2024/03/19

 

PAGERBTI „TRAMTATULIO“ LAUREATAI IR DIPLOMANTAI

Scenoje – visi šių metų konkurso „Tramtatulis“ laureatai ir jų mokytojai.
Jurgos Banionienės nuotraukos

Liepos 10 d. Vilniuje, Bernardinų sode, vyko Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų konkurso „Tramtatulis“ baigiamoji šventė – nacionalinio rato laureatų koncertas, laureatų ir diplomantų apdovanojimo ceremonija. Gražus būrys vaikų iš visos Lietuvos džiugino žiūrovus tarmiškai atliekamomis liaudies dainomis, pasakojimais, o jaunieji muzikantai grojo tradiciniais lietuvių liaudies instrumentais.

Renginio tiesioginę transliaciją buvo galima stebėti Lietuvos nacionalinio kultūros centro „Facebook“ paskyroje.

Jurga BANIONIENĖ

Sostinės širdyje

Devintasis „Tramtatulis“ nebuvo įprastas, šiemet jis persikėlė į virtualią erdvę ir vyko nuotoliniu būdu. Dainininkai, pasakotojai, muzikantai filmavo savo pasirodymus, įrašus peržiūrėjo vertinimo komisijos ir išrinko geriausius vietinių, regioninių bei nacionalinio rato dalyvius.

Vietiniuose konkursuose dalyvavo 612 vaikų iš 55 savivaldybių, regioniniuose – 324 atlikėjai, o į nacionalinį atrinkta 150 vaikų. Laureatais pripažinti 36 atlikėjai bei grupės, diplomantais – 38.

Šventės dalyvius sveikino Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoja etninės kultūros veikloms, konkurso vertinimo komisijos pirmininkė Vida Šatkauskienė (dešinėje). Renginį vedė žavi pora, folkloro ansamblio „Ratilio“ dalyviai – Damilė ir Lukas Bagdonavičiai.

Šių metų „Tramtatulis“ buvo skirtas archeomitologės, vienos žymiausių baltų ir indoeuropiečių kultūros tyrinėtojų Marijos Gimbutienės 100-osios gimimo metinėms paminėti. Ji gimė Vilniuje ir jį vadino svarbiausiu savo gyvenimo miestu, tad prasminga, kad ir baigiamasis konkurso renginys vyko pačioje sostinės širdyje – Bernardinų sode, šalia Gedimino kalno, Vilnelės.

„Tramtatulis“ lydės visą gyvenimą

Susirinkusius „Tramtatulio“ dalyvius, mokytojus, tėvus sveikino Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoja etninės kultūros veikloms, konkurso vertinimo komisijos pirmininkė Vida Šatkauskienė.

Ji pabrėžė, kad nueitas sunkus kelias, dalyviams buvo nelengva pasakoti, dainuoti ar groti filmavimo kamerai, o ne publikai. „Pagaliau čia esame visi, vienas kitam į akis žiūrintys, vienas kitą sveikinantys ir išsiilgę. Koks grožis jūsų dainų, pasakojimų, muzikos, koks jautrumas, džiugumas, gilumas ir išmintis. Aš vis galvoju ką jūs, vaikai, dainuodami senąsias dainas, grodami, pasakodami, jaučiate, kodėl jūs tą darote.

Man pasirodė, kad savyje ir už savo nugarų jaučiate didelį pulką mūsų tautos žmonių – senelių, tėvų, protėvių. Jie pripildo jus tos stiprybės, meilės, ir jaučiate, kad esate lietuviai, Lietuvos žmonės, turtingi, išmintingi, išskirtiniai. Užaugsite, bet mes tikime, kad „Tramtatulis“ jus lydės visą gyvenimą. Tie, kurie pradėjo dalyvauti konkurse, jau užaugino savo vaikus ir atvedė į jį. Tad mūsų bendruomenė vis auga, ji plėsis“, – kalbėjo V. Šatkauskienė.

Unė su konkursui ją rengusia mokytoja Dalia Kaktiene.

Apie Kupiškio piliakalnį

Konkurso „Tramtatulis“ laureatų koncerte Kupiškiui atstovavo pasakotoja Unė Banionytė iš Povilo Matulionio progimnazijos. Pasirengti konkursui jai padėjo mokytoja Dalia Kaktienė. „Tramtatuliui“ vaikus ji rengia nuo pat konkurso pradžios – 2005 metų.

Unė kupiškėniškai sekė padavimą apie Kupiškio piliakalnį. Ji nuo pirmos klasės lanko etnokultūros būrelį „Pasakorių kertala“. Iškart ėmė dalyvauti ir „Tramtatulyje“. Pirmoje klasėje pasiekė nacionalinį ratą, o šiemet tapo laureate.

Po smagaus koncerto visi laureatai atliko bendrą sutartinę, vėliau vyko konkurso laureatų ir diplomantų apdovanojimo ceremonija.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video