2024/04/29

 

KAVOS PUPELIŲ PIRKIMAS: KAIP IŠSIRINKTI TINKAMIAUSIAS?

Kavos pupelių pasirinkimas gali būti sudėtingas dėl skirtingų prekės ženklų, rūšių, mišinių gausos. Taip pat reikia išmanyti auginimo, apdorojimo, skrudinimo subtilybes. Kuomet visko tiek daug – kaip gi nepasiklysti? Ogi kavos pirkimas internetu leis geriau apgalvoti savo pirkinį ir išsirinkti sau tinkamiausią.

Kuomet kavą rinksitės ir pirksite internetu, galėsite daugiau pasidomėti norima kava, aplankyti prekės ženklo oficialią interneto svetainę, surasti atsiliepimų apie tam tikrą kavos pupelių rūšį, auginimo,  skrudinimo būdą. Jei tikrai norite kokybiškos kavos, teks investuoti šiek tiek laiko ir pastangų, bet rezultatas bus to vertas.

Žemiau pateikiami keli aspektai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį renkantis kavos pupeles internetu.

Metodas, kuriuo ruošiate kavą

Pirmas žingsnis, kuris padės lengviau išsirinkti geriausią kavos pupelių variantą tai  žinojimas, kokiu būdu ketinate ruošti kavą. Skirtingiems kavos ruošimo metodams tinka skirtingos kavos pupelės. Pavyzdžiui, ruošiant kavą prancūziškame kavinuke geriausiai naudoti ryškaus skonio ir aromato pupeles iš Kolumbijos, kurios pasižymi giliomis šokolado ir karamelės natomis.

Lengvesnio skrudinimo ir egzotinių skonių pupelės tokios, kaip iš Etiopijos ar Kenijos, puikiai tiks gaminti užpilamą kavą arba naudojant Aeropress kavos ruošimo prietaisą.

Mėgstantiems kavą su pienu reikėtų rinktis kavos pupelių mišinius ir geriau vengti rūgščių ar „citrusinių“ kavų. Šiomis kavomis geriausia mėgautis be jokių priedų. Žinoma, elektroninės, specializuotos kavos parduotuvės , tokios kaip ,,Kavos Draugas”, jus mielai pakonsultuos jums naršant parduotuvėje ir padės išsirinkti tinkamiausią jūsų pamėgtam kavos ruošimo būdui.

Mišinys ar rūšinės kavos pupelės

Kavos pupelių mišinys gaunamas sumaišius skirtingų šalių ar regionų pupeles, kad būtų išgaunamas subalansuotas skonis ir aromatas. Paprastai, tai ilgas eksperimentavimo procesas, kuris leidžia kiekvienam mėgautis malonaus skonio kava. Kavos pupelių mišinius rekomenduojama įsigyti tiems, kurie nėra tikri, kokią kavą pasirinkti ir kokiu būdu ją gaminti. Mišiniai gali būti naudojami gana universaliai, tad juos įsigijus kavos gamybai būsite tikri teisingu pasirinkimu.

Na, o jei vis tik esate drąsūs ir mėgstate tyrinėti bei degustuoti įvairiausias kavas, tuomet ieškokite rūšinių kavos pupelių. Atminkite, kad jos visuomet yra unikalaus skonio, nes dėl skirtingų aplinkos sąlygų neįmanomas identiškas derlius kelis metus iš eilės. Rūšinės kavos pupelės – tai kava iš vieno ūkio ar regiono, kuri padeda pažinti tam tikro regiono kavos skonio subtilybes.

Arabika ar robusta

Pasaulyje yra šimtai kavos rūšių, tačiau dažniausiai gaminamos ir parduodamos dvi: arabika (užima apie 70 % pasaulio rinkos) ir robusta (apie 25 % pasaulio rinkos). Dažnai galima matyti ant kavos pakuočių užrašą „100 % arabika“. Tai lyg kokybės ženklas. Arabikos kavos pupelės visame pasaulyje itin mėgstamos dėl švelnaus ir subtilaus skonio bei aromato. Visgi, reikia pasidomėti, kokie arabikos porūšiai sudaro kavos pupelių mišinį, nes nuo to priklauso kavos kokybė ir skonis.

