inf.

Užs. Nr.992

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video