2024/03/19

 

„ĮVEIKLINTI“ KASINĖJIMAI

Banguolė Aleknienė-Andrijauskė,
žurnalistė

Kupiškyje tai šen, tai ten vėl rausiamos gatvės. Vasara pats palankiausias metas visokiems statybos, remonto darbams lauke.

Keista tik, kad per pastaruosius dvejus ar trejus metus kai kurios šaligatvių ar važiuojamosios kelio dalies atkarpos perrausiamos toje pačioje vietoje po keletą kartų. Kai prieš daugiau nei porą metų prasidėjo Kupiškio šilumos tinklų rekonstrukcija, perkastas kone visas miestas.

Kai šie darbai pasibaigė, visi lengviau atsiduso. Deja, vamzdynų keitimo vajus dar tęsiasi. Matyt, savo projektus vykdo kitos organizacijos.

Šiuo atveju ne vienam pastabesniam miestelėnui kyla klausimas, kodėl taip neūkiškai elgiamasi. Tik sutvarkius vėl ardomas asfaltas, iškilojamos šaligatvių plytelės. Infrastruktūros tvarkymui skirti pinigai išmetami tarsi į balą.

Tokia situacija man priminė Kazachstano, Vidurinės Azijos valstybės, sostinėje Astanoje buvusio žmogaus pasakojimą, kur jis savo akimis regėjo, kaip prieš svarbią valstybinę šventę vos ne pernakt buvo nuimta dar visai gera asfaltuoto kelio danga ir nutiestas naujas žvilgantis asfaltas – pagarbos tuometiniam autoritariniam valstybės vadovui išraiška, šalies potencialo ženklas.

Azija yra Azija. Europiečiui tokius dalykus nelengva suprasti, bet kartais mes elgiamės taip, lyg būtume auksu ir brangakmeniais aptekę sultonai, kuriems minėti taisymai, ardymai – tokia nereikšminga smulkmena.

Taip ir nebelieka lėšų žvyrkeliams asfaltuoti, kapitaliniam kelių remontui, išsiklaipiusioms šaligatvio plytelėms pakeisti, byrantiems laiptams atnaujinti, ir nesvarbu, kad tie laiptai miesto centro prieigose.
Sakoma, kad gerais norais pragaras grįstas. Gal tik idealistai arba nieko neišmanantys žmonės gali svaičioti, niurzgėti dėl tokių dalykų, kodėl vienu kartu nepadaromi tie, nors ir skirtingi darbai, kad žemės po šimtą kartų toje pačioje vietoje nereikėtų rausti. Tokių darbų madas ir darbo stilių šiais laikais diktuoja projektai, visagaliai viešieji pirkimai, darbų konkursai, vienu žodžiu sakant, biurokratija.

Patekus į jos rankas suderinti, kad skirtingi skirtingų užsakovų projektai būtų įgyvendinti vienu metu, neįmanoma.

Bet kokiu atveju visiems svarbu panaudoti perėjus ugnį ir varines triūbas gautas lėšas, kitaip sakant, „įveiklinti“ pinigus.

Keistas man, beje pastaruoju metu biurokratų labai pamėgtas, tas naujažodis „įveiklinti“.

Kyla visokių asociacijų – tarsi arklį į vežimą įkinkyti ar į darbus pačiam įsikinkyti. Ogi šių žodžių ir posakių semantika atrodo visiškai panaši.

Gana apie tai. Šiomis dienomis yra kur kas įdomesnių „įsiveiklinimų“, kad ir prie televizoriaus, kur verda Europos futbolo čempionato kovos, ir visiškai nepabosta žiūrėti, kaip pulkas vyrukų vieną kamuolį po aikštę varinėja.

 

Autorės nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Teisingai „kažkas“ sako. Bet ir žurnalistė teisi, oi kaip teisi…

  • Gerbiama žurnaliste, turit telefoną, savivaldybės adresą, taigi galima sužinoti kas, kur ir ką kasa. Gal net kas pasakytų, kodėl negalėjo iš karto. Jūs kai norit parašyt informaciją – galit. Ir net su skaičiukais pavyksta parašyt pasistengus. Kas yra 10 kartų geriau už papilstymą iš tuščio į kiaurą.

  • kasa blogai , nekasa – blogai … apsispręskit šališka žiniasklaida

Rekomenduojami video