Arabikos kavos pupelės auga dideliame aukštyje, o kavamedžiai yra gana lepūs, todėl sudėtinga užauginti didelį derlių. Tuo tarpu, robusta kavos pupelės yra tvirtesnės, atsparesnės kenkėjams ir auga nedideliame aukštyje, tad jas auginti lengviau, bet dėl skonio savybių jos mėgstamos mažiau. Robusta kavos skonis stipresnis, aštresnis ir mažiau rafinuotas. Jose daugiau kofeino. Tokios kavos pupelės dažnai naudojamos mišiniuose su arabika arba tirpios kavos gamyboje.

Skrudinimas

Ne tik kavos pupelių rūšis turi įtakos kavos skoniui, bet ir skrudinimas. Jis visuomet būna nurodytas ant pakuotės. Kavos pupelės gali būti skirstomos į tamsiai, vidutiniškai ar šviesiai skrudintas.

Pupelių skrudinimas – tai mokslas ir menas viename, tad jį įvaldyti gali užtrukti net kelerius metus. Skirtingų rūšių pupelėms geriausiai tinka individualiai joms pritaikytas skrudinimo būdas. Pakalbėkime apie kiekvieną skrudinimo lygį atskirai, kad būtų lengviau išsirinkti jums tinkamiausią.

Tamsiai skrudintos kavos pupelės yra tamsiai rudos spalvos. Tokio skrudinimo metu kavos pupelės išsiskiria nemažai aliejų. Kuo didesnė temperatūra ir ilgesnis skrudinimo laikas, tuo daugiau aliejų išsiskiria į išorę. Tamsiai skrudintos pupelės paprastai būna tvirtos, labai ryškaus ir kartaus skonio, galima justi prieskonių ir šokolado skonio natas. Atkreipkite dėmesį, kad net ir tamsiai skrudintos pupelės niekuomet nebus sudegę, jei buvo parinktas tinkamas skrudinimas.

Vidutinio skrudinimo pupelės yra turtingo skonio ir vidutinio rūgštumo. Skrudintos maždaug 420 laipsnių temperatūroje kavos pupelės yra rudos spalvos. Tokios pupelės neišskiria aliejų į paviršių, jų skonyje jaučiama riešutų ir karamelės atspalvių. Būtent vidutiniškai skrudintos kavos pupelės patinka didžiajai vartotojų daliai, nes jų skonis gerai subalansuotas.

Šviesaus skrudinimo pupelės yra mažesnės. Jose yra didesnė aliejų ir kofeino koncentracija. Trumpesnis skrudinimo laikas ir žemesnė temperatūra suteikia švelnesnį kavos skonį. Tokios pupelės neturi ryškaus kartumo. Jų spalva primena cinamoną.

Galbūt jums gali patikti skirtingo skrudinimo pupelės, tad rekomenduojame išmėginti įvairiai skrudintos kavos ir išsirinkti mėgstamiausią. Tai galite padaryti įsigiję skirtingų kavos pupelių internetu rinkinius ir surengę degustaciją savo namuose. Vėliau būsite tikri, kokias kavos pupeles norite pirkti internetu.

Skrudinimo data

Kavos skrudinimo data svarbi norint įsigyti visas savybes savyje išlaikiusių pupelių. Skirtingiems kavos ruošimo būdams geriausiai tinka skirtingą laiką po skrudinimo išbuvusi kava. Pupelėms reikia 2–3 dienų pasistovėti po skrudinimo proceso. Tai leidžia išgauti geriausią kavos skonį. Įsigydami kavą atkreipkite dėmesį, kada ji buvo skrudinta. Jei geriate užpilamą kavą, idealiausiai tiks 3–6 dienas po skrudinimo stovėjusios pupelės. O jei mėgstate espreso, reikėtų rinktis pupeles, skrudintas prieš 7–14 dienų.

Šaltai kavai puikiai tinka ilgiau pasistovėjusios pupelės (3–4 savaites). Visgi ne visuomet įmanoma nusipirkti šviežiai skrudintos kavos, bet prisiminkite, kad geriausios pupelių savybės išlieka iki 6 savaičių po skrudinimo. Vėliau silpnėja aromatas ir skonis.

Kavos pirkimas internetu gali būti ir paprastas, ir sudėtingas, viskas priklauso nuo kliento norų. Didelis pasirinkimas tikrai gali apsukti galvą, bet svarbiausia žinoti, kaip ruošiate kavą ir koks šios skonis jums maloniausias. Tuomet bus lengviau nepasiklysti kavos pupelių įvairovėje ir išsirinkti patį geriausią variantą. Žinoma, niekada nebijokite kreiptis į elektroninių parduotuvių konsultantus, kurie gali jums patarti.

Gabija NARBUTIENĖ

Užs. Nr.788

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video