2024/03/19

 

KADA IR KOKIO KORONAVIRUSO TYRIMO REIKIA?

Irma sako, jog labiausiai bijojo užkrėsti savo tėvus.

Koronavirusui priverstinai sustabdžius įsibėgėjusį pasaulį, testai tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, per visą pandemijos laikotarpį šalyje buvo atlikta per tris milijonus PGR, daugiau nei 630 tūkstančių antigeno ir netoli 170 tūkstančių antikūnų tyrimų.

Piliečiai iš įvairių šalies rajonų pasakoja, kokius testus jiems tenka atlikti, kaip jie gyvena šiandien ir kodėl visuomenę ragina vakcinuotis.

Džiaugiasi galimybe vakcinuotis

Kauno miesto gyventoja Irma, dalydamasi savo patirtimi, visų pirma sako, jog nuo pat karantino pradžios stengėsi laikytis saugaus atstumo, vengti susibūrimų, o dezinfekcinis skystis tapo neatsiejama moters kasdienybės dalimi.

Irma sako, jog labiausiai bijojo užkrėsti savo tėvus.

„Prasidėjus pandemijai, labiausiai bijojau ne dėl savęs, nors ir priklausau rizikos grupei dėl turimos ligos, bet dėl savo tėvų.“

Visą karantiną dizainere dirbančią moterį kankino neužtikrintumo dėl darbo, ateities ir nesaugumo jausmas, baimė dėl galimybės užsikrėsti pačiai ir užkrėsti artimus žmones. Tačiau, pasitikėdama medicina, kai praėjusiais metais atlaisvėjo karantinas, atlikusi COVID-19 testą, ji išvyko atostogauti į užsienį. „Tik grįžusi po atostogų dar kartą pasidariau testą, norėdama įsitikinti, kad neparsivežiau viruso iš atostogų ir kad neužkrėsiu aplinkinių.“

„Norėdama grįžti į visavertį gyvenimą, susitikti su artimaisiais, be baimės bendrauti su tėvais, džiaugiuosi šį pavasarį gavusi progą vakcinuotis. Nesuprantu žmonių, kurie nesuvokia skiepijimosi svarbos. Mano nuomone, geriau iškentėti vakcinos šalutinius poveikius, trunkančius kelias dienas, nei užsikrėsti virusu ir nežinoti, kuo tas užsikrėtimas pasibaigs“, – teigia Irma.

Svarbus saugumas – savo ir kitų

Almantas: „Vakcinos – įrankis, į kurį įsikibę žmonės galės grįžti į įprastus gyvenimus.“
Nuotraukos iš asmeninių archyvų

Marijampolietis Almantas dirba sporto srityje, kur nuolat kontaktuoja su žmonėmis bei sportininkais. Vienas užsikrėtimas žmonių rate galimai sustabdytų ne vienos sporto komandos ir jų trenerių štabo veiklą, todėl į saugumo užtikrinimą vyro darbovietėje yra žiūrima itin atsakingai.

Almantas, norėdamas visavertiškai dirbti, turėjo laikytis taisyklių ir prisitaikyti prie esamų sąlygų, todėl reguliariai testuodavosi. „Mano darbo specifika reikalauja žmogiško kontakto, o norint jį palaikyti reikia būti užtikrintam dėl savo ir kitų saugumo užtikrinimo, šiuo atveju atliekant COVID-19 testus“, – pasakoja vyras.

Vyras, dalydamasis savo patirtimi, išreiškė pasitikėjimą mokslu. Anot jo: „Vakcinos – įrankis, į kurį įsikibę žmonės galės grįžti į tokius gyvenimus, kokius turėjom iki prasidedant pandemijai. Raginu tikėti medicina, mokslu ir specialistais, turinčiais kompetencijų.“

Testas – galimybė užtikrinti saugumą

Šiuo metu mobiliuosiuose punktuose atliekami trijų rūšių COVID-19 ligos tyrimai: COVID-19 nustatymui skirtas SARS-CoV-2 PGR tyrimas, greitasis antigeno testas ir ankstesnio sirgimo COVID-19 nustatymui skirtas greitasis serologinis SARS-CoV-2 testas. Jų rezultatai paprastai gaunami per 24 valandas.

SARS-CoV-2 PGR tyrimas atliekamas imant tepinėlį iš nosiaryklės simptomus jaučiantiems, turėjusiems kontaktą su užsikrėtusiu arba galimai užsikrėtusiu asmeniu, į užsienį vykstantiems asmenims, prieš planinį gydymą ir kt.

Antigeno testas, kai tepinėlis imamas iš nosiaryklės, atliekamas profilaktiškai tiriamiems asmenims ir asmenims, norintiems pasinaudoti darbo, ūkinės veiklos ar kitos veiklos sąlygomis. Ėminio paėmimas yra neskausmingas, tačiau kiekvienas asmuo jį toleruoja individualiai. Dauguma žmonių pajaučia vos kelias sekundes trunkantį kutenimą, be jokio papildomo diskomforto.

Serologinis SARS-CoV-2 tyrimas, kuriam reikalingas kraujo mėginys, atliekamas nejaučiant simptomų arba praėjus ne mažiau nei 14 dienų nuo simptomų pradžios.

Šiuo metu į mobilius patikros punktus registruojami asmenys, jaučiantys simptomus, būdingus COVID-19 ligai. Asmenys, turėję NVSC specialistų patvirtintą kontaktą su sergančiu COVID-19 liga asmeniu, turėtų atlikti epidemiologinį infekcijos židinio tyrimą.

Mobiliuosiuose punktuose profilaktiškai tiriami tam tikrų profesijų atstovai, kurie patiria didesnę riziką užsikrėsti COVID-19 liga, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros specialistai, slaugos ir globos, vaistinių, ugdymo įstaigų, mažmeninės prekybos įmonių darbuotojai, grožio paslaugų teikėjai ir kt.

Išsitirti taip pat gali asmenys, norintys pasinaudoti ūkinės veiklos ar kitos veiklos sąlygomis ir (ar) išvykti į užsienio valstybes.

Serologinis SARS-CoV-2 tyrimas mobiliuosiuose punktuose atliekamas periodiškai profilaktiškai tiriamiems asmenims.

Jeigu neatitinkate nei vieno iš kriterijų, tačiau norite atlikti nurodytus tyrimus, galite kreiptis į tyrimus turinčias teisę atlikti įstaigas ir juos atlikti savo lėšomis.

Daugiau apie koronaviruso tyrimus, mobiliuosius punktus, vakcinaciją, naudingus kontaktus gyventojams ar kitos su pasauline pandemija susijusios aktualios informacijos galite rasti tinklalapyje www.koronastop.lrv.lt arba paskambinę numeriu 1808.

Užs. Nr.911

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video