2024/04/25

 

PASAULINĖ HEPATITO DIENA

Pasaulinę hepatito dieną – liepos 28-ąją – Pasaulio sveikatos organizacija ragina šalis didinti tyrimų dėl hepatitų bei jų gydymo prieinamumą. Pasaulio sveikatos organizacija pasirinko šią datą kasmet minėti pasaulinę hepatito dieną, nes liepos 28-oji – tai hepatito B viruso atradėjo, Nobelio premijos laureato prof. B. Samuelio Blumbergo gimimo diena.

Hepatito infekcijos šaltinis ir užsikrėtimo kelias

Infekcijos šaltinis yra žmogus, sergantis besimptominėmis ir simptominėmis hepatito formomis. Lėtiniai virusiniai hepatitai B ir C ilgą laiką, kartais net dešimtmečius, nesukelia jokių ligos simptomų, todėl 95 proc. užsikrėtusiųjų apie savo ligą net neįtaria, tačiau jie gali užkrėsti kitus. Todėl realus sergamumas yra neaiškus, nes dauguma hepatitų nepasireiškia jokiais simptomais ir jie nepatenka į oficialią sergamumo statistiką. Jie lieka nenustatyti ir neužregistruoti.

Užsikrėtimo kelias

Virusinis hepatitas B plinta per visų rūšių (vaginalinius, oralinius, analinius) lytinius santykius, per kraują (perpilant užkrėstą kraują ar jo produktus, per nesterilias adatas/švirkštus, atliekant tatuiruotes, veriant auskarus, naudojantis užsikrėtusio asmens dantų šepetėliu, skutimosi mašinėle, manikiūro, pedikiūro reikmenimis, kuriais gali būti pažeista oda arba gleivinės). Taip pat užsikrėtusi hepatito B virusu motina gali perduoti infekciją vaikui nėštumo ar gimdymo metu. Europos Sąjungos šalyse trečdalis susirgusiųjų ūmių hepatitų B yra užsikrėtę per heteroseksualius santykius, Lietuvoj – penktadalis. Virusinis hepatitas C plinta tais pačiais būdais kaip B, tačiau lytinių santykių metu bei perinataliniu (iš motinos vaikui) būdu – retai.

Ypatingas dėmesys privalo būti skiriamas profilaktikai

Siekiant apsisaugoti nuo užsikrėtimo virusiniu hepatitu B ir C, reikia: nevartoti narkotinių medžiagų – jas vartojantiems nesidalyti adatomis, švirkštais. Lytinių santykių metu rekomenduojama naudoti prezervatyvus. Nesinaudoti kitų asmenų skutimosi peiliukais, manikiūro, pedikiūro reikmenimis, dantų šepetuku ir kt. priemonėmis. Prieš atliekant grožio procedūras, reikia įsitikinti, ar asmuo, atliekantis šias paslaugas, naudoja sterilias adatas bei instrumentus, ar dėvi vienkartines pirštines ir laikosi higienos reikalavimų.

Jei kilo nors menkiausias įtarimas, kad galite būti užsikrėtę hepatitu B ir C, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją. Išsitirti dėl šios ligos turėtų ir tie, kurie iki 1993 metų, kuomet Lietuvoje dar nebuvo galimybės diagnozuoti hepatito C, tapo kraujo ar kraujo plazmos donorais, žmonės, kuriems buvo perpiltas kraujas ar atliktos chirurginės operacijos.

Jei žinote, kad esate užsikrėtęs hepatito B ir C virusu, turėtumėte informuoti savo šeimos gydytoją, odontologą bei kitus specialistus, atliekančius įvairias intervencines procedūras.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Kupiškio skyrius

 

Rasos Čepaitės nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video