2024/04/28

 

MAŽIAU CUKRAUS, TIEK PAT SALDUMO

Cukraus atsisakymas gali tapti pirmu reikšmingu žingsniu siekiant subalansuoti savo mitybą ir tausoti sveikatą. Vargu, ar tikslinga vardinti visus sveikatos negalavimus bei ligas, kurias gali sukelti per didelis cukraus kiekis racione. Kur kas keblesnis klausimas – kaip ryžtis reikšmingiems pokyčiams? Manote, kad keisti įpročius ir visai atsisakyti cukraus bus išties nelengva, ypač jei iš prigimties esate smaližius? Kaip tik todėl, siekdami suformuoti naujus ir sveikesnius mitybos įpročius, verčiau nesiimkite pernelyg staigių permainų. Svarbiausi patarimai formuojant sveikatai palankesnį valgiaraštį – palaipsniui mažinkite cukraus vartojimą bei atraskite saldiklių privalumus.

Ar žinote, kiek cukraus suvartojate per dieną?

Užsibrėžus tikslą atsisakyti cukraus, pirmas žingsnis turėtų būti bent apytiksliai žinoti, kiek cukraus yra kasdieniame jūsų valgiaraštyje. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad pakaks suskaičiuoti, kiek šaukštelių cukraus beriate į kavą ar arbatą, bei prisiminti, kiek suvalgote saldainių. Tačiau verta nepamiršti, kad cukraus dedama ne tik į desertus, bet ir į daugelį įprastų maisto produktų: duoną, padažus, jogurtus, džiovintus vaisius, sultis ir kitus gėrimus. Atidžiau panagrinėkite etiketes – jose  visada nurodoma, kiek šimte gramų produkto yra cukraus. Siekiant susidaryti bendrą vaizdą, pakaks paskaičiuoti, kiek suvartojate cukraus per vieną įprastą dieną ir gautą skaičių palyginti su medikų rekomenduojama dienos norma, kuri turėtų būti 50 g, o idealiu atveju – 25 g arba 6 arbatiniai šaukšteliai cukraus.

Pirmiausia atsisakykite to, ko atsisakyti nesunku

Sužinoję, kiek jūsų per dieną suvartojamo cukraus kiekis nutolęs nuo rekomenduojamo, imkitės konkretesnių žingsnių sveikesnio gyvenimo ir geresnės savijautos link. Tam, kad permainos būtų ilgalaikės, svarbu išsikelti realius tikslus, o taip pat prisiminti, kad cukraus mažinimo iššūkis gali būti ne kantrybės išbandymas, o kaip tik – smagus nuotykis. Kaip tik todėl puikus sprendimas yra pradėti nuo nedidelių žingsnių – iš savo raciono išbraukite tik vieną produktą, kuriame yra daug pridėtinio cukraus. Tai gali būti sultys ar kitas gaivusis gėrimas, varškės sūreliai, gausiai saldintas jogurtas ar bet kuris kitas itin gausiai saldintas produktas. Pastebėsite, kad cukraus suvartojate mažiau be didesnių pastangų.

Rinkitės produktus be pridėto cukraus

Antruoju žingsniu gali tapti dėmesingesnis apsipirkimas renkantis produktus su mažiau pridėto cukraus ar visai be jo. Suprantama, kad mažai ką žavi idėja prekybos centre stoviniuoti prie lentynų ir skaityti smulkius užrašus ant kiekvienos pakuotės. Yra ir paprastesnių būdų į pirkinių krepšelį neprisidėti produktų, kurių sudėtyje yra daug cukraus. Vadovaukitės paprastu principu – pirmenybę visada teikti neperdirbtiems produktams. Taip pat gali praversti iš anksto susidarytas mažiau pridėto cukraus turinčių padažų, gėrimų ir kitų dažnai naudojamų maisto produktų sąrašas. Susirinkti sveikatai palankių maisto produktų krepšelį dar paprasčiau LIVIN internetinėje parduotuvėje, kur atrinkti ir pažymėti produktai „Be pridėto cukraus“. Perkant internetu taip pažymėtas prekes nebereiks gilintis į kiekvieno produkto sudėtinių dalių sąrašus.

Atraskite sveikatai palankesnių saldiklių įvairovę

Užsibrėžus keisti savo mitybos įpročius ir atsisakyti cukraus pertekliaus, nebūtina atsisakyti mažų malonumų. Neskubėkite atsisakyti dienos ritualu tapusio pasimėgavimo nedideliu skanėstu su kava ar arbata. Verčiau pasitelkite kūrybiškumą ir paieškokite tokių pat gardžių alternatyvų įprastiems sausainiams, saldainiams ar pyragaičiams. Tai gali būti nedidelė plytelė juodojo šokolado, riešutai, džiovinti vaisiai ar vaisių juostelės be pridėto cukraus, kepiniai su sveikatai palankiais saldikliais. Na, o iš namų išprašius baltąjį cukrų, jo vietoje turėkite sveikatai palankesnio saldiklio: medaus, agavų sirupo, nerafinuoto cukranendrių ar beržų cukraus, stevijos produktų. Cukraus alternatyvų pasirinkimas yra kur kas platesnis nei ankščiau įsivaizdavote.

Na, ir svarbiausias patarimas norintiems daugiau dėmesio skirti savo sveikatai ir gerai savijautai – neatidėliokite pokyčių kitai savaitei ar rytojui. Drąsiai ženkite pirmąjį žingsnį. Net ir mažas žingsnelis užtikrins judėjimą link reikšmingų pokyčių ateityje.

Justė Giržadaitė

Užs. Nr.682

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video