2024/04/26

 

DILEMA SENJORAMS – DĖL ŽALIOJO PASO

Unsplash nuotrauka

Europos Sąjungos skaitmeninis COVID pažymėjimas yra dokumentas, kurio savininkas gali laisviau keliauti ES šalyse ir naudotis paslaugomis, jei tai yra numačiusi valstybė, į kurią vykstama.
Unsplash nuotrauka

Į redakciją kreipėsi susirūpinusi kupiškėnė. Moteris norėtų gauti Europos Sąjungos skaitmeninį COVID pažymėjimą, vadinamąjį Žaliąjį pasą. Sakė, kad nesinaudoja išmaniosiomis technologijomis.

Išgirdusi, kad šiuo klausimu galima kreiptis į šeimos gydytoją, taip ir padarė. Tačiau iš jo gavo neigiamą atsakymą. Kodėl ir ką tokiu atveju daryti?

Jurga BANIONIENĖ

Palankesnės sąlygos keliauti

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad liepos 1 dieną visa Europa turi būti pasiruošusi Europos Sąjungos (ES) skaitmeniniam COVID pažymėjimui, palengvinsiančiam saugų ir laisvą piliečių judėjimą ES šalyse per COVID-19 pandemiją.

Lietuva viena pirmųjų ES šalių suteikia savo gyventojams galimybę pasinaudoti šiuo pažymėjimu ir laisviau kirsti ES ir Šengeno erdvės valstybių sienas. Pirmi 300 tūkst. ES skaitmeninių COVID pažymėjimų jau sugeneruoti, toliau darbai vyksta etapais. Planuojama, kad visos pažymos bus parengtos artimiausiu metu.

E. sveikatos platformoje išduodami trijų tipų pažymėjimai: ES skaitmeninis COVID pažymėjimas (vakcinavimo), ES skaitmeninis COVID pažymėjimas (PGR tyrimo rezultatų) ir ES skaitmeninis COVID pažymėjimas (persirgimo fakto).

Prisijungus prie savo paskyros, naudojant įprastas elektronines tapatybės atpažinimo priemones, pagrindiniame paciento puslapyje reikia susirasti meniu juostą „Pažymėjimai“ ir, jeigu pažymėjimas jau sugeneruotas, jį atsisiųsti ir išsisaugoti išmaniajame įrenginyje arba atsispausdinti.

Nesinaudojantys informacinėmis technologijomis gali paprašyti savo artimųjų pagalbos, kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad šie atsiųstų paciento pažymėjimą arba sukurtų atstovavimą kitam asmeniui.

Nurodymo neturi

Susisiekėme su Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktoriumi Raimundu Martinėliu ir pasiteiravome, ar iš tiesų šiuo klausimu galima kreiptis į šeimos gydytojus.

Plačiau skaitykite birželio 22 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video