2024/04/24

 

AŠTUNTOKĖS NUOTRAUKOMS – PROFESIONALŲ KOMPLIMENTAI

Alizavos pagrindinės mokyklos mokinė Gabija Morozova jaunųjų fotografų konkursuose skina laurus.

Fotografija – tai ne tik vieno mygtuko paspaudimu fiksuotos akimirkos. Tai pasakojimas vaizdais. Užtat visi ir dedame nuotraukas į socialinius tinklus, jas rodome savo draugams, išryškiname ir prisiminimui sudedame į albumus.

Nors šiais laikais gali fotografuoti visi, bet pagauti tobulą akimirką geba anaiptol ne kiekvienas. Arba šis pajautimas duotas, arba viso to galima išmokti.

Mokinių ir jaunimo fotografijos konkursuose sėkmė lydi Alizavos pagrindinės mokyklos mokinę, jaunąją žurnalistę Gabiją Morozovą.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Patraukė komisijos dėmesį

Nuo šių metų Alizavos pagrindinė mokykla tapo Kauno moksleivių techninės kūrybos centro projekto „Kūrybinė laboratorija Jaunas žmogus XXI amžiuje“ partneriais.

Jaunųjų žurnalistų būrelio (vadovė Danutė Miknevičienė) nariai ir kiti fotografijos mėgėjai dalyvavo Kauno moksleivių techninės kūrybos centro metodininko Ivano Kuzmino nuotolinėje pamokoje „Kaip kokybiškai fotografuoti ir kūrybiškai įgyvendinti savo idėją – sukurti menišką fotoseriją“.

Išklausę teorinę dalį, pamokos dalyviai atliko praktinę užduotį: fotografavo gamtą, gyvūnus, savo aplinką.

Išsiųstus mokinių darbus vertino Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Menų fakulteto Šiuolaikinių menų katedros profesorius Romualdas Požerskis, katedros vedėjas dr. Tomas Pabedinskas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos meno tarybos narė Milda Kiaušaitė ir Rusijos fotomenininkų sąjungos narys Adas Senkauskas.

Kiekvienas jaunasis fotografas gavo po laišką, kuriame pateikta nuodugni fotoserijų apžvalga ir pridėta vertingų patarimų.

Gabijos nuotrauka patraukė komisijos narių – profesionalių fotografų – dėmesį.

Ypač pasisekė Alizavos mokyklos aštuntos klasės mokinei G. Morozovai. Jos fotoserija „Painiava“ atkreipė fotomenininkų dėmesį.

12–16 metų amžiaus grupėje Gabijos nuotraukų serijai skirtas „Honorable mention“ (iš anglų kalbos išvertus, garbingo apdovanojimo diplomas – aut. past.).

VDU Šiuolaikinių menų katedros profesorius R. Požerskis Alizavos pagrindinės mokyklos aštuntokės fotoseriją apibūdino kaip labai vientisą.

Visos nuotraukos nespalvotos, išlaikytas vienas formatas. Fotografijos nesikartoja, skirtingos vietos.

Nuotraukų kompozicija labai įdomi ir dinamiška. Tiesios, griežtos linijos komponuojamos kartu su apvaliu veidrodžiu, tai suteikia labai daug kontrasto ir dinamikos.

R. Požerskio manymu, G. Morozovai pavyko suklaidinti žiūrovą. Dangus maišosi su žeme, fotografijos netgi perkelia jį į kitą planetą.

Gabija gerai perteikė ir nuotaiką. Jos fotografijos kontrastingos, beveik nėra spalvų, tik juodos ir baltos.

„Dangus visai baltas ir be debesų. Purvas, balos, tamsūs kontrastingi medžiai gali reikšti konfliktą, neviltį, balta spalva, kuri kaip ir tyla, dažnai būna skausminga. Visada turėk idėją, ką ir kodėl fotografuoji. Linkiu kūrybos ir šviesos!“ – laiške rašė R. Požerskis.

Pasirodo, konkurse „Jaunas žmogus XXI amžiuje“ rungėsi labai daug jaunuolių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Latvijos, Estijos, Lenkijos. Nugalėtojai bus apdovanoti birželio 28–30 dienomis vyksiančioje stovykloje „Stop frame 2021“ Kauno „Žalgirio“ jachtų klube.

Skatina mokytojai

Pati G. Morozova irgi papasakojo, kodėl ir kaip kilo idėja sukurti būtent tokią nuotraukų seriją.

„Iš pradžių idėjų nelabai ir turėjau, po pirmų fotografavimų jau norėjau nuleisti rankas. Mokytojos man neleido pasiduoti, jos tikėjo, kad aš galiu. Man labai patinka leisti laiką gamtoje. Pasiėmusi apvalų veidrodį, ėjau į savo mėgstamiausias vietas. Tai sodo medžiai, kurių šakos kalba hieroglifais. Vandens telkinys, kuris piešia bangelėmis, ir dangus, derantis kiekvienoje nuotraukoje, jame galima daug ką įžvelgti.

Labai džiaugiuosi, kad man pasisekė iš pirmų bandymų. Būtinai pasinaudosiu profesionalų patarimais paieškoti įdomesnio apšvietimo. Nuo šiol bus dar įdomiau fotografuoti“, – džiaugėsi Gabija.

Aštuntokės menišką sielą pastebėjo ir Alizavos mokyklos mokytojai.

Pasak jų, Gabija yra labai kūrybiška, turi meninį pajautimą, gražiai piešia. Jei ji nepasimes, gali daug pasiekti.

Gabija laimėjo prizą visai mokyklai – respublikinio virtualių nuotraukų projekto „Šešėlis šviesoje XXI“ laureatų parodą. Dalyvauti šiame konkurse aštuntokę paskatino dailės mokytoja Audronė Užtupienė.
Nuotraukos iš Alizavos pagrindinės mokyklos albumo

Visai neseniai G. Morozova tapo dar vieno fotografijos konkurso laureate. Respublikinio virtualių nuotraukų konkurso „Šešėlis šviesoje XXI“ savo amžiaus grupėje ji užėmė trečią vietą. Konkurse dalyvavo 180 mokinių iš visos Lietuvos ugdymo įstaigų. Vienas dalyvis galėjo pateikti tik vieną nuotrauką.

Konkursą organizavo Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras, projekto dalyvių darbus vertino kompetentinga Klaipėdos miesto fotografų komisija.

Dalyvauti šiame konkurse Gabiją paskatino dailės mokytoja Audronė Užtupienė.

G. Morozova apdovanota diplomu ir atminimo dovanėle, o į mokyklą atkeliavo kilnojama laureatų darbų paroda, kuri mokyklos sienas puoš iki birželio 18 dienos.

Drobiunamai.lt – Paveikslai ant drobės 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video